Sonia Huanca Volds 17. mai-kaker
ENKLE LØSNINGER: Det trenger ikke være så vanskelig å imponere med søte fristelser. Matkanalens Sonia Huanca Vold har tips som kan gi selv kroneisen det lille ekstra.

TV-kokkenes triks til et bugnende dessertbord på 17. mai

Enten du er på jakt etter raske løsninger eller imponerende festkaker, har vi hentet ut ekspertenes hemmelige grep — som gir fristelsene et skikkelig løft!

Lekre kaker hører med på nasjonaldagen, og det trenger ikke være så vanskelig som det ser ut til å kopiere TV-kokkenes kreasjoner.

– Med enkle og imponerende løsninger kan man lage kaker og bordpynt med skikkelig wow-faktor på 1-2-3, sier Sonia Huanca Vold fra Matkanalen.

I to egne 17. mai-episoder på kanalen deler hun oppskriftene på sine kakefavoritter og gir tips til hvordan man kan lage et inspirerende kakebord på en kreativ måte.

Psst .. Elsker du matprogrammer? Sørg for å velge inn Matkanalen og The Food Network i kanalpakken din på Telia Play!

Enkle dessert-løsninger

Små desserter, bær og is er også typiske ting som serveres på nasjonaldagen.

– Det spiller en viktig rolle på 17. mai. Og det trenger ikke ta lang tid å lage desserten for at den skal smake godt og se fin ut, sier Sonia.

kake-17mai-hacks.jpg

FRISTENDE: Dette innbydende dessertbordet krever liten innsats.

Hun har et triks for å gjøre kroneisen enda bedre med brownies og sjokoladesaus!

En enkel og lite tidkrevende løsning for å servere dessert kan være å sette blåbær, bringebær og marshmallows på et grillspyd og ha sjokoladesaus det kan dyppes i.

Jeg er en tilhenger av å gjøre ting enkelt. 17. mai er ofte en dag der man skal rekke mye og det er begrenset hvor mye tid man har.

Sonia Huanca Vold

Sonia anbefaler også å kjøpe makroner som kan dekkes i sjokolade og jordbærstrø.

Pavlova er også en kake de fleste forbinder med nasjonaldagsfeiringen. Her går det an å gjøre smaksopplevelsen og utseende enda bedre med noen enkle grep.

– I stedet for å lage en stor kake, kan man lage mange bittesmå som man setter utover. Så kan man pynte pavlovaene med ulik topping, for eksempel en med bær, en med mango og pasjonsfrukt og en annen med salt karamellpopcorn eller Smash.

Sonia anbefaler også å kjøpe makroner som kan dekkes i sjokolade og jordbærstrø.

kaker-17mai-makroner-triks.jpg

DET LILLE EKSTRA: Ved å dyppe makronene i smeltet sjokolade og dekke med jordbærstrø blir de med ett mer staselige!

Genialt pyntetriks for kaker

En av kakene hun vil anbefale til 17.mai-feiringen er blomsterkaken fra Mariangela Di Fiores Grønne Kjøkken på Matkanalen.

– Det er veldig morsomt å bruke blomster i både mat, salater og desserter. Det er mange spiselige blomster, som ringblomst, kornblomst, agurkurt og blomkarse, sier Mariangela.

kake-17-mai-mariangela-blomsterkake.jpg

INNBYDENDE: Norsk-italienske Mariangela Di Fiore sverger til friske blomster for å gi kakene et løft.

Kakebunn:

6 egg
5 dl sukker
6 dl hvetemel
3 ts natron
3 ts bakepulver
3 ts kanel
2 ts kardemomme
1 ts ingefær (pulver)
1/2 vaniljestang
1 håndfull valnøtter
1 klype salt
6 dl revet gulrot
3 dl solsikkeolje
1 håndfull valnøtter

Mascarpone-krem

250 gram mascarpone
3 dl kremfløte
2 dl melis

Slik gjør du:

 1. Visp egg og sukker til en tykk eggedosis. Bland inn hvetemel, natron, bakepulver, kanel, kardemomme, ingefær og frøene fra en halv vaniljestang.
 2. Rør inn solsikkeolje og revet gulrot. Grovhakk valnøttene og bland disse i tilslutt.
 3. Smør tre former på 24 cm, 19 cm og 12 cm og hell røren i disse. Stek kakene på 150 grader i 50-60 min.
 4. Stikk en bakepinne i midten av kaken, det skal ikke henge igjen røre på pinnen. Avkjøl kaken helt.
 5. Pisk mascarpone, kremfløte og melis sammen til en fin krem. Ha kremen over kaken.
 6. Pynt med spiselige blomster!

Om du ikke vil spise blomstene, gir et kakebord pyntet med fargerike friske blomster likevel et løft for inntrykket.

