AI-teknologi hjelper blinde med å "se"

Med appen Aipoly får blinde og synshemmede AI-teknologi rett i hånden, noe som kan gjøre hverdagen enklere for millioner av mennesker.

Skjermdump, AI-app som gjenkjenner vannmelon og jordbær

Aipoly er en AI-app som gjenkjenner det som er på bildet. Foto: Skjermdump Aipoly

Det finnes over 280 millioner synshemmede mennesker i verden, og innen de neste 3 årene regner man med at to tredjedeler av disse eier en smarttelefon. I Norge er det omtrent 180 000 som regnes som synshemmede, skriver Norges Blindeforbund. Med ny mobilteknologi kan hverdagen for alle disse bli litt enklere, alt med hjelp av kunstig intelligens og et mobilkamera.

Avansert gjenkjenning

Vi har tidligere skrevet om appen Be My Eyes, en app som deler kamera slik at synshemmede kan få live assistanse fra en annen, hvor som helst i verden. Nå kommer også Aipoly, en app som benytter seg av kunstig intelligens. Ved å enkelt peke telefonen mot et objekt vil man få en direkte tolkning av hva man ser på. Beskrivelsene man får lest opp gjennom appen er overraskende detaljerte, og appen gjenkjenner også fargenyanser.

Les også: Mobilen hjelper blinde og svaksynte

Aipoly er hovedsakelig er utviklet for synshemmede, men den kan den være svært nyttig for andre også. Er du for eksempel på storbyferie og lurer på hva slags monument du har foran deg, eller hva folk mener om restauranten du står og ser på, kan appen være kjekk å ha.

Appen gjenkjenner objekter og farger.  Foto: Skjermdump Aipoly

Ai er fremtiden

Roboter og kunstig intelligens er noe mange tror kommer til å prege årene fremover. Feilmarginene blir færre og færre, i tillegg til at bruksområdene blir flere og flere. For funksjonshemmede har denne AI-teknologi en spesielt viktig fremtid, og Aipoly er et godt eksempel på de fantastiske tingene slik teknologi kan føre til.

Generalsekretær i Norges Blindeforbund og selv synshemmet, Arnt Holte, sier følgende: 

"Kunstig intelligens er helt klart fremtiden innenfor hjelpefunksjoner for synshemmede".

AI kan hjelpe blinde med å "se". Video: Aipoly

Var denne siden nyttig?