mobiltelefon og laptop.

7 tips for å sikre mobilen mot virus

Mobilen din er en PC og kan gjøre akkurat det samme som laptopen din, men har du sikret den for virus og skadevare? Her får du noen gode råd.

Har du tenkt på at noen kanskje kunne være interessert i å stjele, ødelegge eller blokkere innholdet på mobilen din? Hvis du kan svare ja på det spørsmålet, er du blant de få, og dette er det noen som vet.

De aller fleste av oss bruker mobilen til nær sagt det samme som en laptop. Vi leser og sender mail, surfer på nettet, bruker fildelingsprogrammer, Bluetooth, gratis WiFi og åpner vedlegg. På denne måten utsetter vi mobilen for de samme truslene som datamaskinen. Du kan altså allerede ha et virus på mobilen din.

Mobilen kidnappes

Du tenker kanskje at du ikke har noe å skjule. Men hva hvis kriminelle plutselig fikk kontrollen over alt du har lagret på mobilen? Låste alt innholdet, og krevde løsepenger for å låse opp. Ransomware heter det, og kan like gjerne skje med mobilen din, som med PC-en.

Les også: Slik sikrer du bildene dine

Hvor mye vil du si dataene dine er verdt for deg? Og tenk hvor mye personlig informasjon som er lagret på mobilen. Du har kontakter, bank- og betalingsinformasjon, kanskje BankID, og sikkert en rekke passord lagret.

Les også: Slett innhold før du bytter mobil

1 million dårlige nyheter

Kanskje bruker du også mobilen i jobben? Du flytter filer og mail mellom mobilen og din jobb-PC. Da kan de kriminelle å komme seg inn i jobbsystemet via din mobil. Tenk om du var den som infiserte jobben med virus og skadevare.

Sikkerhetsselskapet Kaspersky Lab har, i en ny rapport, identifisert over 1 million ondsinnede installasjonspakker til mobil. I den samme rapporten registrerte de nesten 300.000 nye slike pakker, en fordobling fra det foregående året. Skadevare og virus rettet mot mobiler er dermed ingen sjeldenhet.

Norske mobilnett er sikre

Heldigvis er de norske mobilnettene generelt sikre. I en sikkerhetstest utført av den tyske kryptospesialisten Karsten Nohl og tek.no fikk Telias nett, som eneste norske, toppscore på hele 100 prosent.

– Sikkerhet er en pågående og evigvarende kamp for å tette hull og redusere sårbarhet, og i Telia har vi en kultur som gjør at vi alltid kjemper for å ligge foran. Jeg er stolt av jobben vi gjør, men vi kommer aldri til å hvile på laurbærene, for de kriminelle finner stadig nye måter å komme til på, sier sikkerhetsdirektøren i Telia Norge, Tor Saltveit.

Les også: Meldingene du ikke bør overse på reise

7 gode råd

I likhet med sikkerhetsavdelingen i Telia, bør heller ikke du hvile. Det finnes en rekke sikkerhetsapper du kan laste ned, både for iPhone og Android. I tillegg kan det være lurt å følge disse tipsene fra sikkerhetsselskapet Kaspersky Lab:

 • 1

  Lukk mobilen

  Pass på at skjermlåsen alltid er på når du ikke bruker mobilen din. Dette minsker sannsynligheten for skade hvis mobilen skulle havne i feil hender.

   Mobil med skjermlåsen på

  Foto: Telia

 • 2

  Krypter sensitiv informasjon

  Hvis mobilen din kommer med mulighet for datakryptering, så bruk dette. Blir mobilen din stjålet, vil ikke tyven være i stand til å hente informasjon.

 • 3

  Kontroller appene dine

  Sjekk alltid hva du tillater at appene dine har tilgang til på mobilen, og hvordan disse oppfører seg. Dette er spesielt viktig for Android-brukere som er mer utsatt for virus som ligger skjult i appene, men iPhone-brukere bør også holde et øye med appene sine.

  Hvis appene dine begynner å bruke unødvendige funksjoner, og det dukker opp apper du ikke kan huske å ha lastet ned, er det også et kjennetegn på uregelmessigheter.

 • 4

  Beskytt mobilen og innholdet

  Mobilen er like utsatt for skadevare som en datamaskin. Bruk et godt antivirusprogram på mobilen din. Som da for eksempel Lookout eller Avast.

 • 5

  Unngå "jailbreaking"

  Det kan finnes programvare som ikke er godkjent eller tilgjengelig for din mobil. For å få benyttet programmet må du åpne den for slike programmer. Det kalles jailbreaking. Selv om det kanskje kan friste noen ganger, så vil dette fjerne sikkerheten som er satt opp internt på mobilen.

 • 6

  Bruk sikkerhetsløsninger med flere egenskaper

  Mange sikkerhetspakker eller applikasjoner inneholder en rekke anti-tyveriegenskaper som gir deg fjerntilgang om mobilen er tapt. Da har du muligheten til å se hvor den befinner seg, låse den og slette sensitivt innhold på avstand.

 • 7

  Bruk 4G fremfor gratis WiFi

  Ikke mange vet at du utsetter mobilen for stor sikkerhetsrisiko ved å bruke åpne nettverk på kaféer og hoteller. For folk med uærlige hensikter er det relativt enkelt å snappe opp data som går over slike WiFi-nettverk. Da er 4G mye sikrere, og med Roam Like Home surfer du til hjemmepris i hele EU.

Var denne siden nyttig?