Barn spiller onlinespill på ipad

Gode apper og triks som gir bedre foreldrekontroll

Blitt litt mye skjermtid for de minste? Her er triksene og barneappene som gjør at du kan ha litt lavere skuldre når de forsvinner inn i mobilene sine.

Fotball, dans, kor og tennis. De små er vant til å kunne utfolde seg, men kalenderne har vært blottet for fritidsaktiviteter. Det er ikke bare vi voksne som har fått nye digitale vaner den siste tiden, også de minste har forsterket sitt forhold til aktiviteter på skjerm. Barna strømmer tegnefilmer på iPaden og har kontakt med venner gjennom spill på mobilen. Hele familien skreddersyr sitt digitale univers på hver sin skjerm. Og vanene ser ut til å ha kommet for å bli, viser en undersøkelse gjort av Barnevakten.

Psst ... Visste du at Telia har Familierabatt?


Hvis du samler flere av familiens abonnementer på en regning hos Telia får du ikke bare bedre kontroll, du får også lavere pris. Samler du fler, sparer du mer.

Bruk skjermtiden for barna smartere

Det har blitt mye tid hjemme det siste året, og for mange har skjermene blitt en uunnværlig del av hverdagen. Og mer tid med blått lys i fjeset, fører raskt til frustrasjon i hjemmet! Skjermtid blir gjerne en hyppig kilde til diskusjoner mellom foreldre og barn.

foreldrekontroll-barn-spill.jpg

SKJERMEN ENGASJERER: Når barna bruker såpass mye tid med telefoner og nettbrett i fanget, er det fint å sette seg inn hva de spiller eller ser på.

En undersøkelse gjennomført av Infact for Telia i 2020, viste at omtrent 60 % har regler for barnas skjermbruk. Og like under halvparten svarte at de var litt eller veldig bekymret for barnas skjermbruk.

I 2019 kom det for første gang en anbefaling fra Verdens helseorganisasjon (WHO) på hvor lenge barna kan sitte foran en skjerm – og hvor aktive de bør være. Ifølge retningslinjene er anbefalt skjermtid for barn under fem år ikke mer enn én time daglig.

Mye av skjermtiden består i strømming av barne-tv, filmer og serier, og spill er også en stor del av barn og unges mediehverdag. I Norge er det barn mellom 9 og 15 år som er de ivrigste på digitale spill. Guttene i aldergruppen spiller i snitt 89 minutter daglig, mens jentene spiller 56 minutter, i følge Norsk mediebarometer for 2019.

Slik stiller du inn digital foreldrekontroll for smarttelefon og nettbrett

Å kunne stille inn Foreldrekontroll er avgjørende. På den måten kan du legge restriksjoner for hva slags innhold og hvilke apper barnet kan bruke, og ikke minst ha kontroll på hvor mye tid de bruker foran skjermen.

Her kan du se steg for steg hvordan du gjør det på barnas enheter.

 1. Gå inn på innstillinger
 2. Velg Skjermtid
 3. Angi kode for å endre skjermtidsinnstillinger
 4. Gjør begrensninger for innhold og personvern

 1. Installer appen Google Family Link
 2. Knytt din konto til barnets konto
 3. Gjør begrensninger for apper, skjermtid og mer.
 4. Følg med på barnets bruk i appen.

 1. Aktiviser appen KidsMode eller Barnemodus
 2. Angi en kode, som må benyttes for å gå ut av Barnemodus
 3. Velg hvilke apper som skal kunne brukes og hvilke kontakter barnet kan ringe.

Lekne og lærerike apper for barn

Like viktig som hvor mye tid barna benytter foran skjermen, er hva de benytter tiden til. Studier på barn mellom fem til seks år viser at nettbrett kan skape positiv variasjon og positive resultater på læring. Det finnes nemlig utallige lærerike apper for både store og små, som dekker de fleste temaer og  kan være med på å utvikle barns språkoppfatning.

Og selv om skjermen ofte representerer en «pause» for foreldrene, der barna kan underholde seg selv et øyeblikk, kan det være lurt å sitte sammen eller være delaktig av og til. Ved å vise interesse for det de holder på med, oppretter du en god dialog med barna — og har dessuten et bedre innblikk i hvilke spill som er positive og utviklende, og hvilke som ikke er det.

