Infinity symbol

Testpilotene om Galaxy A5 og A3: – Som en luksustelefon

Testpilotene har fått testet Samsungs nye utgaver Galaxy A5 og Galaxy A3. Les deres vurderinger her.

Testpilot Vibeke Hay Sandmo

Testpilot Vibeke Hay Sandmo.

Vibeke Hay Sandmo og Frida Brembo var de heldige som fikk teste Samsung Galaxy A5. Her er deres dom.

Design

Vibeke: – Telefonen har et enkelt og tidløst design og gir en god kvalitetsfølelse. Telefonen har en veldig glatt overflate, så et deksel med bedre friksjon anbefales på det sterkeste, ellers kan den lett skli ut av hånden. A5 i fargen svart er veldig nøytral på begge sider i designet, så ofte når jeg tar den opp av lomma i mørket tar jeg meg i å prøve å låse opp med fingeravtrykket på bakdekselet eller opp ned.

Det blir jo så klart ikke det samme på en av de andre fargeutgavene eller med et deksel, men for å gjøre designet litt mer dekorativt og samtidig litt mer tydelig/synlig i mørkere omgivelser, så kunne godt startknappen, kameraet eller Samsung-logoen vært mer fremtredende.

Frida: – Førsteinntrykket av Samsung Galaxy A5 når jeg ser esken er at esken er hvit og kjedelig, men den er stilren og moderne. Når jeg åpner esken får jeg langt i fra et inntrykk av kjedelighet.

Den avrundede telefonen ser ut som en hvilken som helst luksustelefon med stor skjerm og lekker farge. Den er laget i materialer som skaper inntrykk av en dyr og eksklusiv telefon. Men den føles tung i hånden og den er overaskende tykk.

Skjerm

Vibeke: – Skjermen er både stor og skarp, og jeg digger «blått lys filter»-funksjonen for å kunne justere ned det kalde blå lyset om kveldene som er kjent for å forstyrre nattesøvnen.

Frida: – Klare og fine farger på skjermen. Like fin skjerm som en luksusutgave. Veldig positivt med muligheter for å skru av det blå lyset i skjermen der du i ulike situasjoner må begrense lysbruk. Tommel opp!

Menyer

Vibeke: – Menyene er oversiktlige og fine. Ingen forsinkelser når jeg blar i dem, og det er enkelt å tilpasse startskjermer og flytte rundt på apper. BRIEFING er en app/funksjon på startskjermen som kan brukes til å holde seg oppdatert på nyheter.

Frida: – Her også vil jeg trekke fram at jeg klarer ikke helt å se forskjellen på de dyre mobilene og denne. Det er ingenting jeg savner i menyene. Pluss for at de er oversiktlige og lette å navigere i. Det er viktig i en aktiv situasjon!

Kamera

Vibeke: – Som tidligere yrkesfotograf er et godt kamera viktig for meg. Et mobilkamera kan selvfølgelig ikke sammenlignes med profesjonelle speilreflekskameraer. Men til et mobilkamera å være, så er jeg ganske fornøyd! Kameraet gir klare og gode bilder, gode kontraster og god fargemetning.

Vinterlandskap med blå himmel - bildet er tatt med Samsung Galaxy A5

Bortsett fra en liten utfordring med fotografering av levende lys (testet i ulike settinger, med forskjellige forhåndsinnstillinger, nypusset linse og mot annet mobilkamera som ikke fikk samme forstyrrelsen i bildet), så fanger A5 opp mye blå-lilla «lysrefleksjoner» rundt flammen.

At både hoved- og frontkameraet er oppgradert til 16 MPX er supert! Funksjonen hvor en kan bruke en volumtast, hånd- eller talekommando for å fotografere er også genial! Jeg liker at det finnes en PRO-innstilling hvor jeg kan justere hvitbalanse, ISO, lysstyrke og fokus selv. I tillegg har kameraet ferdig oppsett for fotografering av mat, HDR, nattbilder og hyperlapse.

Frida: – Det blir utrolig fine bilder! Mange funksjoner og artigheter man kan legge til. Også et pluss for enkeltheten i navigeringen som jeg anser som viktig.

Funksjoner

Vibeke: – Med Samsung sin S Health-app kan trening- og kostholdsrutiner registreres og målsettinger settes, blant annet ved hjelp av den integrerte skrittelleren. Fingeravtrykk er en effektiv og trygg løsning for å låse opp telefonen og «always on display» gjør det lettvint å sjekke klokka i forbifarten. Det å endelig ha en mobiltelefon som tåler litt røffere forhold i skog og mark er topp!

Frida: – Savner ingen funksjoner fra de dyre modellene. Denne mobilen har det aller meste, og jeg satte pris på at jeg slapp å være redd for at telefonen ikke skulle tåle å havne i gulvet eller i vann.       

