Testpilotene om Sony Xperia XZ2

Rolf Ivar Svensli og Idar Suleiman Wold Lagha har testet hver sin Xperia XZ2 og her er deres dom.

Oppdatering september 2019: Denne mobilen er ikke lenger i salg hos oss. Sjekk andre modeller fra Sony i nettbutikken vår.

Rolf Ivar om Xperia XZ2

Etter å ha slitt ut to generasjoner Sony Xperia-telefoner, med blandede erfaringer, hadde jeg høye forventninger til ZX2. De er langt på vei innfridd.

Rolf Ivar Svensli med Xperia XZ2 i hånden.

Rolf Ivar med sin Xperia XZ2. Foto: privat.

Etter fem år og en Xperia X3, etterfulgt av en X5 compact, var jeg egentlig litt lei av Sonys telefoner. Ikke minst ettersom X5-en fikk mange uforklarlige sykdommer. Sykdommer som ikke ble kurert, selv etter utskifting av hele innmaten. Det mest traurige med med X-serien var likevel designet, som mest av alt minnet om smarttelefoniens svar på Lada.

Design

Med Xperia ZX2 har Sony ettertrykkelig forlatt sin firkantede trausthet. Den er avrundet nok i hjørnene til virke tiltalende. Ikke for rund, og ikke for kantete. Den buede baksiden er litt uvant i starten, men det får en nokså svær telefon til å ligge godt i nettere hender enn mine klubber. Og et lite obs til alle potensielle kjøpere her: Telefonen er glatt som såpe! Så glatt at jeg opplevde den skli av nesten helt vannrette flater. Silikoncover bak er derfor et must.

Sony Xperia XZ2

Skjerm

Som mangeårig Sony-bruker har jeg ingen problemer med å nikke gjenkjennende til skjermen. Rent bortsett fra at den er blitt betraktelig bedre, med høyere oppløsning, lysere og langt mer responsiv enn på de tidligere generasjonene. Bilder og film avtegnes knivskarpt i behagelig stort format. Noe annet er heller ikke å forvente av en produsent som har levert høy skjermkvalitet i flere tiår.

Menyer

Menyene er raske å navigere i. Det er lett å finne det man leter etter, og hvis du ikke gjør det tilbyr Sony å bokstavelig talt leie deg helt fram. Etter å ha brukt alt fra HTC, via Iphone og til Samsung og Huawei i jobbsammenheng og privat – riktignok gjennom snart et tiår med smarttelefoner, har denne utviklingen kommet langt. Hvilke som har de beste menyene er ikke godt å si, men Xperia ZX2 er i alle fall ikke noe tilbakeskritt.

Kamera

Det samme kan sies om kameraet. Ettersom film og foto er en stor del av yrket mitt er jeg nok kresnere enn de fleste, og med en telefon til 8.000 kroner, der mye av markedsføringen har dreid seg om foto og videokvalitet, har man lov å forvente en hel del. Og det er nok her telefonen leverer det jeg liker best – et kamera med både automatikk og manuelle funksjoner som gjør at du kan ta et bilde eller en video som kan gjengis på noe annet enn telefonen sjøl. Uten at fargestikk, høylys, lavlys og grove pixler reduserer kvaliteten alt for mye.

Funksjoner

Funksjonene i kameraet kunne jeg skrevet mye om, ikke minst muligheten for raske serieopptak som gjør det til en lek å lage time-lapse. En annen fiffig funksjon er den superraske billedhastigheten i videomodus (960 bilder i sekundet) som i alle fall i teorien gjør det mulig å lage ultra slow motion-opptak. I praksis må du derimot øve ganske mye før det funker skikkelig. En kuriositet er også appen 3-D skanner, der frontkameraet gjenskaper bilder tredimensjonalt. Den leverer nesten nifst gode resultater.

Batteri

Jeg brukte min nye ZX2 i to dager uten lading. Jeg vil tro at halvannen dag er maks hvis du bruker telefonen til alt moderne mennesker gjerne gjør i dag. Det er akseptabelt.

