Først i Norden med fremtidens teknologi

Landbruksmaskiner og trafikksystemer har allerede begynt å bruke teknologien.

14.desember. Denne datoen har blitt en merkedag for Telia. I 2009 ble vi først i verden med 4G, og i 2015 satte vi verdensrekord i hastighet med 4,5G. I år, 2016, ble tingenes eget internett basert på den nye teknologien «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)» lansert. Denne nye teknologien skal håndtere data fra milliarder av enheter.

Med denne lanseringen er Telia Norge første selskap i Norden som tar i bruk den nye teknologien som også kalles «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)».

– Med dette går startskuddet for utrullingen av en teknologi som representerer en ny industriell revolusjon. Det er også en milepæl for Telia, vi går fra å være et rent mobilselskap til å bli et moderne teknologiselskap som skal være en digital tilrettelegger i samfunnet, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Nordens første NB-IoT teknologi

Med denne lanseringen er Telia Norge første selskap i Norden som tar i bruk den nye teknologien som også kalles «Narrowband Internet of Things (NB-IoT)». NB-IoT er spesiallaget for sensorer og datamaskiner, og skal sørge for at alle mulige dingser kan kommunisere med telenettet.

Fordelene er flere: Det kan håndtere et enormt antall enheter, det er billig og reduserer kostnader hos forbrukeren, og det er energieffektivt - noe som gir lang batterilevetid på sensorene. NB-IoT kobler enheter enklere og mer effektivt på allerede etablerte mobilnett, og håndterer små mengder toveis data som sendes gjennom nettet på en sikker og pålitelig måte.

Teknologien er avgjørende for at tingenes internett (IoT) skal fortsette utviklingen sin. Målet er å koble alle ting på planeten sammen i et fullt integrert system. I dag finnes det 5 milliarder oppkoblede enheter, mens det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Dette kan være alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger. NB-IoT er et steg på veien for å tilrettelegge for utviklingen. Denne teknologien gir enorme muligheter for svært mange bedrifter.

Les også: Om fremtidens arbeidsplass

– NB-IoT åpner for mange nye bruksområder, og med bruk av denne teknologien og vår egenutviklede plattform kan vi nå koble flere enheter til tingenes internett og utvikle spennende kommersielle løsninger med partnere. Vi er den første operatøren i Norden som tar NB-IoT ut i den virkelige verden med konkrete løsninger som løser reelle behov, både i byen og på landet, sier teknisk direktør Jon Christian Hillestad i Telia Norge.

Først i verden med smart landbruk ved hjelp av NB-IoT

Under lanseringen ble det presentert IoT-løsninger fra Telia sine samarbeidspartnere. Disse viser hvordan NB-IoT gjør livet enklere for både privatpersoner og virksomheter. Her så vi blant annet det første eksempelet i verden for bruk av NB-IoT i landbruket.

Med teknologi fra Telia og 7Sense kan bøndene snart overvåke jordbruket fra kjøkkenbenken. Smart landbruk er på full fart inn i Norge og Norden.

Produktet er et system som overvåker og gjør vanningssystemene bedre og mer presise i landbruket. Vannsprederen påmonteres sensorer som registrerer posisjon ved hjelp av GPS, samt varsler trykkfall og oppgir driftsstatus for anlegget.

Sensorenheten er koblet til mobilnettet med en NB-IoT-modul og sender data med jevne mellomrom til bondens mobil. Dette gir muligheten for konstant overvåkning, og er en trygghet der lekkasjer og driftsstans kan få konsekvenser. Det norske selskapet 7Sense sammen med Telia står bak utviklingen av systemet.

Smart parkeringspilot for forflytningshemmede

Sammen med APX Systems har vi også utviklet en pilot for smart parkering basert på NB-IoT-teknologien for forflytningshemmede. Løsningen gjør det enklere å finne ledige parkeringsplasser.

Vi har gravd ned sensorer i bakken under parkeringsplassene ved Storo storsenter i Oslo. Sensorene sender informasjon til en mobilapp om hvor det er ledige parkeringsplasser. På den måten slipper brukerne å kjøre rundt på jakt etter plass.

Å finne ledige parkeringsplasser er ikke lenger en utfordring for handicappede, takket være en IoT parkeringsløsning fra APX-Systems og Telia.

Les også: Samarbeider med Oslo Bysykkel for bedre luftkvalitet i hovedstaden.

– Det er gøy å se at selskaper som Telia driver frem utvikling i samfunnet og samarbeider med store internasjonale aktører og små gründerselskap. Dette er fremtidens arbeidsplasser, forteller statssekretær Reynir Jóhannesson.

Vil du vite mer om digitalisering og IoT?

Om NB-IoT


Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.

Denne lavfrekvente teknologien er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år.

NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

Var denne siden nyttig?