Batteri

Vibeke: – Batterilevetiden er jeg veldig fornøyd med! Både med aktiv bruk av mobilen i arbeidshverdagen som selvstendig næringsdrivende og ute i naturen på korte og lengre turer er jeg avhengig av god batterilevetid. I tillegg til kart og kompass i bakhånd blir mobilen aktivt brukt på turer til sporing og karttjenester. Det trekker så klart litt strøm og da er det viktig for meg at batteriet har god varighet.

Jeg har blitt veldig glad i strømsparingsfunksjonen, hvor jeg kan velge hvor stor grad jeg vil spare batteriet. Jeg kan velge hvilke apper/funksjoner som skrus av, og samtidig få vite hvor lenge batteriet er forventet å vare. Det føles som en god trygghet på lange turer alene i skog og mark!

Frida: – Jeg ble veldig positivt overasket over batteritiden! Ved mye bruk ladet jeg telefonen annenhver dag. Noe jeg gjør 1-2 ganger per dag med den telefonen jeg har fra før.  Jeg dro på jobb uten lader og den holdt ut selv med lite strøm igjen. Jeg tok til og med en telefonsamtale på 2 % strøm.

Konklusjon

Vibeke: – På pluss-siden vil jeg trekke frem både god skjerm, oversiktlige menyer, god batterilevetid, et ganske bra kamera (både foran og bak) og at den er vanntett. På minus-siden er det designet av den glatte overflaten, lysrefleksjonene ved fotografering av levende lys og at jeg savner noen flere forhåndsinnstillinger i kamerafunksjonen som trekker ned. Alt i alt så er jeg veldig fornøyd og kan varmt anbefale denne telefonen videre!

Frida: – Telefonen er en luksustelefon pakket inn i en funksjonell og litt forenklet pakke. Den både ser ut som og har funksjonene til en dyr telefon, men har litt mindre pene inntrykk i skjermen og er litt tykkere. I tillegg har den funksjoner som gjør den helt perfekt for alt fra småbarnsforeldre, aktiv ungdom eller mennesker som har en aktiv jobb.

Du trenger ikke være redd for denne telefonen. Denne har ligget på Brio-togbanen sammen med sønnen min på 3 år, og det er ikke antydning til ei ripe i telefonen. Den har har også vært ute i snøen og i vesken sammen med nøkler. Batteriet holder i flere dager ved moderat bruk.

Galaxy A5 terningkast

Terningkast 5

Vibeke: Terningkast fem

Terningkast 5

Frida: Terningkast fem

Selfie med Samsung Galaxy A5

Selfie med Samsung Galaxy A5 

Du kan kjøpe Samsung Galaxy A5 i nettbutikken her og Samsung Galaxy A3 her. Begge kan kjøpes med Klikk & Hent i utvalgte Telia-butikker.

Men hva sa testpilotene om Galaxy A3?

Tina Neste og Svein Sivertsen fikk teste Galaxy A3. Les hva de sa om den nye Samsung-utgaven.

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3

Design

Tina: – Telefonen kom i en enkel hvit eske med sølvskrift. Selve mobilen ga et godt førsteinntrykk. Den var lett, ikke for bred og ikke for lang. Mobilen var fin å se på, og samspillet mellom glass og metall ga mobilen et nydelig og glansfullt utseende. Tastene på siden passet fint inn i designet og var lette å bruke. De avrundende kantene ga telefonen et løft. Den var god å holde i, samtidig som den var lett å bruke.

Svein: – Førsteinntrykket av telefonen da jeg tok den opp av esken var bra. Designet er pent og enkelt. Telefonen er meget behagelig å holde i hånden og har en bra størrelse. Når en tar en nærmere titt kan man se at telefonen har mye av design-"språket" som er brukt i Samsung Galaxy S7.

Overflaten på baksiden er heldigvis ikke så glatt at telefonen kan gli uten av hånden når man minst venter det. En kjempegod kvalitet med telefonen er at den er IP68-sertifisert, men den er kun vanntett ned til 1,5 meter.

Skjerm

Tina: – Telefonen har en 4,7" HD sAMOLED-skjerm, en oppløsning på 1280x720 og har en veldig god berøringssensitivitet. Den reagerer fort når du trykker, og er veldig nøyaktig. Skjermen endrer også lysstyrke etter omgivelsene, som gir en bedre opplevelse i helhet ved bruk av telefonen. 

Svein: – Den 4,7 tommers 720p-skjermen er veldig lys og klar, men den kan ikke måle seg med skarpheten på Samsung Galaxy A5 sin full HD-skjerm. Skjermen registrerer berøring på en meget behagelig måte, i tillegg til at størrelsen på skjermen er passelig.

Menyer

Tina: – Er du vant med Samsung, er menyen lekende lett å bruke. Den er lett oversiktlig, og du finner fort frem på selve telefonen. Om du ikke liker menyoppsettet, er dette lett å tilpasse etter eget ønske. Ulike apper er allerede puttet inn i oversiktlige mapper, som gjør det enda lettere å finne frem. Mobilen informerer også godt om ulike tips når du åpner apper, som gir et bedre inntrykk av telefonen.