Konklusjon

Konklusjonen er at Sony Xperia ZX2 er en telefon som gjør det like bra, og noen områder bedre enn sammenlignbare telefoner. Fingeravtrykkleseren er plassert midt bakpå, noe som er snålt, så sant man ikke har absurd kort pekefinger. Telefonen er skummelt glatt, og det kan plutselig bli dyrt. Men er det en kvalitetstelefon du kan få mye glede av?

Så absolutt.

Terningkast 5

Idar om XZ2 Compact

Idar testet lillebroren, XZ2 Compact, og her er hva han mener om den.

Idar Suleiman Wold Lagha viser fram Xperia XZ2 Compact.

Idar viser fram sin Xperia XZ2 Compact. Foto privat.

Design

Designmessig skiller denne telefonen seg litt ut i forhold til andre modeller. Fremsiden er relativt ordinær med høyttalere både oppe og nede, et fremovervendt kamera og lyssensor. Baksiden av telefonen er avrundet, noe som også gjør telefonen god å holde. Selv om baksiden av telefonen tilsynelatende er laget av et plastmateriale, føles den solid og man får umiddelbart en kvalitetsfølelse både av vekten og utseende. På baksiden sitter også fingeravtrykksleseren praktisk plassert et par centimeter under kameraet. Rundt metallrammen til telefonen finner man av/på- og volumknapp, samt. En dedikert kameraknapp. Simkortluken er også plassert i rammen på venstre side. Her har man plass til enten et simkort og et microSD-kort eller to simkort.

Sony Xperia XZ2 Compact

Skjerm

Skjermen som dekker store deler av forsiden er god og lys med fine, naturtro farger og fantastisk oppløsning. Størrelsen på skjermen (så vel som telefonen) er svært hendig og man kan enkelt operere den med kun en hånd.

Menyer

Etter å ha brukt to telefoner med «ren» android må overgangen til sonys menysystem sies å være svært enkel. Menyene er logiske og ryddige, og skulle man ha problemer med å finne frem i havet med apper man etterhvert laster ned på telefonen er søkefunksjonen et sveip til venstre for hovedmenyen.

Sony Xperia XZ2 Compact

Kamera

Kameraet på denne telefonen tar svært gode bilder og de automatiske kamerainnstillingene tilpasser seg settingen og belysningen der du måtte velge å fotografere. Telefonen tar også veldige fine videoer med oppløsning på opp til 4K. En av de kuleste kamerafunksjonene er super slow motion som gjør selv de minst spennende hendelser artige å filme. Sammenlignet med telefoner undertegnede har brukt de siste to årene fra henholdsvis Samsung, Nokia og Xiaomi fremstår kameraet som svært godt med funksjoner de andre produsentene ikke tilbyr.

Funksjoner

Sony XZ2 Compact er spekket med de aller fleste funksjoner man finner i dagens toppmodeller, og det er absolutt vanskelig å finne manglende funksjonalitet. I tillegg har telefonen IP68-sertifisering, noe som betyr at den er støv- og vanntett. Et must for en hobbyfisker i Bergen. Det eneste savnet i denne telefonen (som for øvrig ikke har vært å finne i mine siste to telefoner) er trådløs lading, men dette er ikke et stort ankepunkt.

Batteri

Etter å ha brukt telefonen i noen få dager husker jeg hvorfor jeg har savnet min gamle Xperia Z1 fra 2013, nemlig den fantastiske batteritiden. Xperia XZ2s strømbruk er rett og slett unik slik at det med normal bruk holder å lade telefonen annen hver dag. Selv med tyngre bruk som netflix og mobilspill har telefonen strøm igjen på slutten av dagen. Skulle du ønske å bruke enda mindre strøm er telefonen utstyrt med funksjonene stamina-modus som gjør at den holder enda noen timer.

Konklusjon

Dette er en liten telefon med spesifikasjonene og funksjonaliteten til toppmodellene. Er du i markedet for en liten telefon med android, men ikke ønsker å la dette gå på bekostning av brukeropplevelsen er dette en telefon jeg kan anbefale på det sterkeste. 

Terningkast 5

Var denne siden nyttig?