Kvinne med strikketøy i hendene
EN RETT OG EN VRANG: Med de rette appene kan du enkelt lære de grunnleggende teknikkene. Foto: Getty Images

Lær å strikke med disse appene

Har du ingen bestemor til å lære deg å strikke? Fortvil ikke. Her er appene som gjør strikking gøy og enkelt. 

Når luften er frisk og høstløvet ligger som et gult teppe på bakken er det få ting som frister mer enn å pakke seg inn i en lun, myk strikkegenser. Så hvorfor ikke lage din egen?

Da kjente profiler begynte å dele enkle oppskrifter som «alle» kunne strikke for omlag ti år siden, gikk strikking fra traust til trendy over natten. Siden den gang har strikkebølgen bare fortsatt å skylle over landet. I dag har emneknaggen #strikkedilla over 1 million innlegg på Instagram. Og mange deler raust av inspirasjon, tips og triks.

Les også: Ti filmer og serier vi gleder oss til i høst

Nybegynner - slik lærer du å strikke

Det første du må gjøre for å komme i gang med strikking er å bestemme deg for hva du vil lage. Et godt tips er å begynne med noe du har lyst til å bruke — ikke begynn med en gryteklut, det er bare kjedelig og demotiverende. Start heller med noe annet enkelt, som for eksempel en strikkehals. Dette er høstens store trendplagg, og en perfekt start for deg som ikke er helt stødig på pinnene enda. Prøv for eksempel denne oppskriften fra Anette Opheim.

Har du lyst på en større utfordring kan du strikke en genser. Skappel-familien gjorde strikkegenseren supertrendy, og også veldig tilgjengelig. Dorthe Skappel har laget en rekke smarte instruksjonsvideoer, der du kan lære deg å strikke steg for steg. Videoene finner du her.

 

DIGITAL STRIKKING: Det finnes mye god hjelp å få på nettet — både mer omfattende kurs og korte tutorials. Foto: Getty Images

I tillegg finnes det flere gode, hjelpsomme apper der ute, enten du skal i gang med ditt første strikkeprosjekt eller du er en dreven strikker. Her er noen apper som vil komme godt med:

🧶Strikkehjelpen

Dette er en nyttig app for deg som er nybegynner innen strikking. Her finner du forklaringer på de mest brukte teknikkene, bilder som viser deg hva du skal gjøre steg for steg, oppleggsmetoder, mønsterforklaringer, ordliste og mye mer. Strikkehjelpen kan kjøpes til både iOS og Android for 11 kroner.

🧶Strikke

Usikker på hvordan du skal strikke vrang? Appen «Strikke» inneholder oppskrifter, teknikkskole og hjelpeverktøy. Den tilbyr også et rikelig utvalg oppskrifter for dame og herre, små og store barn, samt interiør og diverse tilbehør. Oppskriftene passer for de fleste nivåer, fra enkel rettstrikk til mer avanserte oppskrifter.

Om du er usikker på noe i oppskriftene kan teknikkdelen i appen hjelpe deg på vei. Her finner du flere illustrerte forklaringer, fra det grunnleggende til montering og mønsterstrikking.

Strikke er tilgjengelig for iOS og Android. Appen er gratis å laste ned, med mulighet for kjøp i appen. 

> Musikk til arbeidet? Med Telia Music Freedom kan du høre så mye musikk du vil. Les mer her.

🧶Strikkekalkulator

Det kan være komplisert å regne ut jevn fordeling for felling eller øking og knapper, og mange kvier seg nok for å regne feil og knote til prosjektet sitt. Hvis du kjenner deg igjen i dette, bør du laste ned appen «Strikkekalkulatoren». Den regner ut hvordan det skal strikkes for å øke og felle jevnt fordelt, slik at du slipper å regne selv.

«Strikkekalkulator» kan kjøpes til iOS og Android for 33 kroner.

🧶Garnalternativer

Appen «Garnalternativer» gir deg full oversikt over garn som selges på det norske markedet. Den gir oversikt over ulike garnegenskaper, og alle garn er beskrevet med garnkvalitet, strikkefasthet, pinnestørrelse og løpemeter. I tillegg får du nyttige tips til hvordan du bør gå frem dersom du ønsker å bruke et alternativt garn enn det oppskriften anbefaler. Appen gir dessuten mulighet til å søke opp garnbutikker i nærheten av der du er.

«Garnalternativer» er tilgjengelig for iOS og Android og kan kjøpes for 99 kroner.

🧶Strikkezilla

Lurer du på hva du skal strikke? Appen «Strikkezilla» er full av oppskrifter og inspirasjon til ditt neste prosjekt. Appen oppdateres med nye og gamle oppskrifter hver eneste uke, så her er det alltid noe nytt å sette pinnene i. Appen er gratis å laste ned. Da får du tilgang på en håndfull gode gratisoppskrifter og tutorials, samt månedens gratisoppskrift. For full tilgang kan du kjøpe et abonnement.

Appen er tilgjengelig for iOS og Android. Den er gratis å laste ned, men ønsker du premiumversjonen kan dette kjøpes i appen. 

 

Underholdning til arbeidet

Det aller beste med strikking er at det kan gjøres hvor som helst — og du kan kombinere det med andre aktiviteter. Å høre på en podcast eller en lydbok er perfekt i kombinasjon med strikking.

AVSLAPPENDE: Finn frem strikketøyet, len deg tilbake i godstolen og drøm deg bort til en god lydbok. Foto: Getty Images

I Storytel-appen finner du et hav av lydbøker for enhver smak. La deg rive med av Jørn Lier Horst og Thomas Engers spennende krim «Røykteppe». Eller flir deg igjennom Erlend Loes humoristiske roman «Helvete».

Hvis du foretrekker podcast kan vi anbefale NRKs «Hele historien», som forteller sterke historier fra virkeligheten. Og humor-podcasten vi aldri blir lei, nemlig «Radioresepsjonen». Se podtoppen.no for flere gode podcast-tips.

> Med Telia SMART- eller UNG-abonnementet får du Storytel inkludert i 1 måned uten ekstra kostnad, uten bindingstid. Les mer her.

 

 

Var denne siden nyttig?