Mann og kvinne ser tv
VELGE TV: Med en hel jungel av TV-er å velge i, er det ikke så lett å vite hva man skal velge. Foto: Getty Images

Dette bør du tenke over når du kjøper TV

Størrelse, bildekvalitet og skjermteknologi. Det er mye å tenke på når du skal kjøpe ny TV. Her er alt du trenger å vite.

Selv om seervanene våre er i endring, og vi stadig ser mer innhold på nettbrett og mobil, er det en ting som er sikkert: «Idiotboksen» er uunnværlig når vi skal kose oss med film, sport, spill og serier i stort format. Men hvordan velger du egentlig riktig TV?

Hvis du vet hva du skal se etter når du kjøper ny TV øker sjansen for at du ender opp med en du vil være fornøyd med i flere år fremover — og som er riktig til ditt bruk. Her er noen råd som gjør det lettere å navigere i TV-jungelen. 

> Få tilgang til Norges beste og mest fleksible TV- og strømmetjeneste. Les mer om TV fra Telia her.

Sett opp et TV-budsjett

Det aller første du bør gjøre er å bestemme deg for hvor mye penger du er villig til å bruke på TV-en. Jo dyrere TV, desto mer påkostet er design og innmat. Høyere prislapp betyr som regel også bedre bildekvalitet, men husk at det ikke nødvendigvis er et én-til-en-forhold mellom pris og kvalitet. TV-markedet preges dessuten av stadige salg og tilbud, så her kan det være lurt å gjøre et prissøk på for eksempel prisjakt.no før du drar kortet.

Hva skal du bruke TV-en til?

Skal TV-en først og fremst brukes til å se på «gullrekka» på fredagskvelden, eller skal den brukes til streaming av filmer og TV-spill i tillegg? Svaret på disse spørsmålene er viktig for hvilke kvaliteter du bør vektlegge. Hvis du er glad i store filmopplevelser, bør du være bevisst på bildekvalitet og sortnivå. For en som gamer er det viktig at oppdateringsfrekvensen er lynrask, da det kan utgjøre forskjellen på liv og død.

De rimeligste TV-ene har ofte en lav oppdateringsfrekvens, mens nyere og dyrere TV-er har høyere frekvens som gir bedre bildeflyt.

Kvinne som trener foran tvn

TV-TRENING: TV-en kan brukes til som mangt. I 2020 fikk TV-trening en ny storhetstid. Foto Getty Images

Sjekk også at TV-en har alle nødvendige tilkoblinger og funksjoner. Dersom du vil koble på mange enheter til din nye TV, er det viktig å sjekke hvor mange HDMI-innganger TV-en har. Ikke alle modeller har nok porter for en multibruker.

Hvor stor TV bør jeg ha?

Store fremskritt innen oppløsning og bildekvalitet gjør det mulig å se TV på større uten at det går på bekostning av bildekvaliteten. Ifølge Elektronikbransjen.no er 55 tommer fortsatt den mest populære skjermstørrelsen på det norske markedet, men 65-tommere og større skjermer tar en stadig høyere andel av salget. Det er heller ikke uvanlig å se 75” og oppover hos de virkelig TV-frelste.

Hvor stor TV du bør ha kommer an på hva du har fysisk plass til. Det kan være greit å ha i bakhodet at TV-ens eksakte mål, inkludert stativ og ramme, er større enn skjermstørrelsen — så slipper du å komme hjem og oppdage at TV-en er for bred.

Mann som ser tv

STØRRELSEN TELLER: Det blir stadig vanligere med større og større TV-er. Foto: Getty Images

Psst… Med Telia Play kan du se TV der du ønsker. Bruk mobilen, nettbrettet og laptopen – og selvsagt TV-skjermen, gjerne med Telia box. Du kan også ta opptak, laste ned og se innholdet offline, når du vil. Les mer om Telia Play her.

Hvor stor avstand bør jeg ha til TV-en?

De aller fleste nye TV-er i dag kommer med anbefalinger til hvilken avstand og tittevinkel som du bør ta hensyn til når du plasserer TV-en. Flere produsenter anbefaler at du får den beste og mest oppslukende titteropplevelsen får du når skjermen tar opp 35-40% av synsfeltet.

LED, OLED eller QLED?

LED-TV er teknologien som la grunnlaget starten på de superslanke TV-ene vi har i dag.
En TV med LED-panel er en videreutvikling av LCD-TV-er, som er gjort mer strømbesparende og energieffektive. Disse TV-ene er kjent for sin gode lysstyrke, som fungerer fint under nesten alle lysforhold. LED-TV-er også generelt rimeligere enn de to andre variantene.

Sikter du deg inn på markedets beste TV-er, altså toppmodellene, er det to forkortelser du kan lære deg først som sist: OLED og QLED.

QLED er en mer avansert versjon av LED som er utviklet av Samsung og brukes i deres mest eksklusive serier. I korte trekk kan QLED- teknologien konvertere lys til nesten hvilken som helst farge. QLED-TV-ene er kjent for sin kraftige lysstyrke og imponerende fargegjengivelse, som overgår de fleste andre TV-teknologier på markedet. Dette kan være fordelaktig hvis du ser TV i et rom med mye belysning, men det går imidlertid utover sortnivået i bildet.

Familie som ser tv sammen

TEKNOLOGI: Det er mye man skal sette seg inn i når man velger ny TV. Foto: Getty Images

I en OLED-TV er det de enkelte pikslene i seg selv som sender ut lyset, litt på samme måte som i de nå utdødde plasma-TV-ene. Dette gir perfekt sortnivå og en ultrarask responstid. En annen fordel med denne teknologien er at skjermen kan være tynnere ettersom pikslene lager eget lys.

> Lyst til å se en god film eller serie? Her er ti gode tips

Hva slags oppløsning bør jeg ha?

Hvis du skal kjøpe ny TV, bør du vurdere en TV med høy oppløsning. Det er tross alt ikke hver dag man kjøper TV.

UltraHD, også kalt UHD eller 4K, er den vanlige standarden for bildeoppløsningen på gode TV-er. 4K TV-er har fire ganger så mange piksler enn tradisjonelle Full HD TV-er. Takket være de tette pikslene blir bildekvaliteten på 4K mer levende og detaljert, selv på skjermer i samme størrelse.

8K TV er den mest høyoppløste HD TV-en av alle UHD TV-er (ultra HD) som har kommet på markedet i det siste. 8K TV har fire ganger flere piksler enn en 4K TV – en annen type UHD-oppløsning – og kan skilte med en klarere og mer detaljert bildekvalitet.

Det er derimot verdt å merke seg at det fremdeles litt å vente før bildekilder i 8K blir allment tilgjengelige. For den jevne TV-titter er 4K mer enn bra nok.

Dette er Telia box


TV- og strømmeboks stappfull av dine favoritter. Liten boks – stort univers:

  • Chromecast innebygget
  • Tusenvis av apper tilgjengelig
  • Sømløse opptak på tvers av alle enheter
  • Stemmestyring
  • 4K og HDR bildekvalitet

Var denne siden nyttig?