To jenter sitter og ser på telefonen
FORELDREFELLE: Danser du Tik Tok-dans eller snaper alt du gjør? Foreldre på SoMe kan ofte få barna til å rødme.

Nettvettregler for foreldre på sosiale medier

— Voksne poster mye rart. De burde kanskje tenke litt over hva de legger ut, sier Bendik (16). Her er tipsene som redder deg fra den kleine foreldrefella.

Både barn og voksne opplever utfordringer i møtet med den sosiale arenaen teknologien har åpnet for. Det likes, deles og postes. Og mens de yngre generasjonene lærer om nettvett og omfang av sosiale medier på skolen, har den foreldregenerasjonen måtte ta opplæringen i egne hender. Slikt blir det mange pinlige øyeblikk av.

Vi har spurt syv barn og unge om deres tips til hva foreldre bør gjøre og ikke bør gjøre på sosiale medier.

1. Ikke gå i emoji-fella 😂

Før var det kanskje lengden på håret som viste hvilken generasjon du hørte til, men nå blir du raskt avslørt gjennom noe så enkelt som en Facebook-post. Og selv om du gjerne vil, kan det være det kan være vanskelig å henge med når barn operer med nye ord, uttrykk og emojier. Da er fort gjort for uerfarne mødre og fedre å tråkke i salaten.

— Mange voksne misforstår ofte emojis og bruker de litt feil. Særlig frukt-emojier, som eggplanten eller kirsebær! Dét er flaut, sier klassevenninne Elise (12) og Agnes (12).

De trenger heller ikke bruke så mange emojier, mener de to jentene.

— Noen ganger skriver voksne meldinger hvor det kun står «ok», etterfulgt av masse forskjellige emojier. Det gir ingen mening, sier Elise, som synes foreldre bør slutte å kopiere barna sine på sosiale medier. — ikke bruk kult språk. Det er bare kleint.

2. Dans hjemme — ikke på internett 💃

Det er er viktig at foreldre er oppdaterte på hvilke plattformer som finnes og har nok kunnskap om de ulike sosiale mediene til å være gode veiledere for barna, oppfordrer Medietilsynet. Men betyr det at det er greit at foreldre danser på Tik Tok? Nei, mener de tre venninne Hedda (13), Maria (13) og Martine (13).

– Foreldre kan gjerne være på Tik Tok. Men de kan ikke legge ut rare videoer, sier Maria, som støttes av de to venninnene.

PINLIG: Dansevideoer på tik tok bruk av emojier bør foreldre holde seg unna, mener Hedda (13), Maria (13) og Martine (13).

– Foreldre kan danse hjemme, men de er for gamle til å stå å danse på sosiale medier. Det må de slutte med. Det blir bare flaut for oss barna, legger Hedda til.

Psst…Har dere mange mobilbrukere i familien?

Da har vi gode nyheter til deg! Hvis du samler flere av familiens abonnementer på en regning hos Telia får du ikke bare bedre kontroll, du får også Familierabatt. Samler du fler, så sparer du mer.
Les mer om Familierabatt og sjekk hvor mye du kan spare her.

3. Del litt — ikke hele livet ditt 🤳

Dagens middag, motiverende «quotes», barnas gode karakterer eller den vakre solnedgangen du så på vei hjem fra jobb. Det er mye som kan deles. Men ikke alt trenger å kringkastes på sosiale medier, mener de tre venninne.

– Det er kleint når foreldre legger ut ting helt uten sammenheng, som for eksempel ordtak og naturbilder med tekst på.

Jenter som tar selfie
SELFIE: Agnes (12) og Elise (12) viser hvordan voksne helst ikke bør posere foran kamerat.

Eller når de poster rare selfies. Man trenger ikke «blogge» hele livet sitt på story, sier Maria.

— Og helst ikke bruk filter på alt, skyter Martine inn.

Også kompisene Bendik (16) og Hans (16) mener foreldre kan bli litt for aktive på sosiale medier. Og at noe av innholdet som deles kan bli i overkant personlig.

— Jeg synes at voksne poster mye rart. De burde kanskje tenke litt over hva de legger ut og ikke bare slenge ut ting. Ikke del motivasjonssitater tre ganger om dagen liksom, sier Hans.

— Du trenger heller ikke legge ut tre album fra ferien, poste daglige bilder av hunden din eller dele alt du spiser, ler Bendik.

4. Ikke kommenter på alt 🗣️

Det er flott av foreldre er stolte av barna sine og engasjerer seg i deres digitale liv. Men er det egentlig greit for foreldre å kommentere på barnas bilder og statusoppdateringer? Både ja, og nei mener de to guttene. Noen ganger er det helt naturlig, men det kan også oppleves invaderende og flaut når mor og far kommer inn fra sidelinjen med hjerter og lovord.

— En gang kommenterte bestemoren min «så kjekk og voksen du har blitt» på ett av bildene mine. Dét var pinlig, forteller Bendik.

5. Spør før du deler bilder 👪

Bilder fra årets ferie, bursdagssnap fra sengekanten, eller bare et artig bilde. Det er naturlig å være stolt som forelder — ville dele hverdagen og alle søte små, flotte og fantastiske ting barns sier og gjør.

Ifølge Medietilsynets barn og medieundersøkelse 2020 opplever to av tre 9-19 åringer at foreldre ofte eller noen ganger deler bilder av dem på Instagram, Facebook eller Snapchat. Halvparten av disse ble spurt om lov av foreldrene. — Tenk deg om før du deler, er barnas tydelige oppfordring.

LIKE: Hans (16) og Bendik (16) på jakt etter «tommel opp» og dagens beste Facebook-kommentarer.

— Selv om mor og far synes bildet de postet av barnet sitt var søtt eller gøyalt, er det ikke sikkert at barnet er enig, sier Bendik. De andre er enige. Alle foreldre bør spørre om lov før de bilder av barn eller andre på sosiale medier.

— Mamma delte et bilde av meg på story på bursdagen min hvor jeg nettopp hadde våknet, og jeg hadde håret til alle kanter. Det er godt ment, men det er også litt flaut, sier Hans.

— Voksne kan godt dele bilder av barna eller tagge de i poster. Men de må spørre først. Og ikke dele hva som helst, avslutter Martine.

Medietilsynets råd til foreldre


  • Vær engasjert og involver deg i barnas digitale aktiviteter. Gjør deg kjent med de appene og sosiale mediene dine barn bruker.
  • Vær en god rollemodell. Barn legger merke til det du sier og gjør også på nett.
  • Snakk med barna om hva slags informasjon de ikke skal dele på nett, og vis dem hvordan de blokkerer og rapporterer andre brukere.
  • Spør alltid om lov før du legger ut bilder av barn på nett, og respekter et eventuelt nei.
  • Vis tillit. La barna forstå at de kan komme til deg med små og store problemer, uten frykt for at de skal miste mobilen eller nettilgangen.
  • Husk at man ikke bør skrive eller kommentere noe man ikke kan si ansikt til ansikt.

Var denne siden nyttig?