– Sett dem i flere små vaser, spre utover enkeltvis på bordet, eller på skjærefjøler eller serveringsbrett. Blomster gjør bordet levende og lekkert, sier Sonia.

I 17. mai-episoden på Matkanalen viser Sonia hvordan man også kan bruke tomme iskjeks som blomstervaser. Ved siden av bukettene i iskjeks legger hun ut kroneis fra i bunadsdesign og voilà — et vakkert og ferdig brett.

Kaker med wow-faktor

Men noen kaker tar også litt lenger tid å lage. Til gjengjeld får man en fantastisk wow-faktor.

En av Sonias og seernes soleklare favoritter er Andrea Brandströms deilige dripcake med vaniljemarengs-smørkrem og salt karamellsaus. Kaken bygges med flere etasjer kakebunn og dekkes med karamellsaus som drypper nedover siden.

– Denne kaken er faktisk ikke så vanskelig å lage, men det krever at man er tålmodig og litt stødig i hendene, sier Andrea i episoden om Dripcake.

kake-17-mai-dripcake.jpg

VANN I MUNN: Har du sett noe mer fristende? Den krever litt tid, men er ikke vanskelig å lykkes med.

Kakebunn:

330 gram hvetemel
120 gram kakao
400 gram sukker
1 ss vaniljesukker
2 ts bakepulver
2 ts natron
1 ½ ts salt
3 egg
350 gram melk
180 gram solsikkeolje
300 gram kaffe eller varmt vann

Silk gjør du:

 1. Sett ovnen på 150 °C varmluft.
 2. Legg bakepapir i bunnen på to former à 18 cm. Smør og dekk kantene med mel.
 3. Bland alle tørre ingredienser i en bolle. Visp sammen egg, melk og olje i en annen bolle. Tilsett væsken i de tørre ingrediensene, og bland sammen til en jevn røre. Hell i kaffe/det varme vannet og visp godt.
 4. Fordel røren i de to formene og stek i ca. 60 minutter. Kjenn med en pinne om de er klare.
 5. La kakebunnene avkjøle seg litt, før du tar dem ut av formene. La bunnene avkjøle seg helt på en rist.
 6. Kle kakebunnene med plastfolie og la dem ligge i kjøleskapet til de er helt kalde.
 7. Del bunnene i like store deler, ca. 2-3 cm tykke. Dekk til med plastfolie rundt hver bunn og la dem ligge i kjøleskapet til de skal brukes. Dersom de ikke skal brukes samme dag, kan de fryses ned.
 8. Om det blir noe til overs av kakebunnene, kan dette fryses ned og brukes til for eksempel cake pops eller en andre småkaker.

Salt karamellsaus

75 gram glukose
135 gram strøsukker (1,5 dl)
150 gram fløte (1,5 dl)
1 ½ ss havsalt
40 gram usaltet smør, romtemperert

Slik gjør du:

 1. Varm glukosen på middels varme i en gryte. Når glukosen begynner å boble, tilsetter du sukkeret litt etter litt under forsiktig omrøring til du har en gyllenbrun karamell. Dette kan ta litt tid, så ha tålmodighet!
 2. Senk varmen på kokeplaten og tilsett fløten i flere omganger. Rør om hele tiden, men vær forsiktig. Det blir veldig varmt!
 3. Ta bort kjelen fra kokeplaten og tilsett saltet (knus det gjerne litt først) og rør. Til slutt tilsetter du smøret. Rør rundt til smøret er smeltet, hell i en bolle og dekk med plastfolie direkte på sausen, eller hell den rett i en sprøytepose. Forsegl godt og la det avkjøles til romtemperatur.

Karamellpopcorn

50 gram popkorn, saltet
180 gram strøsukker (2 dl)
50 gram smør, romtemperert
2 ss havsalt

Slik gjør du:

 1. Hell sukkeret i en stekepanne. Smelt det forsiktig på lav varme uten å røre om til du har en gyllenbrun karamell. Tilsett smøret litt etter litt, og rør rundt til en jevn masse. Skru av varmen på kokeplaten, hell i popkornet og vend om. Strø over havsaltet og vend om litt til.
 2. Spre popkornet ut på ett bakepapir og del popkornet forsiktig fra hverandre. Det er veldig varmt, så vær forsiktig. La avkjøle.

Marengssmørkrem med vanilje

300 gram eggehvite
400 gram strøsukker
3 ss vaniljesukker
½ ts salt
750 gram usaltet smør, romtemperert

Slik gjør du:

 1. Bruker du vanlig smør, kan du droppe saltet.
 2. Visp lett sammen eggehvite, sukker, vaniljesukker og salt i en bolle (gjerne rustfri). Varm over vannbad til 60-65 °C. Rør om iblant.
 3. Visp opp den varme blandingen til den er avkjølt og blitt en fast og blank marengs. Dette tar ca. 10 minutter. Ha i litt av smøret om gangen under langsom visping, og fortsett til du har en jevn krem.

