Jente som peker på skjermen
GJENKJENNELIG OG FJERNT: Handmaid’s Tale engasjerer fordi serieuniverset bygger på ekte tendenser og ekte historier om undertrykkelse. En god dystopi viser en fremtid som er skremmende, men gjenkjennelig. Foto: HBO Nordic

10 dystopiske filmer og serier du vil elske å hate

Digger du The Handmaid´s Tale? Her er 10 andre dramafilmer med dystre fremtidspek, som gir en litt vond klump i magen — på den gode måten!

Endelig ny sesong med The Handmaid’s Tale! Boken serien bygger på, skrevet av kanadiske Margaret Atwood, har i årevis vært kjent som en av verdens beste dystopier. Her lever hovedpersonene i marerittaktig og fjern fremtid, som likevel er akkurat litt for gjenkjennelig.

For deg som liker den ugne stemningen og tankevekkende tematikken i The Handmaid’s Tale, har vi satt sammen en bred liste med 10 skikkelig bra dystopier – både serier og filmer – som alle ligger klare for deg i Telia Play.

1. The Road (2009)

Cover til The Road
DANSK: Se danske Viggo Mortensen i denne amerikanske actionfilmen. Foto: SF Anytime

I denne post-apokalyptiske dystopien er vi tett på en far og en sønn mens de langsomt beveger seg gjennom et ugjenkjennelig USA. En ukjent katastrofe har forvandlet landet til en støvete ødemark, og man kan ikke vite om de andre menneskene som har overlevd er til å stole på.

Imdb: 7,2 – Tilbyder: Paramount+ eller lei filmen via SF Anytime

2. Westworld (2016)

Skaperne av en massiv fornøyelsespark full av menneskeliknende roboter mister kontrollen. Plutselig er ikke menneskene øverst på næringskjeden lenger. Hva skjer når avansert teknologi plutselig ikke bare er et verktøy for oss mennesker?

IMDB: 8,6 - Tilbyder: HBO Nordic

Lei nye filmer og gamle klassikere!


Gjennom Telia Play har du ikke bare de valgte kanalene tilgjengelig. Du kan også leie og kjøpe filmer! Enten det den gode gamle klassikeren du vil se igjen og igjen eller en ny film som er blitt tilgjengelig! Leier du en film er den tilgjengelig i 48 timer, og du kan også kjøpe en film — så kan du se den så ofte du vil.

3. Blade Runner (1982)

Cover til Blade runner
KULTFILM: Blade runner regnes som historiens største kultfilmer. Foto: SF Anytime

I sci-fi-klassikeren fra 1982 utspiller handlingen seg i 2019. En politimann får beskjed om å spore opp og utslette fire syntetiske mennesker – replicants – som har rømt fra slavearbeid på kolonier ute i verdensrommet. Snart viser det seg at det ikke er helt enkelt å skille mellom syntetiske og ekte mennesker.

 Imdb: 8,1 – Tilbyder: Lei filmen via SF Anytime


B
lade Runner 2049

Også Blade Runner 2049, er som sin forgjenger, et mesterstykke. Los Angeles anno 2049 er en kaotisk, overbefolket og forurenset by, der Niander Wallace har kjøpt stumpene av Tyrell Corporation er konge på haugen med sine konstruerte androider, kalt “replikanter”.

LAPD-offiseren K er en “blade runner” på jakt etter replikanter på rømmen. Plutselig snubler han over en mørk hemmelighet mens han er ute på et oppdrag. For å få svar legger han ut på leting etter Deckard, en tidligere “blade runner” som forsvant for 30 år siden.

Imdb: 8 – Tilbyder: Lei filmen via SF Anytime

4. Children of Men (2006)

Året er 2027. Samfunnet som vi kjenner det har kollapset, Storbritannia er en politistat og menneskets evne til å reprodusere seg har av ukjente grunner forsvunnet fullstendig. I løpet av de siste 18 årene har ingen barn kommet til verden, men plutselig blir en britisk kvinne gravid. Nå gjelder det bare å beskytte henne.

