Stadig flere barnefamilier velger Interrail som reisemåte. Familien Onstad-Svare opplevde mye på sin 30 dagers togferie gjennom Europa.
Stadig flere barnefamilier velger Interrail som reisemåte. Familien Onstad-Svare opplevde mye på sin 30 dagers togferie gjennom Europa.

På skinner gjennom Europa

Interrail-trenden er på full fart tilbake, og stadig flere barnefamilier velger tog for å oppleve Europa. Slik planlegger du sommerens togferie. 

Det å oppleve Europa gjennom togvinduet er ikke et nytt fenomen, men det er en trend at stadig flere velger denne reiseformen.

– Vi opplever at det er flere barnefamilier og eldre som velger Interrail. Det tradisjonelle ungdomssegmentet har stagnert noe, men totalt sett er det en kraftig økning i hele Europa. Flere velger en togferie, sier Stein Erik Jensen, fagsjef i Entur.

Vi opplever at det er flere barnefamilier og eldre som velger Interrail.

Stein Erik Jensen, fagsjef i Entur

Totaltallene for Interrail-salget i Europa 2018 viste at det ble solgt 40 prosent flere barnebilletter, 17 prosent flere voksenbilletter og en økning på 30 prosent i seniorsegmentet. Derimot falt salget av ungdomsbilletter med fem prosent.

–Det er tegn som tyder på at det å reise miljøvennlig med tog er en trend som begynner å ta skikkelig fart i år – også i ungdomssegmentet, sier Jensen.

Entur har opplevd en voldsom økning i billettsalget i ungdomssegmentet hittil i 2019, men de har samtidig gjennomført kampanjer med nedsatt pris på sommerens billetter.

Nyttige nettsider for å planlegge Interrail


 Finn Interrail-billetten som dekker ditt behov.

Tips om hvordan du får mest ut av togferien. 

Søkemotoren her har oversikt over alle togrutene i Europa.

Tilbyr oversikt over ulike rabattordninger du kan få med Interrail-billetten.

En nyttig side om du er på jakt etter rimelige overnattingsmuligheter.

Kroatia og Italia med tog

Ekteparet Asbjørn og Marte Onstad-Svare tok med barna Tuva (10 år) og Sonja (6 måneder) på toget med kurs for Kroatia og Italia i fjor sommer.

– Vi fikk sett og opplevd veldig mye, og det var overraskende avslappende, sier Marte.

Stadig flere barnefamilier velger Interrail. Reisevant familie deler sine Interrail-tips.

Marte, Tuva, Sonja og Asbjørn har sin base i Spydeberg, 45 minutters togtur utenfor Oslo.

Dette var første gang det reiseglade paret var på Interrail, etter at de ble inspirert av en artikkel de leste. Påsken i fjor brukte de til å bestille overnatting gjennom Europa, og alt ble nøye planlagt.

Det er veldig fint at det er fri roaming i Europa, og det var det i alle landene vi besøkte. Det var befriende.

Marte Onstad-Svare

Fra startskuddet gikk i Spydeberg var de på reisefot i 30 dager og fikk besøkt 8 land. Disse reisedagene følte de bare fløy avsted. 

«Roam like home» gjennom Europa 

Med mobilen hadde de full oversikt på hotellbookinger, og med en egen Interrail-app hadde de kontroll på togavganger og reiserutene.

– Det er veldig fint at det er fri roaming i Europa, og det var det i alle landene vi besøkte. På denne måten kunne vi bruke mobilen akkurat som hjemme – det var befriende, sier Marte.

Paret mener de ikke er så aktive på sosiale medier, men togreisen ble et unntak. 

– I fjor sommer måtte jeg bruke den en del. Det var for å vise til de rundt oss at dette faktisk var en fantastisk reisemåte, fortsetter Marte.

Barnefamilie følte Interrail var en avslappende reisemåte.

Familien har blitt kontakt av flere bekjente som vil ha tips om Interrail. (Foto: Privat).

– Vi la ut en del bilder på Instagram og på Snapchat, og vennene våre synes det var artig å følge med. De synes jo at vi var gærne, som tok med ungene på en slik tur. 

Mobilen var helt essensiell for en knirkefri tur. Særlig appen «Rail Planner» ble godt brukt for å planlegge togreisene underveis. Med den holdt familien seg oppdatert på ruter og tidspunkter. 

– Den anbefaler jeg alle å bruke, for med den får du vite alt du trenger om togturene, sier Asbjørn.

