Alt du trenger å vite om e-sport

E-sport er et fenomen som vokser seg større og større. I Norge har sporten fått et solid fotfeste, og vår hjemlige serie, Telialigaen, er nå Europas største nasjonale e-sportliga. 

I Telialigaen er det over 4 000 utøvere, fordelt på seks divisjoner. Hvert år spilles det mer enn 10 000 kamper her til lands – det betyr hundrevis av kamper hver eneste uke.

Det er sterk konkurranse i den øverste divisjonen, som samler de beste nasjonale spillerne i Norge. I divisjonene under er det stor bredde av spillere og lag, som gjør dette for moro skyld, eller satser hardt for et opprykk til eliten.

Hva er e-sport?


  • E-sport er dataspill i konkurranseform – enten som lagspill eller en mot en.
  • E-sport er ikke kun én øvelse, men det deles inn i etter hvilket spill man spiller.
  • De fleste spillerne er profesjonelle kun innen ett spill.
  • De største lagene i Norge lønner spillerne sine.
  • IOC har vurdert om de skal innlemme e-sport i OL, og Norge har et eget landslag i FIFA.
  • Twitch, YouTube, VGTV og Gamer.no er arenaer for å følge Telialigaen – eller du kan se kampene direkte på plass.

E-sport er en velorganisert og strukturert konkurranseform. Utøvere som ønsker å nå toppen legger ned utallige treningstimer, på lik linje med andre toppidrettsutøvere. 

Det er en myte at dette kun er for de som stenger seg inne på gutterommet. Sunt kosthold, fysisk trening og godt med søvn er viktig for å prestere innen e-sport. Det ligger viktige forberedelser i bunn for at de skal lykkes bak skjermen og tastaturet. Utøvere på toppnivå i Norge har lynkjappe reaksjonsevner; de har drillet hjerne og kropp til å utføre rundt ti handlinger i sekundet. Samtidig har de utviklet en sterk taktisk forståelse for spillet de konkurrerer i.

Scenen under sluttspillet i Rocket League.jpg

Telialigaen, som tidligere het Telenorligaen, er den største nasjonale e-sportligaen i Europa.

Dette er Telialigaen

Telialigaen består av fire forskjellige grener i spillene Counter-Strike: Global Offensive, Rocket League, League of Legends og Hearthstone. 

Counter-Strike er ligaens mest populære spill, og publikumsfavoritten. Det er et førstepersonskytespill der man er en del av et lag: Terroristene eller antiterrorpoliti. Spillet går ut på at terroristene skal plante en bombe på et gitt sted og antiterror-laget skal desarmere denne – eventuelt kan man tilintetgjøre motstanderlaget for å vinne. De enkelte spillerne har gjerne en spesiell rolle eller oppgave for det aktuelle laget de spiller for. Gjennom historien er det en rekke nordmenn som har hevdet seg på et høyt internasjonalt nivå. Den største norske stjernen er Håvard «Rain» Nygaard, som spiller for Faze Clan. 

Rocket League er et bilfotballspill, som krever kjappe reaksjonsevner for å hevde seg. Etter lanseringen i 2015 har spillet vokst seg raskt til å bli et av de mest populære spillene på verdensbasis. Kamper kan spilles en mot en eller flere mot hverandre, og i e-sport spilles det gjerne kamper mellom to lag à tre spillere. Spillet ligner veldig mye på fotball, men rakettdrevne biler har tatt plassen til fotballspillerne. Selv om det kan virke enkelt, så tar det lang tid å mestre bilenes bevegelser, spesielt i lufta.

League of Legends er et strategispill som har flere likhetstrekk med sjakk. Det er to lag som kjemper mot hverandre på en arena, der hver enkelt deltaker har en spesiell rolle på laget. Uten en klar strategi og god kommunikasjon, så kommer du ikke langt i League of Legends. 

Hearthstone: Heroes of Warcraft er et online kortspill, der du kriger mot motstanderen ved hjelp av en kortstokk. Kortene har ulike funksjoner og kvaliteter du benytter deg av om du skal angripe eller forsvare deg. Trikset for å vinne er å se flere trekker framover. Norge fikk nylig en verdensmester i Hearthstone: Casper «Hunterrace» Notto.  

e-sportlag konurrerer i Counter-Strike .jpg

 

Var denne siden nyttig?