Visste du at ... 4+ er de laveste aldersanbefalingen i AppStore. Det betyr at appen ikke inneholder støtende innhold. 


7 apper for barn

1: Digitale bøker for barn

Pickatale er en samling lyd- og bildebøker for barn. Her finner du alt fra kjente og kjære Disney-klassikere til bøker der barna kan lære om alt fra fotball til planeter. Bøkene er illustrert, og mens boken leses opp kan barna følge ord for ord gjennom teksten. Morsomt — og lærerikt!

Last ned: Google Play og AppStore
Passer for: Barn i alle aldre
Pris: Abonnement kr 89/mnd

foreldrekontroll-pickatale.jpg

2: Lag et Lego-tårn

Lego Tower lar barna sette sammen sin egen bygning med leiligheter, restauranter og butikker. Barna lærer litt om penger og økonomi, da de må ha inn leietagere og selge produkter, for å kunne bygge nye etasjer i tårnet. 

Last ned: Google Play og AppStore
Passer for: Alle
Pris: Gratis

foreldrekontroll-legotower.jpg

3: Kreativ skaperglede

Minecraft er mange barns favoritt. Det svenskutviklede spillet er verdens mest spilte, og ikke uten grunn. Spillet handler om å utforske verdener og bygge alt fra de enkleste hjemmene til de flotteste slottene. Appen trigger barnets nysgjerrighet og skaperkraft.

Last ned: Google Play og AppStore
Passer for: Fra 9 år
Pris: kr 75

foreldrekontroll-minecraft.jpg

Foreldreinnstillinger og aldergrense for Minecraft


Minecraft eies av Microsoft, og lager du en spillkonto i Microsoft (Xbox) kan du alderstilpasse spillet — uansett om barnet spiller med konsoll eller iPad. Spillet forholder seg automatisk til alderen du har satt, som for eksempel ved å fjerne muligheten for de minste til å chatte med fremmede mens de spiller. Du kan også aktivt justere tillatelsene. Google Play har satt anbefalt aldersgrense til 7 år, mens Apple har satt den på 9 år. 

4: Leseapp for barn

Gjennom Lek ABC, Albert Åberg lærer de minste barna å forstå og skrive bokstaver. Alle bokstavene de lager sendes til dukketeateret, der barna kan lage egne historer. Appen er utviklet sammen med lærere og elever i Finland og Sverige.

Last ned: Google Play og AppStore
Passer for: 5-7 år
Pris: kr 75

foreldrekontroll-albertaberg.jpg

5: Morsomme matteopgaver for barn

Mattekongen gjør regning til en lek. Barna kan løse regnestykker tilpasset sin alder, innen både addisjon, substraksjon, multiplikasjon og divisjon — og appen tilpasser vanskelighetsgraden etter hvilke oppgaver barna klarer å løse. Barna bruker fingeren for å skrive svaret på skjermen.

Last ned: Google Play og AppStore
Passer for: 6-8 år
Pris: Gratis (men kjøp i app)

foreldrekontroll-mattekongen.jpg

Vær oppmerksom på at gratisspill kan inneholde mye reklame — og det er ikke alltid reklamen er like alderstilpasset som spillet.

6: Kodespill for barn

Er det en kompetanse som blir interessant i tiden fremover, så er det evnen til å kode. Scratch introduserer barn og unge for koding gjennom lek. Så hvorfor ikke gjøre spillingen til noe fremtidsrettet og lærerikt! Appen er engelskspråkling, men krever ikke veldig avansert språkforståelse. Scratch finnes også i en junior-versjon for mindre barn.

Last ned: Google Play og Mac
Passer for: Fra 10-12 år
Pris: Gratis

foreldrekontroll-scratch.jpg

7: Lær nettvett gjennom spill

Medietilsynet lanserte i høst et nettspill for å lære barna nettvett. Det er rettet mot skolebarn på de minste trinnene. I Stjernekolonien følger vi hverdagen til to fiktive syvåringer, og følger dem gjennom digitale utfordringer. Alderen er ikke tilfeldig, en av tre barn får sin første mobil før fylte 8 år. 

Last ned: Spill på nett
Passer for: 6 til 10 år
Pris: Gratis

foreldrekontroll-stjernekolonien.jpg

Var denne siden nyttig?