Mann med solhatt ligger på stranden og ser på mobilen, mens han hviler hodet sitt på en sekk.

6 ting du bør vite om roaming

Å bruke mobilen på reise er en stadig større del av ferieopplevelsen. Vi vil lese nyheter, oppdatere på sosiale medier, få restauranttips og bruke kartfunksjonen. Her er tipsene til trygg mobilbruk i utlandet. 

Med mobilen i lomma eller veska, kan vi få svar på det meste, hjelp til meste og all slags underholdning på de fleste steder der vi nordmenn liker å feriere.

Det er imidlertid viktig å være litt våken, for vilkårene for mobilbruk er langt fra de samme overalt – og en liten time på en av appene du liker å bruke kan fort koste mer enn du har tenkt. 

Hovedregelen er at du med Roam Like Home fra Telia kan ringe, sende meldinger og surfe fritt i EU, EØS og Sveits. Det er når man befinner seg utenfor disse landene at det gjelder å følge nøye med på mobilbruken. 

Hva er egentlig roaming?

Roaming betyr rett og slett at du bruker et mobilnettverk som ikke tilhører den mobiloperatøren du er kunde hos hjemme i Norge. Roaming brukes altså om å bruke mobilen når du befinner deg i utlandet. All bruk på mobilen i et utenlandsk mobilnett, går under begrepet roaming, mens bruk av mobildata kalles dataroaming.

Et norsk begrep for roaming er "gjesting"; du kan se for deg at du og mobilen din er "på besøk" i mobilnettet hos en operatør i det landet du er i.

1. Sjekk om det er Roam Like Home dit du skal

Skal du eksempelvis til Hellas, Spania, Tyskland i sommer, kan du trygt ta med mobilvanene dine på ferie. Alle disse er EU-land, og du kan tekste, surfe og ringe akkurat som hjemme. Det som er viktig, er at man ikke blander sammen Europa med EU – for det er langt fra alle land som er medlem i av EU eller EØS.

Skal du for eksempel til Færøyene, Monaco, Jersey, Guernsey, Andorra eller San Marino, må du sjekke hvilke priser som gjelder og kanskje være mer bevisst på mobilbruken. 

Det er også slik at Roam Like Home gjelder i utlandet og til Norge, men ikke fra Norge til utlandet. Å ringe fra Norge til utlandet er ikke roaming, siden du da bruker det norske mobilnettet.

2. Bruk kostnadskontrollen bevisst

I hvert abonnement har vi noe som heter Kostnadskontroll, som gjelder for utenlandssurfing utenfor EU/EØS. Dette er en tjeneste som aktiveres automatisk når du begynner å bruke datatrafikk i utlandet, og som sperrer databruken når du passerer en bestemt grense. Denne grensen avhenger av abonnement og hvor i verden man reiser.

Det er to former for kostnadskontroll: 

Daglig kostnadskontroll: Starter når du begynner å bruke data i det nye landet og er oppad begrenset til mellom 39 og 50 kroner per dag. Når du nærmer deg grensen for forbruk, vil du motta en melding og en forespørsel om du vil kjøpe mer data. Gjelder blant annet i Tyrkia, USA, Thailand, Brasil. 

Månedlig kostnadskontroll: Beløpsgrensen er oppad begrenset til ca. 500 kroner, noe som gir deg x antall megabyte, avhengig av prisen i landet du befinner deg i. Gjelder i resten av verden, for eksempel i Vietnam, Egypt, Chile.

3. Vær smart når du kjøper datapakker

I land med daglig kostnadskontroll kan du enten kjøpe dagspakke eller ukespakke. Dagspakker gjelder frem til midnatt norsk tid, eller til inkludert datamengde er brukt opp. Datapakken begynner fra du sender SMS, og gjelder til den er oppbrukt eller fram til midnatt norsk tid. Sørg derfor for å kjøpe datapakke i god tid før dagen er over norsk tid. Da får du utnyttet datamengden best mulig.

Dersom du kjøper ukespakke gjelder denne i syv dager fra de bestilles eller til inkludert datamengde er brukt opp. 

Par tar bilde utenfor Colosseum i Roma

Med Roam Like Home fra Telia kan du ringe, sende meldinger og surfe fritt i EU, EØS og Sveits.

4. Få full kontroll med Telia-appen

Du kan kjøpe ekstra datapakker i Telia-appen. I appen kan du få full oversikt over forbruk og informasjon om datapakker som gjelder i utlandet. Fra siden hvor du ser databruk for abonnementet ditt, kan du trykke på «Legg til data».

Er du i Norge / EU, får du da mulighet til å kjøpe de pakkene som gjelder i Norge, EU og EØS. Er du utenfor EU, vil du se pakker som gjelder i det landet du befinner deg.

Vil du derimot sjekke på forhånd hva datapakkene koster før du drar til utlandet, kan du gjøre det på utlandspriser (men kjøp av pakker er ikke mulig uten at du er i det aktuelle landet).

5. Les meldingene du mottar! 

Du har rett på informasjon om priser for mobilbruk i utlandet. Den første meldingen du mottar på mobilen når du ankommer et land, er en melding som ønsker deg velkommen til landet, og som opplyser om prisene for mobilbruk i dette landet.

Meldingene du mottar vil gi informasjon om mulighet for mer databruk. Meldingene vil variere fra land til land.

Når du har brukt opp 80 prosent av beløpet på kostnadskontrollen, mottar du en melding fra oss. I denne meldingen får du opplysninger om at du nærmer deg grensen og at du kan kjøpe ekstra data enten gjennom dagspakker (gjelder daglig kostnadskontroll) eller øke beløpsgrensen (gjelder månedlig kostnadskontroll).

Dersom du ikke øker beløpsgrensen når du mottar informasjon om at 80 prosent er oppbrukt, får du en ny melding når du når 100 prosent oppbrukt data. I denne meldingen får du også spørsmål om du enten vil kjøpe dagspakker eller øke beløpsgrensen.

Bilferie_Sommer.jpg

På lange biletapper gjennom Europa er underholdning viktig for dem i baksetet.

6. Vær obs på danskebåten

Om bord i skip, ferger eller fly er du ofte ikke på noen av de vanlige mobiloperatørenes nett. Der får du dekning via satellitt, og da er det dessverre ganske så dyrt å bruke mobilen – både når det gjelder samtaler, meldinger og data. Dette gjelder også danskebåten.

Det kan være smart å gjøre favorittmusikken din tilgjengelig offline før du skal reise, og begrense bruk av mobilen når du er om bord. Et annet godt råd før avreise er å sjekke med selskapet som tilbyr reisen. Ofte er det nemlig mulig å forhåndsbetale tilgang til trådløst internett om bord, noe som gir deg en rimeligere pris enn du får med satellittdekning.

I vårt søk for utlandspriser kan du se pris i landet basert på ditt abonnement ved å taste inn nummeret det gjelder. På den måten kan du slippe store overraskelser når du mottar neste faktura.

God tur!

Var denne siden nyttig?