Ung jente med mobil

iPhone eller Samsung? 5 gode mobiltelefoner til barn

Skal barnet ditt få sin første mobiltelefon? Her får du tips til modeller tilpasset litt ulike behov – hos foreldrene så vel som hos barna!

Når barn skal få sin første mobiltelefon, eller trenger er ny, er det mye foreldre må ta stilling til: Skal barna få en brukt mobil, eller skal de kjøpe en ny? Hvilken modell skal de velge, og hvilke funksjoner er viktige?

I en spørreundersøkelse gjennomført av OMG for Telia svarer 50 prosent av de spurte at god batteritid og brukervennlighet de to viktigste kriteriene når skal kjøpe ny mobil til barna. Samtidig svarer 40 prosent at det også er viktig at mobiltelefonen har god lagringsplass og tåler en støyt. For 38 prosent av foreldrene spiller pris en viktig rolle. 

For barna, derimot, er det egentlig bare én ting som er viktig. 

– De er mest opptatt av hva slags mobil vennene har og ønsker seg gjerne samme modell, eller aller helst en som er enda bedre, sier Isa Eren, butikksjef for Telia-butikken i Bogstadveien. 

mobil til barn Isa Eren.jpg

I Telia-butikken i Bogstadveien selger butikksjef Isa Eren mobiler til barn i alle prisklasser. – Vi selger flest iPhone-modeller, fastslår han. 

Spill, YouTube og TikTok

Ni av ti barn på ni år har i dag sin egen mobiltelefon, ifølge Medietilsynets nyeste undersøkelse om barn og medier. Men hva bruker de den til? 

Av de barna som Isa Eren møter i butikken, går det mye i YouTube, spill og gøyale apper. 

 –  Gutter er kanskje enda litt mer opptatt av spill, som Pokemon Go, mens jenter har noen spesifikke apper, som TikTok, der de spiller inn musikkvideo og deler med venninnene, sier han. 

mobil til barn spill.jpg

For barna er det spill og underholdning som er viktigste med mobilen, og at de får samme modell som vennene - eller kanskje en enda bedre. 

Er det barnets første telefon, mener han det er viktig å velge en modell som er enkel for barnet å ta i bruk, samtidig som foreldrene må kunne overvåke bruken. 

– Det bør være en mobil som kan overvåkes og kontrolleres via en app, slik at barnet ikke får full tilgang til alt. Foreldre bør også ha mulighet til å følge med på skjermtiden, sier Eren. 

mobil_til_barn_foreldrekontroll.jpg

For de minste barna bør mobilen ha apper eller funksjonalitet slik at det er mulig for foreldrene å begrense og kontrollere barnets mobilbruk noe, ikke minst av hensyn til barnet, mener Eren. 

Selger flest iPhones

I undersøkelsen oppgir 58 prosent at de planlegger å gi en iPhone til barnet, mens 25 prosent sier de vil kjøpe en Samsung-modell. 

– Hos oss selger vi helt klart flest iPhone-modeller til barn, enda flere enn i undersøkelsen, men dette varierer fra region til region, sier Eren. 

Han har solgt toppmodeller til små barn, men mener familiens yngste mobilbrukere kommer langt med iPhone 7 eller iPhone 8. 

– Den største forskjellen på de to modellene handler om lagringskapasiteten, som igjen påvirker prisen. iPhone 7 er den eldste modellen vi har på lager og leveres med 32 GB eller 128 GB minne, mens den nyere iPhone 8 leveres med 64 GB eller 256 GB, forklarer Eren, som legger til at de er ganske like med tanke på kamera. 

Gode Samsung-modeller til barn

Men Apple er slett ikke de eneste som lager gode og interessante mobiler. Til de yngste barna er Samsung Galaxy A20e et godt alternativ, mener butikksjefen. 

– Det er en av de enkleste og rimeligste modellene, men den er oppdatert i forhold til dagens teknologi, har bra kamera og god funksjonalitet. Her får man ganske mye for pengene, sier Eren. 

Den litt mer avanserte Samsung A50 er noe dyrere, men har til gjengjeld bedre ytelse og større skjerm. 

– Det er derfor en mobil som egner seg til litt tyngre spill. Samsung A50 har dessuten kamera med tre linser og portrettfunksjon, så denne modellen er derfor et godt alternativ for de som vil ta mye bilder. 

Samsung Galaxy S10e gir enda bedre ytelse, har bedre lydkort, bedre skjerm, bedre kamera og elektrostatistisk fingeravtrykksleser. 

– Det er den beste og dyreste i serien, fastslår han. 

10 råd til foreldre

Medietilsynet har laget en guide til foreldre med barn som skal bevege seg ut på nett for første gang, og der finner man blant annet ti råd til hvordan man bør håndtere denne overgangen – og hva man bør snakke med barna om på forhånd.

  1. Interesser deg for barnet; snakk sammen og involver deg
  2. Husk at barn bruker digitale medier av samme grunn som voksne: For å søke informasjon, lese nyheter, bli underholdt, leke, slappe av og være i kontakt med venner.
  3. Anerkjenn at digitale og sosiale medier er en viktig del av barns sosiale liv og tilgang til fellesskapet
  4. Vurder om det er lurt med mediefrie soner eller tids- begrensninger på bruk
  5. Vær selv en god rollemodell når det gjelder tidsbruk og det å være nærværende
  6. Lær dine barn gode vaner på nett; som å snakke og oppføre seg pent, ikke dele privat informasjon, si fra til en voksen man stoler på om uønskede hendelser og eventuelt blokkere mennesker som er ubehagelige eller truende
  7. Hjelp barnet med å løse konflikter på nett som ellers
  8. Gjør deg kjent med sosiale medier, spill og andre digitale tjenester som barnet ditt ønsker å bruke
  9. Hjelp barnet med personvern-innstillingene på sosiale medier
  10. Lag regler om kjøp av apper og «in-app-kjøp»

Les også: Slik holder Bo Christian (11) og besteforeldrene kontakten

Var denne siden nyttig?