Bestill legevisitt hjem til deg med mobilen

I gamle dager kom legen hjem til deg når du var syk. Det er det mange som savner. Legevisitt relanserer nå sykebesøket for folk flest.

Lege Harald Dobloug. Foto: Tor Kvello.

Lege Harald Dobloug. Foto: Tor Kvello.

Du er syk og utslått av feber. Nesa renner, kroppen verker, hodet sprenger og du fryser. Alt vi vil er å ligge i fosterstilling i senga. Likevel er du nødt til å karre deg ned til legen for en undersøkelse og eventuell sykemelding. Når du da først har fått stablet deg inn dørstokken på legekontoret er du omringet av andre syke som venter utålmodig på sin tur. Prosessen med å få behandling og sykdomserklæring kan noen ganger virke som en eneste stor utholdenhetsprøve. Nå er en ny tjeneste her som gjør at du kan du bli liggende hjemme i senga og likevel få behandling. Legevisitt.no byr på den gode gamle besøkslegen, som kommer hjem til deg. Akkurat slik de gjorde i gamledager.

– Jeg var ikke i stand til å reise ned til fastlegen min tidligere i år. Jeg var skikkelig dårlig. Tilfeldigvis hadde ei venninne hørt om Legevisitt. Vi ringte henne og fikk nummeret, og da tok det ikke lang tid før legen var her. Hadde jeg dratt på legevakten kunne jeg endt opp med å sitte der i fire timer, forteller Turid.

En liten gutt sitter på et venterom og ser på mobilen.

Nå kan du slippe å sitte på legevakta og vente. Foto: Amanda Brueckner / Royalty-free images / Twenty20.

Les også om AI-teknologi som hjelper blinde å se.

Et supplement til fastlege

Lege Harald Dobloug opprettet Legevisitt i fjor høst. Han så et potensiale i å levere helsetjenester på pasientens premisser ved bruk av eksisterende teknologi. Han tok kontakt med Telia for å kunne optimalisere mobilbestillingen og fikk hjelp av Telias innovasjonsavdeling. Det handler ikke om å utfordre dagens fastlegeordning, men å gi et ekstra tilbud til pasientene.

– Vi oppfordrer alltid pasienter til å besøke fastlege eller legevakt. Det er mange tilfeller hvor vi blir kontaktet av pasienter som ønsker å benytte seg av vår tjeneste, men hvor vi ser at det faktisk er mer hensiktsmessig for dem å dra til fastlegen. Da anbefaler vi dem å gjøre det. Imidlertid er det noen situasjoner hvor fastlege-tilbudet ikke er optimalt for pasienten. Da er vi en forlenget arm i det eksisterende helsetjenestetilbudet, forteller Harald Dobloug.

Hånd holder en mobil med legevisitt.no på skjermen.

Det er enkelt å bestille konsultasjon fra websiden deres. Foto: Telia.

Et hjembesøk koster 1590 kroner. Konsultasjonsprisen inkluderer honorar til legen, bruk av egen bil, drivstoff, parkering, medisiner, utstyr, utskrivelse av medikamenter eller sykemelding, med mer. I mange tilfeller er det verdt prisen, og Dobloug mener de leverer et godt tilbud for totalsummen.

– Legevisitt er et alternativ der kostnaden er verdt å betale. For det er ikke alltid enkelt for pasienten å reise ned til legekontoret, for eksempel på grunn av transport eller sykdomsbilde. Eller det er barn som blir hentet i barnehagen fordi de er blitt syke. Fastlegekontoret er kanskje stengt for dagen og eneste alternativ er å sitte timevis på legevakten med et gråtende barn. Det frister lite. Det er ofte i de tilfellene Legevisitt blir benyttet, sier Dobloug.

Legene er nøye utvalgt

Legevisitt består av godt utdannede og profesjonelle leger. Dobloug sier de er svært selektive når de plukker ut leger som ønsker å bli en del av tjenesten. Legene må både ha en profesjonell kvalitet, men personlighet står i likevekt med profesjonen når de skal tilknytte seg leger.

Dette er de tre legene som er tilknyttet Legevisitt i dag. Foto: Skjermdump Legevisitt.no.

Dette er de tre legene som er tilknyttet Legevisitt i dag. Foto: Skjermdump Legevisitt.no.

– Det er pasienten som er i fokus, vi drar tross alt hjem til dem. Vi er opptatt av å ha de beste legene på laget, og derfor har vi nøye utvalgte leger tilknyttet oss. Hvem som helst kan ikke melde seg til tjeneste her, forteller Dobloug.

Selv jobber han 100 prosent i Legevisitt. I tillegg til Dobloug er det to leger som melder seg til tjeneste når de har anledning. De jobber til vanlig på et legekontor, men har et ønske om å jobbe enda mer enn normal kontortid. Da registrerer de seg som tilgjengelig når det er mulig.

Møtt med positiv tilbakemelding og sunn skepsis

Det er overflod av pasienter som trenger behandling og leger som ønsker å ta på seg ekstra vakter. Legevisitt kan være med å løse et problem.

– Hvert år går det milliarder av kroner til pasientkø og transport i helsesektoren. Det er dårlig samfunnsøkonomi. Jeg mener det er på tide at vi i helsetjenesten blir utfordret litt på hvordan vi har organisert oss. Vi kan stadig bli bedre på å optimalisere tilbudene etter pasientens ønsker, forteller Dobloug.

Han sier han har blitt møtt med mange positive tilbakemeldinger. Også fra andre leger. Likevel er det noen som viser skepsis.

– Det er helt sunt at folk er skeptiske. Legevisitt er ikke en tjeneste for rikmannsfolk, eller er et sted hvor man kan bestille antibiotika eller sykemelding. Det forteller pasientlisten vi har, og vi fører statistikk over alt vi gjør. Legevisitt gir et tilbud pasienten mener det er verdt å betale for, slik som å slippe kø, få rask behandling og hjemmebesøk. Legevisitt er en 100 prosent profesjonell tjeneste, og en velkommen berikelse i et allerede eksisterende helsetilbud, sier Dobloug.

Telias rolle

Telia har bistått Legevisitt i optimaliseringen av tjenesten gjennom en Design Sprint. Det er skreddersydd prosess for utvikling av nye tjenester. Designutviklere og produktutviklere fra Telias innovasjonsavdeling bidratt med utvikling av siden, www.legevisitt.no. Siden er brukeroptimalisert. Det gjør at det er enkelt for folk å bestille lege via mobilen og et enkelt tastetrykk.

– Det har vært utrolig viktig oss å låne kompetanse fra Telia, avslutter Dobloug.

Om Legevisitt.no:


Oppstart høsten 2016

Ledes av lege Harald Dobloug

Tilbyr besøksleger

Pris per konsultasjon: 1590,-

Var denne siden nyttig?