Infinity symbol

Topp 10-liste fra TED Talks

Her er topp 10-lista fra TED til deg som ønsker noe faglig påfyll, og mobilene som hører til.

I juni var det 10 år siden Steve Jobs og Apple lanserte sin første iPhone. Siden den gang har blant annet skjermene blitt større, batteritiden lengre og høyttalerne bedre. Slår man dette sammen med det faktum at videoer nå er den mest populære fortellermåten på nett, har vi noen gode tips til deg som vil bruke sommeren på å lære noe nytt.

Ung mann som lytter til noe på mobiltelefonen sin.

Foto: NTB Scanpix/Maskot

Mobilene som gir deg beste lyd og bilde

Selv den mest travle har tid til å lære noe nytt. Med Norges beste 4G-nett, kan du gjøre det hvor som helst. Med en av mobilene over og med en app til iOS eller Android så burde det ikke være stort som skulle stoppe deg.

Først og fremst handler dette om de beste mobilene på markedet. For mobilen er nemlig verktøyet for all verdens kunnskap, spesielt når du skal hente inspirasjon mens du ligger i hengekøyen eller tar inn litt etterlengtet vitamin D på stranden. Det er spesielt fire mobiler vi har i kikkerten:

 1. Samsung har flere ganger lansert smarttelefoner med stor skjerm, men det er ingen som kan måle seg med Samsung Galaxy S8+. Den enorme skjermen (6,2 tommer) føles ikke så stor med sin avrundede innramming, også kalt Infinity-skjerm. Selve formatet på Galaxy S8+ er dratt ut til et 18,5:9-format. Det betyr at denne mobilen er bedre egnet til å spille av videoer i bredformat enn noen annen smarttelefon på markedet. Samsung-flaggskipet har en høyttaler i bunnen av enheten, som gir god lyd og totalt en god opplevelse.

 2. Vi kommer oss ikke unna Apples iPhone 7 Plus. Med en 5,5 tommer skjerm får du en bedre opplevelse når du ser filmer og videoer enn med de andre mobilene fra Apples ikoniske iPhone-serie. I tillegg har skjermen til iPhone 7 Plus høyere oppløsning enn sine forgjengere. Høyttalerne er lik som i den vanlige iPhone 7-modellen, og da mener vi lik god. Om du er en Apple-fan og vil ha god og stor skjerm, er dette veien å gå.

 3. Huawei P10 Plus har en stor og flott skjerm (samme størrelse som iPhone 7 Plus), og en batteritid i særklasse. Perfekt når du skal ut på tur uten gode lademuligheter, men likevel har lyst til å få med deg noen lærerike klipp på nettet. Med denne smarttelefonen får du også med deg stereolyd, noe ikke alle konkurrenter har tenkt på.

 4. Selv om skjermen til Sony Xperia XZ Premium er like stor som Huawei og Apple sin (se over), så er dette definitivt smarttelefonen med best oppløsning. Med 4K og HDR-skjerm får du med deg selv de minste detaljene på skjermen. I tillegg har Xperia XZ Premium integrerte stereohøyttalere i front (!), noe som gjør det lettere å nyte den gode audio-opplevelsen mens du holder mobilen i hånda.

De 10 mest inspirerende foredragene fra TED

Deltakelse på en av TED-konferansene er langt fra gratis. Skal du sitte i salen må du faktisk ut med alt fra 20,000 til 90,000 kroner avhengig av sted, tema og innhold. Heldigvis kan vi i dag takke strømmetjenester for at TED nå publiserer foredragene på nett. Hittil har videoene deres blitt spilt av over 300 millioner ganger.

Her har vi samlet vår topp 10-liste for deg som ønsker faglig påfyll, rett inn på mobilen:

 1. 8 hemmeligheter til suksess
  Analytikeren Richard St. John trenger bare fire minutter på å forklare hvorfor enkelte mennesker lykkes i livet og andre ikke. Og det er ikke fordi de er smarte eller er heldige. Etter syv år med forskning og utallige intervjuer, kan han avsløre åtte faktorer som virkelig gjør en forskjell.

 2. Kroppsspråket former deg
  Kroppsspråket ditt påvirker hvordan andre ser på deg, både på jobb og i fritiden. Men det kan også påvirke hvordan du føler deg. Sosialpsykologen Amy Cuddy viser i denne videoen hvordan "power posing" kan styre testosteron- og cortisolnivåer i hjernen, noe som gjør at du føler deg mer selvsikker og klar for å lykkes.

 3. Den lykkelige hemmeligheten til effektiv arbeid
  Mange tror at hardt arbeid og mer slit fører til at vi når våre mål raskere og blir mer lykkelige. Men hva skjer om vi tenker motsatt? På en morsom og fartsfylt måte presenterer psykologen Shawn Achor hvordan lykke i seg selv kan fungere som inspirasjon til mer produktivitet.

 4. Kan søvn være nøkkelen?
  To år etter at hun grunnla The Huffington Post var Arianna Huffington så sliten at hun besvimte av utmattelse og slo hodet på pulten sin. I dette foredraget retter hun seg mot alle dere som tror at dere konstant må jobbe for å lykkes. Søvn trekkes frem som den beste formelen for økt produktivitet, inspirasjon og et godt liv.

 5. Hvordan gode ledere inspirerer til handling
  Hvis du vil bli en bedre og mer inspirerende leder bør du spørre deg selv hva du tillater de ansatte å gjøre. Simon Sinek mener at godt lederskap bygges innenfra og ut, og eksemplifiserer sin lederskapsmodell med blant annet Apple, Martin Luther King og brødrene Wright. 

 6. Hvordan gjøre stress til din venn
  Stress har blitt et helseproblem i dagens samfunn. Men ny forskning viser at stress bare er negativt om du tror på det. Psykologen Kelly McGonigal forsøker å få oss til å se på stress fra en annet, mer positivt perspektiv – for å være i stand til å kontrollere det. 
 7. Den største grunnen til at startups lykkes
  Vil du vite hvorfor noen startups lykkes mens andre krasjer før de en gang er blitt lansert? Da bør du høre på Bill Gross som har samlet inn data fra flere hundretalls startups og funnet en spesifikk faktor som sørger for tidlig suksess. 

 8. Slik finner du jobben du elsker
  De fleste av oss bruker halvparten av vår våkne tid på jobb - og da er det viktig å like det du arbeider med. Scott Dinsmore sa opp en jobb som gjorde han ulykkelig og har siden den tid brukt fire år på å finne ut av hvordan man kan finne det som er meningsfylt for deg i jobbsammenheng.

 9. 4 lærdommer om kreativitet
  Alle har på et tidspunkt i livet ønsket å være mer kreativ. Radioverten Julie Burstein har intervjuet mange kreative mennesker i sin karriere. Her tar hun med seg sin innsikt kortet ned til fire punkter om hvordan du kan finne den kreative gnisten og ikke minst tørre å bruke den.

 10. Hva som virkelig betyr noe mot slutten av livet
  Hva er egentlig viktig her i livet? I et tankevekkende foredrag forklarer psykologen BJ Miller hva vi ønsker mest når vi ligger på dødsleiet. Miller jobber med pasienter i livets siste faser og har funnet ut at det folk verdsetter mest her i livet er bekvemmelighet, respekt og kjærlighet.