TIPS! Fordel marengssmørkremen i to boller. I den ene bollen kan du blande inn en halv boks karamellisert melk om ønskelig. Dette kan gi kaken en ekstra karamellsmak.

Montering

 1. Legg en klatt av marengssmørkremen på kakefatet og «fest» første kakebunn på kakefatet.
 2. Smør ut et jevnt og tynt lag av marengssmørkremen på bunnen. Sprøyt ekstra i ytterkanten, slik at det danner seg en kant for å forhindre at karamellsausen renner ut.
 3. Legg eller sprøyt på karamellsausen, og smør ut innenfor marengskanten. Sett på kakebunn nummer to, og smør et nytt lag med marengssmørkremen. Jevn til med en vinklet palettkniv og kakeskrape. Sett kaken i kjøleskapet for å la kaken sette seg.
 4. Gjenta dette med de resterende kakebunnene. Legg et lag med marengssmørkremen på toppen. Avkjøl kaken i kjøleskap og smør en siste gang med marengssmørkremen. Dra kakeskrapen rundt kaken for å få jevne kanter rundt hele kaken. Sett kaken inn igjen i kjøleskapet for å avkjøle seg helt. Dette gjør det lettere å få smørkremen helt jevn og fin.
 5. For å få best mulig drip-effekt, bør kaken være kald. Ta kaken ut fra kjøleskapet og begynn å dryppe karamellsaus rundt kantene. Her er det best å ha karamellen i en sprøytepose, men det er også mulig å bruke en skje.
 6. Sprøyt marengssmørkremen i en halvmåne eller som en krans rundt kaken. Dekorer med hele eller hakkede karamelliserte popkorn.
 7. Server kaken romtemperert.

 

Psst ... Inspireres du av overdådige kaker? Sjekk ut Extreme Cake Makeovers på Telia Play, og se kaker uten sidestykke!

Vil man ha en sunnere kake med mindre fett og sukker anbefaler Sonia ostekaken til Emilie Nereng. Her byttes mel og sukker ut med dadler, havregryn og lettsaft.

– Emilies ostekake er en sunnere variant, men smaker like nydelig, sier Sonia.

kake-17mai-ostekake-sunn-emilie-voe.jpg

SUNN OG KJEMPEGOD: Ostekaken til Emilie gjør like godt som den smaker!

Kakebunn:

150 gram dadler (vekt uten stein)
3 ss havregryn
60 gram valnøtter
1 klype salt

Fyll:

5 plater gelatin
1 ¼ dl sukkerfri saft med bringebærsmak
1 stor boks vaniljekesam (420 gram)
1 stor boks cottage cheese (400 gram)
70 gram bringebær

Slik gjør du:

 1. Miks alle ingrediensene til kakebunnen i en foodprosessor, og kjør til du har en smidig masse.
 2. Dekk bunnen i en springform med bakepapir, og trykk ut massen til den er cirka ½ cm tykk. Sett kakebunnen kjølig mens du lager fyllet.
 3. Legg gelatinplatene i kaldt vann.
 4. Kok opp den sukkerfrie saften i en liten kjele, og sett til side.
 5. Klem vannet ut av gelatinplatene, og legg dem i kjelen. Visp godt til gelatinen har løst seg opp.
 6. Miks vaniljekesam og cottage cheese i en foodprosessor eller blender, og kjør til du har en jevn og smidig masse. Tilsett gelatinsaften mens maskinen går, og kjør til alt er godt blandet.
 7. Hell fyllet over kakebunnen, men la cirka 2-3 spiseskjeer røre være igjen i foodprosessoren.
 8. Miks bringebærene i foodprosessoren, og kjør til du har en jevn og smidig masse. Legg den i fire klatter oppå fyllet, og lag «swirls» ved å trekke en kniv frem og tilbake gjennom klumpene. Da får ostekaken et nydelig mønster.
 9. La ostekaken stå i kjøleskapet i minst 6 timer før du serverer.

TIPS! Om du har problemer med å få ostekaken løs fra formen, kan du skjære med en tynn kniv langs kanten av formen før du tar den ut.

Sonia anbefaler å sette av mest mulig tid til å kose seg på nasjonaldagen.

– 17.mai er en herlig dag fordi vi går i tog, synger sanger og pynter oss. Men dagen er kanskje aller best fordi vi kan kose oss med så mye godt å spise, avslutter Sonia.

Psst ... Savner du favorittprogrammet Hele Norge baker? Nå kan du se den svenske versjonen på Viasat 4. Se Hele Sverige baker på Telia Play.

Var denne siden nyttig?