Ung gutt som sitter i mørkt rom og spiller

E-sport inn i skolen: – Oi, er det idrett?!

Flere og flere skoler får øynene opp for e-sport. På Gausdal videregående skole er dette mer enn underholdning på en skjerm. Det er blodseriøs toppidrett.

Folkehøyskoler var tidlig ute med å tilby e-sport, dataspill i konkurranseform, og flere idrettsklubber har også slengt seg på bølgen. De siste årene har enkelte videregående skoler begynt å tilby e-sport på timeplanen, og en av disse skolene er Gausdal videregående skole – et par mil nordvest for Lillehammer. 

Skolen har i overkant av 300 elever, der mer enn halvparten av dem tar idrettsfag. Av disse er det 18 som tar e-sport, et valgfag med fem skoletimer i uken. 

Satsingen i Gausdal kom i gang ved at det var noen ungdomsskoleelever som henvendte seg til skolen og spurte om dette kunne være noe å satse på innen toppidrettslinjen. 

– De holdt en presentasjon som var såpass imponerende at skoleledelsen ga tommel opp, og nå er vi inne i det tredje året hvor vi har toppidrett e-sport på vår skole, forteller Kim Skaug Kristiansen, faglærer e-sport på idrettslinja ved Gausdal videregående skole.

Telia e-sport Gausdal elev og lærer.jpg

Kim Kristiansen er faglærer i e-sport ved idrettslinja, et tilbud Gausdal videregående skole har hatt  i tre år. 

Flere var skeptiske til e-sport

Men det var ikke uten skepsis at skolen gikk inn i dette prosjektet.

– De umiddelbare tankene til skoleledelsen var «oi, er det hit vi har kommet, er dette idrett?». Men da de fikk satt seg skikkelig inn i hva e-sport er for noe, så skjønte de at dette er prestasjoner på høyt nivå. De innså at idretten har kommet for å bli, sier Kristiansen.

Gausdal-skolen satser på flere idretter, som fotball, håndball og snowboard. Dette er mer tradisjonelle idretter, men det betyr ikke at e-sport har en annerledes eller lavere status.

– Det er nok lettere å akseptere at elevene holder på med fotball eller håndball som en del av undervisningen. Men etter hvert som folk har sett hvor hardt elevene jobber og hvor flinke de er, så har det vært enklere å akseptere.

e-sportlærer Kim Kristiansen

Undervisningen er langt mer enn spilling. Faget e-sport er delt inn i basistrening, ferdighetsutvikling og treningsplanlegging.

Telia e-sport Gausdal gymsal.jpg

Elevene som tar e-sport må i likhet med de andre idrettselevene gjennom fysiske tester. 

Skolen underviser i teori rundt idrett, kropp og kosthold – samt at man har fysisk basistrening. Så er det selvsagt selve spillingen, i Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) og FIFA 20. Elevene deltar i turneringer og LAN, og skolen ønsker at elevene skal forbedre seg ved å jobbe strukturert over tid.

Fra turn til e-sport

Mathias Svegården (18) er en av elevene som går på e-sport-linja, og spiller CS:GO. Svegården har brukt svært mye tid på turn, helt siden han var fem år, og da var det ikke bare enkelt å få omgivelsene til å akseptere at han skulle satse på e-sport.

Telia e-sport Gausdal Mathias.jpg

Mathias Svegården har spill på timeplanen hver dag. 

Selv peker 18-åringen peker på at e-sport er mer enn selve spillingen, og at idretten også kan komme til nytte på andre arenaer.

– Fysisk trening ved siden av lønner seg, siden du må ha bra utholdenhet for å kunne holde fokus og konsentrasjon over lengre tid. Dessuten må du kunne forstå taktikk, teknikk og være god på det å samarbeide.

Telia e-sport gutter gymsal.jpg

God fysikk og fornuftig kosthold er en forutsetning for å lykkes innen e-sport. 

Blir gode på mer enn e-sport og spill

Svegården får støtte av sin e-sport-lærer, som forklarer at e-sport kan komme til nytte på flere måter: Spillerne får en sosial arena hvor de opplever mestring sammen og oppnår aksept for det de driver med.

– Til senere er det jo mange egenskaper man kan utvikle gjennom å spille. Det kan være å lede et lag, samarbeide mot et felles mål og utvikle kommunikasjonsferdigheter. Mange får utmerkede engelskegenskaper, og inn mot programmering er det flere som er dyktige

Kristiansen mener foreldrene kan spille en nøkkelrolle i å bygge ned fordommer mot faget, og sørge for at idretten utvikler seg positivt også i fremtiden.

e-sportlærer Kim Kristensen.jpg

– Jeg tror det er viktig at alle foreldre setter seg godt inn i hva barna deres driver med, uavhengig av hva slags aktivitet eller idrett det er snakk om, sier Kim Skaug Kristiansen. 

 – Hvis du kjører barna på fotballtrening og er tilskuer, viser du at du er med og støtter opp. Det samme gjelder jo innenfor e-sport. Foreldre som engasjerer seg i hva barna er opptatt av, har lettere for å oppnå en god dialog med barna, slår Kristiansen fast.

Telialigaen favner både topp og bredde

Elevene spiller mye mot hverandre, og mot ukjente lag over nettet. Det er imidlertid ikke tvil om hva som er den viktigste konkurransearenaen. Telialigaen har flere divisjoner i flere spill, og gir både toppen og bredden et sted de kan møtes og konkurrere. Gausdal VGS har hatt lag med i Telialigaen helt siden de startet opp for tre år siden og har i år to lag påmeldt i CS:GO.

Telialigaen er elevenes fremste konkurransearena.Det er viktig at den favner bredden i e-sporten, den kan fort bli glemt. Det er jo mange divisjoner i CS:GO, og det gjør at flere kan finne en konkurransearena der man møter jevnbyrdige, for det er langt opp til toppen

Kim Skaug Kristiansen, faglærer e-sport

Counter-Strike-spiller Mathias Svegården kunne ikke vært mer enig.

– Telialigaen gjør spillingen ekstra moro. Vi får konkurrert skikkelig og knytter kontakter. Vi kan få råd og tips, og det blir en plattform for å lære og et mål å se frem til. Det er så bra at ligaen åpner for at flere kan få smaken på det profesjonelle livet tidlig, avslutter 18-åringen.

PS. Sluttspillet i Telialigaen går av stabelen på Meet Ullevaal Stadion 16. og 17. november. Der kan du se finalespillet i Rocket League, League of Legends, CS:GO og eSerien (FIFA).

 

Var denne siden nyttig?