
Slik sikrer du mobilen best mulig i vinter
Snø og kulde er ikke alltid telefonens beste venn. Med noen enkle forholdsregler kan du bruke mobilen trygt i vinter – uansett hva du skal.
Selv med ski på beina tar vi med oss mobilen som den største selvfølge. Enten den brukes for å dokumentere trikkeskinner på høyfjellet, få kontakt med vennene i bakken eller måle maksfart på dagens treningsøkt.
Dessverre er elektronikk og batterier i utgangspunktet ikke laget for kulde og fuktighet. Og selv om vi alle liker å tro at vi er gode på ski, er det vanskelig å unngå et fall i ny og ne.
Heldigvis finnes det noen triks og produkter som gjør at risikoen for å ødelegge noe av det kjæreste du har ved å leke deg i snøen blir vesentlig mindre.
Bruk beskyttelse
I gamle dager var det usikkert om det var flisene eller mobilen som knuste først hvis du var uheldig og mistet den i gulvet. Med smarttelefonenes store glasskjermer er situasjonen ganske annerledes, og det har mange fått merke konsekvensene av. Hvis du er uheldig og mister telefonen i bakken, er risikoen stor for en sprekk i skjermen – som kan bli dyrt hvis du ikke er forsikret.
Det er særlig når telefonen lander med hjørnet mot et hardt underlag at skjermen er utsatt for sprekker. Alt trykket fra fallet samles da på et lite sted, og spenningen i glasset kan gjøre at det sprekker.
Første bud for å unngå skader på telefonen hvis du skulle være uheldig, er å utstyre den med et deksel. Det vil kunne dempe fallet, og i mange tilfeller kan det være forskjellen på om skjermen blir skadet eller ikke.
Bruker du i tillegg en skjermbeskytter, er du enda sikrere. De ultratynne glassplatene limes direkte på skjermen og gir ekstra beskyttelse mot både riper og sprekker. Hvis du likevel skulle være uheldig og knuse skjermen under, sørger glasset for at ingen splinter løsner.
Det er viktig å velge en skjermbeskytter som er tilpasset telefonen din. Hvis ikke risikerer du at den ikke fungerer optimalt og den vil heller ikke beskytte like godt. I nettbutikken finner du skjermbeskyttere for de fleste populære telefoner.
Vanntette telefoner
De siste årene har det heldigvis kommet stadig flere telefoner som tåler fuktighet. Flere av de nyeste modellene fra de mest populære merkene har såkalt IP67 eller IP68-rangering. Det siste tallet avgjør hvor vanntett telefonen er. Telefoner med IP67-rangering skal tåle å være under én meter vann i inntil 30 minutter – mens IP68-telefoner tåler mer enn én meters dybde. Det varierer hvor mye mer telefonene tåler, og det er produsenten selv som setter grensene.
Det er med andre ord greit å la telefonen ligge igjen før du hopper i badebassenget, men du trenger ikke å bekymre deg like mye som før for at den skal bli ødelagt etter å ha vært en kort tur i snøen.
Her er to populære, vanntette telefoner som tilfredsstiller IP68-standarden:
Hold telefonen varm
Batterier sliter ofte med kulda, og resultatet er gjerne vesentlig kortere levetid enn du er vant til. Et godt tips er å sørge for at telefonen er trygt plassert i en innerlomme som er isolert fra kulda.
I tillegg kan det være veldig smart å ha en nødlader tilgjengelig. Her finnes det flere modeller å velge mellom, i praksis er det størrelse og batterikapasitet som varierer.