Når de fant togreisene som passet dem, tok de videre kontakt med «Europarundt» som bestilte setereservasjoner på det toget de ville reise med.

Interrail Global Pass


Interrail for ungdom gjelder inntil fylte 28 år. Interrail Senior gjelder fra fylte 60 år. Familietilbud: Voksne Interrailere kan ta med seg inntil to barn under 12 år gratis.

Familien valgte en billett der de fikk 15 reisedager (2. klasse). Det koster ekstra for plassreservasjoner, som varierer fra land til land.

Billettpris 2019 (15 reisedager i løpet av 2 måneder): 6 380,-

(Kilde: Entur)

Stresset ned på toget

Reiseetappene følte de alle var avslappende i seg selv. Om bord var det bare å legge beina høyt og nyte inntrykkene som fløy forbi gjennom vinduet.

Tuva underholdt seg selv med Ipad, mobil og bøker underveis. Hun viser fram noen av musikkvideoene hun lagde på turen. Musikkappen «TikTok» ble flittig brukt som underholdning for 10-åringen på de lengste strekningene.

Mobilen ble aktivt brukt til underholdning på togturene.

Tuva (10 år) brukte mobilen som underholdning på de lengste strekningene (Foto: Privat).

– En fordel å reise med tog er at stasjonene ofte ligger veldig sentralt, og da er det kort vei til meste når vi kommer fram, forklarer Asbjørn.

Ettersom de reiste med datteren som kun var 6 måneder, hadde de bestilt alt av overnatting i forkant. Hotellene de valgte var også som regel plassert i nærheten av stasjonen.

Selv om det fristet underveis å være mer spontan, var det en frihet de følte de ikke kunne unne seg på denne turen.

Interrail tok barnefamilien gjennom 8 land på 30 dager.

Familien la bak seg 8 land på 30 dager – nå planlegger de en ny togferie (Foto: Privat).

– Det er så mange flotte steder vi oppdaget, så det var fristende å hoppe av toget og utforske stedet. Det kan vi heller gjøre når barna blir eldre, sier Marte.

Opplevelsene fra i fjor sammen ga mersmak. Neste togferie planlegger de å ta den andre siden av Europa: Nederland, Belgia, Frankrike og Spania, står da for tur.

Småbarnsfamiliens Interrail-tips


Bruk Interrail-appen

58 minutter var dere korteste turen, den lengste togetappen var på fem timer. Sett deg godt inn i togruter og hvordan reisen ser ut. – På en strekning oppdaget vi at vi hadde booket et lokaltog som stoppet 44 ganger før vi kom fram. Vi følte vi nesten kunne gå ved siden av det saktegående toget.

To dager i hver by

Reiser dere med barn så anbefaler vi minst to overnattinger på samme sted. Det gir tid til at familien får landet litt på hvert sted. Det gir ro til å oppleve stedet, uten at man stresser videre til en ny togavgang samme dag.

Ha alt i samme togvogn

Vi opplevde ingen store problemer på turen. Men det var like før vi mistet barnevognen på en av etappene. Den hadde vi plassert i et annet vognsett enn der vi selv satt. Underveis stoppet toget og hektet av noen togvogner ved en perrong. Heldigvis fikk vi flyttet over barnevognen i tide. 

Bestill sitteplass

På de populære togstrekningene mellom hovedsteder blir det fort fullt. Det er derfor helt nødvendig med setereservasjon på de lengste strekningene, og det særlig om man reiser med små barn.

Pakketips

Pakk i lette sekker, ikke trillekoffert. Sekker er enkelt å ta med seg inn og ut av toget, og det kan være greit å bære lett om det er et stykke å gå til hotellet. En god reisemappe til pass og billetter er også nyttig.

Reis tidlig på dagen

Det beste for oss var å reise tidlig på dagen, rundt kl. 8–10. Da kom vi ikke for sent fram til neste destinasjon. Det var heller ikke det største trykket av passasjerer på stasjonene i dette tidsrommet. 

Som Telia-kunde får du...

  • SVITSJ med forsikring

    Med SVITSJ-avtale kan du bytte til ny mobil etter 12 måneder. Og du får skjermforsikring inkludert.
  • Den beste kundeservicen

    Snakk med oss på nett, telefon eller i butikk, og få personlig hjelp. Eller spør chatbotten vår, Otelia.
  • Mobilnett i verdensklasse

    Vi jobber for å gjøre et av verdens beste mobilnett enda bedre - nå kommer 5G.

Var denne siden nyttig?