Svein: – Hovedmenyen med alle applikasjonene er som hovedmenyen stort sett er på de andre telefonene i Galaxy-serien. Menyen i innstillinger er blitt veldig enkel og oversiktlig.

Kamera

Tina: – Med et 13MP-kamera bak og et 8 MP-kamera i front, imponerer telefonen stort. Bildene er av god kvalitet, får frem detaljer, er lett å bruke og har mange morsomme filter. Det er også mange ulike funksjoner, som blant annet panorama, og det kan komme godt med. 

Svein: – Av en eller annen grunn synes jeg frontkamera tok bedre bilder enn hovedkameraet. Det virker og som om begge kameraene henger litt etter når du beveger kameraet, noe som kan bety at man kan få litt ustabile bilder.

Funksjoner

Tina: – Det er mange festlige funksjoner på Samsung Galaxy A3. Også denne mobilen har fingeravtrykksensor på hjemknappen. Når du tidligere måtte stryke over for å få avlest fingeravtrykket ditt, holder det nå med en liten berøring.

En annen funksjon som er praktisk er "Always on Display". Med denne funksjonen ser du klokkeslett, dato/kalender og varsler på mobilen, til tross for at du har den i hvilemodus. Mobilen bruker ikke mer strøm enn den vanligvis ville gjort i hvilemodus.

Mobilen har også funksjonen "KNOX". KNOX gjør mobilen din mer beskyttet, den kan beskytte mot virusangrep på både SMS og e-post, samt beskytte privat informasjon. 

Svein: – Første funksjon jeg fikk oppleve var at telefonen har fingeravtrykksensor, noe som blir mer og mer vanlig på telefoner nå til dags. Noe som dog merkes som mer uvanlig på smartmobiler er muligheten for SD-kort. I denne telefonen kan man ha SD-kort opp til 256 GB. Ellers har man egentlig bare de samme funksjonene som de fleste smartmobiler.

Batteri

Tina: – Endelig en mobil som holder godt på strøm. Med et batteri på 2350 mAh holder den godt på strømmen, og mobilen kan trygt brukes til både spill, Snapchat, musikkavspilling, Facebook, kamera, surfing osv. Dette kommer godt med når mobilen blir så hyppig brukt i en travel hverdag. Fra fulladet kunne jeg bruke mobilen i 1,5 døgn!

Svein: – Batteriet imponerte meg. Med normalt bruk, brukte jeg mobilen i 2 dager uten å måtte lade. Telefonen er utstyrt med USB C-ladeport, noe som er en stor fordel da USB-C er lik på begge sider og gir hurtigere lading. Det har altså ingen betydning hvilken vei du tar i laderen og du trenger ikke vente så lenge på at mobilen skal bli fulladet. I esken følger det med en mikro-USB til USB-C adapter om man absolutt ønsker eller er nødt til å lade med mikro-USB.

Konklusjon

Tina: - Jeg er imponert! Mye mobil for pengene! Det tok ikke lang tid før jeg var solgt. Dette er en telefon jeg virkelig anbefaler videre. Selv om mobilen til tider kan bli litt glatt, er den utrolig god og lett å bruke. Kameraet gjør jobben sin ypperlig, telefonen i seg selv er utrolig god på både tastatur og lyd når en ringer.

Med telefonen følger det en lader som kan kobles til uansett hvilken vei den puttes inn, og en adapter som kan kobles på en gammel lader. Gode hodetelefoner følger også med! Skal jeg pirke litt, må jeg klage litt på plastdekslet som var på mobilen. Det var fullt av skrift, og informasjon, som er bra i seg selv, men dette gjør at du må ta det av. Det er fint å ha på, ettersom det gir litt beskyttelse på selve skjermen, men ikke nødvendig.

Svein: – Alt i alt er Samsung Galaxy A3 en helt grei smarttelefon. Det er ikke en "high-end" mobil, men den kan likevel brukes til ganske mye. Med sine 2 GB med RAM og en octa-core 1.6G Hz cortex-prosessor får telefonen jobben gjort. Det at lade- og AUX-inngang ikke er på hver sin side av telefonen regner jeg som et stort pluss da dette er veldig praktisk for deg som er på jobb med en bærbar lader og hører på musikk i hodetelefonene. Jeg kjenner meg i hvert fall igjen der.

Galaxy A3 terningkast

Terningkast 5

Tina: - Den står og tipper mellom 5 og 6. Den får litt trekk grunnet plastbeskyttelsen, så derfor lander jeg på terningkast 5. 

Terningkast 4

Svein: – Sammenligner man denne telefonen med andre telefoner på markedet er den ganske "enkel". Men du får en veldig grei telefon for pengene. Den får terningkast 4. 

Som takk for innsatsen som testpiloter, har deltakerne fått beholde produktet til odel og eie.

Du kan kjøpe Samsung Galaxy A5 i nettbutikken her og Samsung Galaxy A3 her. Begge kan kjøpes med Klikk & Hent i utvalgte Telia-butikker.