Ida Pedersen (22) nullstilte telefonen og prøvde et døgn kun med 4G. Hvor mye mobildata går med på en vanlig dag?
Ida Pedersen (22) nullstilte telefonen og prøvde et døgn kun med 4G. Hvor mye mobildata går med på en vanlig dag?

Hvor mye mobildata går med på et døgn?

Ida Pedersen (22) nullstilte telefonen og prøvde et døgn kun med 4G.

– Hmm … Med alt jeg har gjort, så er ikke det så mye, eller?

Ida Pedersen (22) har nettopp sjekket databruken for første gang etter et døgn helt fritt for wifi. Hun har levd som vanlig: Jobbet, brukt transport, trent og hørt på musikk, og strømmet favorittprogrammet på kvelden. Alt via 4G. Overrasker resultatet?

24 timer tidligere starter vi testen hjemme hos Ida ved Alexander Kiellands Plass i Oslo.

Ida fullførte nettopp bachelorgraden i forretningsutvikling, og jobber i høst for fullt i et markedsføringsbyrå i byen. Hun har flyttet inn med to venninner i et kollektiv. 

Ida Pedersen (22) nullstilte telefonen og prøvde et døgn kun med 4G. Hvor mye mobildata går med på en vanlig dag?

– Wifi er litt opp og ned i leiligheten her, så sånn sett passer det ganske bra med denne testen, sier hun og tar humrende en slurk av morgenkaffen.

– Jeg er jo litt spent, jeg tenker jo egentlig at en hel dag på 4G nesten ikke går an.

Vi har nullstilt alt av mobildatamåling på Idas telefon. Om 24 timer skal vi gjøre opp status etter en hverdag kun på 4G. 

Kl. 09: Morgensurfing

I dag må ikke Ida på kontoret, og kan bruke litt tid i sofaen på vei ut. Hun sjekker mail og Instagram, og leser seg litt opp på de siste nyhetene.

Vi sjekker databruken i iPhones app-oversikt etter en normal oppdateringsøkt, og megabytene har allerede begynt å rulle.

– Dette er vel ikke det som tar mest data, mumler Ida, mens hun leser seg gjennom en artikkel på E24, og liker noen bilder. 

 • Instagram gjennom hele dagen: 77 MB
 • Nyhetssurfing: 38 MB

Ida Pedersen (22) nullstilte telefonen og prøvde et døgn kun med 4G. Hvor mye mobildata går med på en vanlig dag?

Kl. 10: Sparkesykkel mot jobb

I dag skal Ida jobbe på en kafé ikke så veldig langt fra leiligheten, og hun bestemmer seg for å ta en elsparkesykkel. Ettersom hun har kommet seg ut litt sent, er det tilbudsmangel i området. Ida bestemmer seg for å laste ned en ny app for å kunne benytte den ene sparksykkelen hun finner.

– Apper laster jeg stort sett alltid ned via wifi, for det tenker jeg kan ta mye data. Det blir spennende å se hva dette koster meg, sier hun mens appen installerer seg på telefonen. 

 • El-sparkesykkel, nedlasting og 15 minutters tur: 65 MB

Kl. 12: Kaféjobbing

På kaféen er det varmt nok til å sitte ute med laptopen og enda en kopp kaffe. På dette stedet er det åpent wifi-nettverk, men det når uansett ikke ut til uteserveringen, så for testen passer omgivelsene godt. 

Med delt internett via mobiltelefonen får hun uansett gjort det hun trenger.

Ida logger på gmail og svarer på noen forespørsler, før hun går i gang med et pågående prosjekt hun og noen kolleger samarbeider på, via Google Drive og Slack. 

– På jobben har vi selvfølgelig wifi, men ute syns jeg ofte det er greit å bruke delt internett. Det er ofte litt plagsomt å drive og mase om passord overalt, og jeg har jo hørt at de åpne nettene ikke alltid er like sikre, sier Ida.

 • Delt internett i to timer: 296 MB

Ida Pedersen (22) nullstilte telefonen og prøvde et døgn kun med 4G. Hvor mye mobildata går med på en vanlig dag?

Kl. 16: Joggetur

Ida får tid til en treningsøkt i dag, og det frister med en joggetur rundt Akerselva. Da er hun avhengig av én ting: Musikk på øret.

– Strømming av musikk er kanskje det eneste jeg gjør absolutt hver eneste dag, så det blir spennende å se hvor mye data som går med til det, sier hun.

Telia mobildata spotify.jpg

Ida finner frem Spotify, setter på treningsspillelisten før hun løper avgårde ned mot elva.

 • Spotify i en time: 74 MB

Databruk musikk og radio


 • Spotify: 40-100 MB per time
 • Nettradio: 60-90 MB per time
 • Podcast: 40-90 MB per time

Kl. 19: Netflix og kveld

Det er tidlig kvelden for Ida i dag, og med wifi fortsatt nede i leiligheten blir det Netflix via 4G inne i senga som avslutning på dagen.

– Dette er kanskje det jeg er mest spent på, for Netflix og andre tv-tjenester er det jeg ser for meg bruker aller mest data, sier 22-åringen, i det hun setter på en episode med «Our Planet».

 • Netflix, en episode (55 min): 543 MB

Databruk film- og tv-apper


 • Viaplay: Inntil 1,8 GB per time
 • Netflix: Cirka 0,25 GB per time i appen og inntil 3 GB per time i nettleseren
 • NRK: Inntil 1,5 GB per time
 • TV2 Sumo: Inntil 1,5 GB per time for direktesendinger og inntil 2,2 GB per time for film og serier
 • YouTube: Cirka 1 GB per time

Med Data Boost får du ubegrenset bruk av mobildata i 1, 3 eller 12 timer, og kan strømme så mye du bare orker uten å tenke på forbruket. Dette kan være spesielt smart hvis jobben betaler for abonnementet ditt, men skiller ut privat forbruk.

Hvordan gikk det?

Ida scroller gjennom statistikken over databruk. 1,3 GB viser totalen.

– Det er jo mye, men jeg tenker jo også at Netflix, og ikke minst tre timer jobbing på kafé, skulle ta ganske store mengder data, sier hun.

– Samtidig, det viser jo at jeg egentlig ikke trenger være så redd for å bruke 4G når det ikke passer med wifi. Men jeg er glad jeg har dette inkludert og slipper å betale, sier Ida med et smil.

Det er ingen datakvote på abonnementet, men hvis du bruker mer enn 100 GB vil hastigheten begrenses til 3 Mbit/s. Du kan fortsatt strømme video i HD-kvalitet, sende og motta snapper og høre på musikk uten store forsinkelser.

Idas datadøgn


 • Netflix: 543 MB
 • Delt internett: 296 MB
 • App Store: 215 MB
 • Instagram: 77 MB
 • Spotify: 74,2 MB
 • Safari: 38,4 MB
 • Facebook: 12,2 MB
 • Bilder 3,2 MB
 • Tier: 2,5 MB

Var denne siden nyttig?