Mobilen hjelper blinde og svaksynte

For blinde og svaksynte har mobilteknologien med apper, mobilkameraer og tekst til tale-funksjoner gjort hverdagen mye enklere.

Generalsekretæren i Blindeforbundet, Arnt Holthe, er blind og en ivrig teknologientusiast. Han laster ned nye apper jevnlig, og bare den siste uken har han kommet over to nye apper som han synes er utrolig hjelpsomme

– Også for de som ikke har synshemninger, sier han.

En svaksynt dame bruker mobilen til å lese på melkekartongen.

Foto: Telia.

Best for blinde, men også bra for deg

– Før hadde vi mange ulike hjelpemidler, men nå kan mobilen erstatte mye av dette. Apper på telefonen er mye enklere og langt mer oversiktlig, sier generalsekretæren.

De nye smarttelefonene har en funksjon som gjør at man kan kan sette opp nye, faste grupper for sms-utsendelser.

– Da slipper jeg å legge til de som skal ha meldingene hver gang, det er utrolig praktisk dersom man kommuniserer mye via meldinger, slik som jeg gjør, sier Arnt.

Når man tar kollektivt er det ikke alltid at stasjonene leses opp, og når du ikke kan lese hva det står på skiltene har man ofte tidligere måttet spørre om hjelp. Med appen Moovit får du varsel når stoppestedet du skal av på nærmer seg, og det er det mye enklere å gå av på riktig stoppested uten å måtte spørre om hjelp. Varselet kommer som både lyd og vibrering. Appen får du i iTunes, Google Play og Windows Store.

Les også: AI-teknologi hjelper blinde å "se"

– Dette er jo også et fint verktøy for de som er slitne på vei hjem etter en lang arbeidsdag, eller som bruker tiden på kollektivt til å lese eller koble av med musikk på ørene, foreslår Arnt.

Generalsekretær i Blindeforbundet, Arne Holthe, forklarer hvordan mobilen har erstattet ulike hjelpemidler. Foto: Arnt Holthe

Generalsekretær i Blindeforbundet, Arne Holthe, forklarer hvordan mobilen har erstattet ulike hjelpemidler. Foto: Arnt Holthe.

Mobilkameraet hjelper blinde å se

Mobilkameraet har også åpnet opp for helt ny hjelp i hverdagen, og apper som «TapTapSee» og «Be My Eyes» gjør at blinde kan «låne» øyne fra andre. Anne Berit Gravvold er en av mange synshemmede som bruker slike apper til å få hjelp med dagligdagse ting, og her kan du se hvordan hun får hjelp av mobilteknologien i sitt hektiske hverdagsliv.

Telia Stories: Anne Berit låner andres øyne.

– Jeg bruker hørselen mye når jeg er ute og går, og kan orientere meg ved hjelp av den. Men å «låne» et par øyne via «Be My Eyes» hjelper meg med helt dagligdagse ting, og jeg kan faktisk gjøre ting på egen hånd uten å være avhengig av andre. Uten forpliktelser eller at jeg føler at jeg bryr noen. Det gir en frihetsfølelse, sier Anne Berit.

Lagd for deg, men enda bedre for blinde

Arnt Holthe trekker frem dette som gode eksempler på teknologi som ikke er utviklet spesielt med tanke på blinde, men som bidrar til en langt enklere hverdag hvor man er mye mer selvstendig og slipper å spørre om hjelp. Det viser gode bieffekter av teknologiutviklingen mener han.

– Kodebrikken man før måtte bruke for å komme inn i nettbanken var helt umulig for meg å bruke. Nå har DNB gjort det mulig å bruke fingeravtrykk for å komme inn i nettbanken på mobil. Dette er supersmart og gjør nettbanken mye mer tilgjengelig for de som har synshemninger i tillegg til at det er enklere for det fleste, avslutter Arnt.

Var denne siden nyttig?