Mann med barnevogn sitter på benk og ser på mobiltelefon

Kombinerer familieliv og lidenskap med 4G

Nordmenn strømmer som aldri før! Hittil i år har databruken økt med 77 % sammenliknet med i fjor. Sjekk hvor mye data de ulike appene bruker.

På en benk i en park en klar høstdag sitter en mann og følger spent med på mobilen, mens han vugger barnevognen og sønnen som sover søtt.

– Strømming og multitasking er det blitt mer av etter at jeg ble småbarnsfar, innrømmer Andreas Agasøster Vatnøy. Denne dagen får han sett Tottenham-Cardiff-kampen mens han passer på at ettåringen får luren sin.

Se hvor enkelt det er å bestille Data Boost via Telia-appen.

Databruken eksploderer

Og han er ikke den eneste som har gitt ordet «multitasking» ny mening. Smarttelefoner og 4G-dekning gjør det mulig å kombinere aktiviteter på en helt ny måte – og mye av det handler nettopp om å kunne gjøre to ting samtidig. Å svare på en rask mail på bussen, eller se siste episode av favorittserien mens du venter på toget, er plutselig blitt en selvfølge.

– Sammenlignet med samme periode i fjor har mobildatabruken økt med 77 prosent hittil i år. Populære strømmetjenester og sosiale medier står for en stor andel av økningen.

Terje Lilleåsen, Senior Manager Service Operations Center i Telia

Les også: Hørt om Data Boost? Så mye får du for 19 kroner!

Ukas høydepunkt

For Andreas Agasøster Vatnøy skulle helgene aller helst vært fylt opp med fotball på TV.

– Jeg har gode minner fra tippekampen da jeg var barn selv. Fotballkampene i helgene har alltid vært ukas høydepunkt for meg.

Den ivrige Tottenham-supporteren har jobbet med TV-produksjon av sport i over 10 år.

– Da jeg var yngre prioriterte jeg ofte å legge helgeturer til England for å få med meg en kamp, og i de fleste helger fra august til mai tilbrakte jeg et par timer i sofaen eller på pub.

Les også: Slik strømmer du smartest på farta

Mann bøyer seg over barnevogn ute på gangvei

Andreas Agasøster Vatnøy tar ofte med seg yngstemann på trilletur i helgene. Da får sønnen frisk luft - og Andreas får mulighet til å se fotballkamp.

Trilletur med Tottenham

Nå er tilværelsen en annen. Andreas og kona har flyttet ut av sentrum, og har en sønn på ett og en datter på fem år. I helgene er TV-en okkupert av Peppa Gris og Frost. Pub-besøk og fotballturer er det blitt vesentlig færre av de siste årene.

- Heldigvis gjør strømmingen at jeg kan kombinere familielivet med lidenskapen for fotball.

Andreas Agasøster Vatnøy

Les også: Lær noe nytt på vei til skole eller jobb med disse appene

Mobilen og 4G har nemlig vært redningen for Vatnøys fotballinteresse. Han tar rett og slett med seg kampen ut på trilletur med ettåringen. Sønnen får en lang lur i frisk luft, mens pappa får brukt tid på lidenskapen sin, uten at det går ut over resten av familien.

– Når barna er våkne, er det viktig for meg at vi bruker tiden sammen. Derfor prioriterer jeg å bruke tiden når yngstemann sover på fotball. Det er definitivt en løsning som gir oss bedre livskvalitet, sier han.

Mann ser fotball på mobiltelefon

Andreas følger ofte favorittlaget Tottenham i Premier League ved å strømme TV2 Sumo på telefonen.

Bruker mye data

Å strømme fotballkamper i HD-oppløsning krever relativt mye data: Mellom 1,5 og 2 GB per time avhengig av oppløsning og hvor man ser kampen.

Bruker du lite data til vanlig, men skal strømme en kamp i ny og ne, kan det lønne seg å velge fri data i en periode fremfor å kjøpe ekstra mobildatapakker. Data Boost fra Telia er løsningen for fotballinteresserte og alle andre som trenger fri data i en periode. I Telia-appen eller på Min Side kan du kjøpe Data Boost i 1, 3 eller 12 timer. De ulike boostene koster henholdsvis 19, 39 og 99 kroner.

ico_4g Created with Sketch.

Så mye data bruker populære apper


Her kan du få en oversikt over hvor mye data ulike populære tjenester bruker dersom du beholder standardinnstillingene. De oppgitte tallene avhenger av hvilken oppløsning du strømmer ­­– som igjen avhenger av innstillingene og dekningen der du er.

Film og TV

 • Viaplay: Inntil 1,8 GB per time
 • Netflix: Cirka 0,25 GB per time i appen og inntil 3 GB per time i nettleseren
 • NRK: Inntil 1,5 GB per time
 • TV2 Sumo: Inntil 1,5 GB per time for direktesendinger og inntil 2,2 GB per time for film og serier
 • YouTube: Cirka 1 GB per time

Musikk og radio

 • Spotify: 40-100 MB per time
 • Nettradio: 60-90 MB per time
 • Podcast: 40-90 MB per time

Sosiale medier

 • Snapchat: Cirka 1 MB per 10 sekunder (video)
 • Facebook: Cirka 100 MB per time
 • Instagram: Cirka 100 MB per time

Les også: Slik gikk det da fire testpersoner koblet seg til vårt åpne trådløse nettverk

Var denne siden nyttig?