Imdb: 7.9 – Tilbyder: Nordisk Film +, eller lei den via SF Anytime

Se sømløst på alle dingsene dine!


Telia Play fungerer like godt på både TV, nettbrett og mobil! Og husker akkurat hvor langt du var kommet, også når du bytter skjerm.

5. The Matrix (1999)

Cover til Matrix
LEGENDARISK: Se den legendariske scenen der Keanu Reeves smidig dukker unna pistol-kuler. Foto: SF Anytime

Hva er vel mer dystopisk enn en fremtid der mennesker «lever» livene sine i et dataprogram, og kun eksisterer for å generere næring for roboter som har tatt over jorda? Senere i år kommer også The Matrix 4, så her er det bare å begynne oppvarmingen!

Tilbyder: SF Anytime.

Imdb:
The Matrix: 8,7
The Matrix 2: Reloaded: 7,2
The Matrix 3: Revolutions: 6,8

6. Years and Years (2019)

Dystopier behøver ikke nødvendigvis være så voldsomme. Years and Years, for eksempel, tar temaer vi kjenner godt fra nyhetsbildet – politisk politisering, lynrask teknologisk utvikling – og bruker dem til å vise hvordan et samfunn med enkle grep kan dras i en mer autoritær retning.

Imdb: 8,3 – Tilbyder: HBO Nordic

7. Hunger Games (2012)

Cover til The hunger games
ANNEN VERDEN: Bli med Katniss Everdeen og kjemp om å overleve i denne actionfilmen. Foto: SF Anytime

En diktatorisk sentralmakt tvinger barn fra fattige provinser til å kjempe til døden på direktesendt TV, til bare én av dem står igjen. Vinneren får mat og forsyninger sendt til hjemdistriktet sitt.

Tilbydere: SF Anytime. HBO og Nordisk Film

Imdb:

The Hunger Games: 7,2
The Hunger Games: Catching fire: 7,5
The Hunger Games: Mockingjay part 1: 6,1
The Hunger Games: Mockingjay part 2: 6,6

8. WALL-E (2008)

Pixar-produserte WALL-E er noe så sjeldent som en dystopisk barnefilm. Forsøpling har gjort jorda ubeboelig, menneskene har flyttet ut i verdensrommet. Nede på jorda har roboten WALL-E fått i oppgave å rydde opp i alt rotet.

Imdb: 8,4 – Tilbyder: Kan leies fra SF Anytime

9. Minority Report (2002)

Cover til Minority Report
PRECRIME-KAPTEIN: Tom Cruise tar på seg rollen som John Anderton som plutselig må flykte for livet. Foto: SF Anytime

Året er 2054, og politiet i Washington, D.C har fått et nytt våpen mot kriminalitet – tre mennesker som kan forutse lovbrudd, slik at man kan arrestere fremtidige gjerningsmenn før de rekker å skade noen. Snart skal systemet rulles ut i resten av landet. Men funker det egentlig så bra som man tror?

IMDB: 7,6 – Tilbyder: Kan leies fra SF Anytime

10. 12 Monkeys (1995)

12 Monkeys utspiller seg i en nær fremtid, der et stort virusutbrudd har drept store deler av menneskeheten. De som har overlevd er tvunget til å bo i byer under jorda. En straffange sendes tilbake i tid for å hjelpe vitenskapsmenn med å finne en kur mot viruset.

Imdb: 8 – Tilbyder: Kan leies på SF Anytime.

 

Dette er Telia Play


Få tilgang til en hel verden av underholdning, med TV og strømming samlet i Telia Play. Med Telia Play har du:

  • De nyeste filmene tilgjengelig for kjøp eller filmleie
  • Temasider som gjør det lett å finne ut hva du vil se
  • IMDB-rating – så du kan velge kvalitet
  • Mulighet til å strømme fra flere leverandører – på ett sted. 
  • Se TV, uansett hvilken dings du er på. Sømløs titting på TV, nettbrett, mobil og AppleTV. 
  • 500 timer opptak – som også kan sees offline

Var denne siden nyttig?