Kvinne blir overrasket av videosamtale på mobiltelefonen.

Unngå disse videosamtale-tabbene

Enten du er hjemme, på jobb eller på farten – her er noen enkle råd for hvordan du bør gjennomføre en videosamtale.

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av OMG på vegne av Telia, så oppgir 6 av 10 at de bruker videosamtale for å holde kontakt med sine nære og kjære. 

Det er hjemme vi vanligvis bruker videosamtaler, men omtrent 40 prosent bruker det også når de er på reise eller på ferie.

Det er jo en fin måte å holde kontakt på.

Ikke overraskende er det våre aller nærmeste vi slipper tettest på oss: Ektefeller, kjærester, barn og venner er dem vi oftest tar en videosamtale til. 15 prosent oppgir at de bruker video til å snakke med sine kollegaer.

Uansett hvem: Det er greit å tenke på noen enkle kjøreregler før du ringer opp. 

1: Spør om lov

I mange situasjoner er det best at du spør om det passer at du ringer. Sjekk med den du skal snakke med at det ikke er forstyrrende at du plutselig dukker opp på skjermen deres. 

2: Vis hvor du er

Når dere er i gang med en samtale, er det god folkeskikk å innlede samtalen med å forklare kort og enkelt om omgivelsene du befinner deg i. Sitter du på bussen eller sammen med noen kolleger, så er det en fin vane at den du snakker med blir klar over det – slik at dere unngår pinlige øyeblikk.

3: Vis hensyn

Er du ikke alene, så tenk på den du snakker med sitt privatliv. Det er en grei regel å finne et passende sted der du er, da unngår dere at andre plutselig ser noe av samtalen.

4: Bruk øretelefoner

Lyden er viktig, så bruk gjerne øretelefoner. Da hører du selv bedre, og slipper å være til sjenanse for de som er rundt deg. Det kan være irriterende for andre at du durer i vei med en samtale om du er på et offentlig sted.

5: Lys og utsnitt

I undersøkelsen svarer 2 av 3 at de bruker videosamtaler fordi man kan se den man snakker med. Tenk på hvordan du holder mobilen slik at samtalepartneren får muligheten til å se deg – utsnitt og godt lys er da viktige grep for en best mulig samtale.

6: Gode øyeblikk

En vesentlig andel i undersøkelsen (36 prosent) oppgir at en videosamtale gir muligheten til å vise fram ting. Tenk på situasjoner som de andre kan ha glede av å få ta del i. Det er jo fint at besteforeldre kan se gleden til barnebarnet som åpner opp bursdagspresangen, eller vise fram når de har mistet sin først tann.

7: La folk prate ferdig

Er du på ferie i utlandet, eller et sted med begrenset 4G-dekning, kan det oppstå forsinkelser i samtalen. Det kan gjøre at dere snakker i munnen på hverandre, så et tips er å vente litt før du svarer på spørsmål.

8: Bruk videosamtale mer! 

Med Databoost fra Telia er det ingen grunn til å ikke se de du er borte fra mens dere prater. 

Var denne siden nyttig?