Familie sitter rundt kjøkkenbordet
PLANLEGGING: Rundt kjøkkenbordet legges logistikken for uka som kommer, hvem som skal hva — og ikke minst hvem som kan hente og bringe. Fra venstre sitter Vetles kjæreste Emma og kompis, Tonje, Vetle, Pelle, Vinter, Vilde, Vårin.

Rutinene som gir god flyt i familiehverdagen

Kom hverdagen litt brått på? Her er smarte hacks og geniale apper som gjør livet litt mer sømløst – selv for en travel barnefamilie.

Lave sommerferieskuldre er i full fart på vei opp til ørehøyde igjen, møtekalenderen fyller seg opp, barna har lekser og ikke minst et stigende antall fritidsaktiviteter. Pjuh, det kan bli litt å holde styr på!

Hvordan unngå å gå rett tilbake i det samme gamle sporet med jag og mas? Firebarnsfamilien Gangeskar får det hele til å se så enkelt ut. Med barna Vårin (9), Vinter (13), Vilde (15) og Vetle (17), hund og syv valper, er familien aktive som få — men likevel ser hverdagen ut til å flyte gjennom med lav puls og store smil.

rutiner-hverdag-trampoline.jpg

HØYT OG LAVT: Det er sjelden et rolig øyeblikk hjemme hos familien Gangeskar.

— Vår holdning til livet generelt er «tenk om det går bra?», forteller Pelle (44) og Tonje (39) Gangeskar. Selv med mange baller i luften, nøler de ikke firebarnsfamilien med å si ja når mulighetene byr seg.

Så hva er hemmelighetene, som gjør hverdagen smidig — selv med så mange armer og bein og labber? Her er tre steg til en enklere og mindre stressende familiehverdag.

Få oversikten!

Hovedutfordringer som skaper frustrasjon og stress hos barnefamiliene er logistikken. Hvem henter, hvem leverer, når er fotballtrening og hvem kan kjøre til bursdagen på torsdag?

Det er ikke få diskusjoner blant foreldre i full jobb, om hvem som har det viktigste møtet — og hvem som må bli den (u)heldige som drar tidlig fra kontoret for å ta økta på hjemmebane.

— Jeg legger inn alt i Google-kalenderen min, så jeg har som regel totaloversikten. Der ligger alle tidspunkter for når barna skal være der og der og der, sier Tonje.

Stikkordet er oversikt. Planlegger dere uka, heller enn å ta det fra dag til dag, oppdager dere om det er aktiviteter som kolliderer eller andre utfordringer tidlig nok til å løse det uten hodepine. Og da er det avgjørende at ALT er med i kalenderen.

Family_icon

Apper som organiserer hverdagen


  • OurHome samler alt for familien på ett sted. Her kan du opprette kalender, sende meldinger, tildele husarbeid og oppgaver og lage en felles handleliste som alle kan legge til ting i.
  • Google Calendar. Delbar og oversiktlig kalender fra folka bak verdens mest brukte søkemotor.
  • Apple Reminders. En god gammeldags huskeliste, bare på telefonen. Fin når det er mange små ting som skal huskes. Windows ToDo gir tilsvarende funksjon for Android.
  • Time Tree er en gratis kalenderapp som kan synkroniseres med både Google Calendar og Outlook. Den gjør det superenkelt å få oversikt over hverandres aktiviteter.

Psst ... Har du en Google Home smarthøyttaler? Den er helt genial for påminnelser. Du kan enkelt og greit si «Hey Google, minn meg på at jeg må kjøpe melk i morgen tidlig» — og vips, det er notert. Les mer her.

For familien Gangeskar handler det om å organisere seg slik at de slipper å kjøre ørten ganger fra A til B. Barna er aktive med alt fra klatring og ski til dans og parkour, og bor slik til på Ringkollen at barna stort sett må kjøres til alt.

Treninger blir ofte kombinert med handling eller andre nødvendige gjøremål, for å utnytte tida mest mulig effektivt.

rutiner-hverdag-faribil.jpg

SMART PÅMINNELSE: Når pappa Pelle setter seg i bilen, får han opp varsler for hvem som skal hentes hvor.

Nettvett og smart skjermbruk

Bruk av iPad, telefon eller pc er blitt en stor del av hverdagen, her gjøres skolearbeid, vi har kontakt med venner, vi underholdes med filmer og oppdaterer oss på nyhetsbildet.

Pandemien har ført med seg økt bruk av skjerm for både barn og oss foreldre, og at hverdagen vår vil preges av korona også i tiden fremover er det liten tvil om. Med hjemmekontor, Netflix, lekser, Fortnite og FaceTime på en gang — er et sterkt nett avgjørende hos de fleste familier. 

Og med tilstrekkelig med data i mobilabonnementet kan du dessuten jobbe og streame der du er, uavhengig av wifi. Med ubegrenset data i abonnementet, sparer vi oss også for kjas og mas om ekstra datapakker fra de ivrigste gamerne.

Telia X for familien

Abonnementet med ubegrenset data og fart!

  • Samle fler, spar mer! For en familie på 6 koster det kr 424/mnd. per abonnement.
  • Inkluderer ID-forsikring (bistand ved ID-tyveri), Nettslett (hjelp hvis uønsket personlig informasjon er spredt på nett) og Appkjøp-forsikring (erstatning ved feilkjøp).

— At barna skal ha mulighet for å være digitale anser jeg for å være nødvendig i dagens samfunn, forteller Tonje.

Alle barna i familien har fått mobil tidlig, rett og slett for å kunne koordinere enklere seg imellom i hverdagen. Det meste av kommunikasjonen går gjennom en SnapChat-gruppe.

rutiner-hverdag-jentemobil.jpg

EGEN TELEFON: Vårin og de andre barna har alle fått mobil tidlig, for å lette logistikken i familien.

Bygg et nettverk og bruk det!

Vi er mange som er litt redd for å være til bry for omgivelsene, men når det kommer til henting og bringing er alle tjent med at vi spør hverandre om hjelp.

Å våge å spørre om hjelp er et av familien Gangeskars viktigste tips for en smidigere hverdag. 

Følgegrupper til skolen er godt etablert — og kan med fordel overføres til både fotballtreninger og bursdager! Gå sammen om det, det gjør godt for både stressnivået og klima.

Meldingsgruppene alle foreldre bør ha!


Forenkle hverdagen med å etablere meldingsgrupper! Messenger og WhatsApp er effektive kanaler, og er lettere å «dempe» enn SMS-er — dersom meldingsaktiviteten blir høy.

  • Familiegruppa: Mormor har kanskje ikke så lett for å skjønne at dere trenger en hånd? Inviter henne med i familiegruppa med barna og dere foreldre. Slik holder dere hverandre oppdatert, kan dele opplevelser — og ikke minst, det blir enklere å be om og tilby hjelp.
  • Følgegruppa: For de minste barna er denne opplagt! Samle ungene i nabolaget og fordel dagene mellom dere. Meldingsgruppen er avgjørende for enkelt å kunne si ifra om man ikke kommer eller om det er følgedager som må byttes.
  • Fotballgruppa: ... eller kor, dans, eller hva det måtte være. Sørg for at dere er flere som melder på samme aktiviteter, eller anstreng deg for å bli kjent med de andre foreldrene. Fordel oppgaver — og samkjør til treninger, kamper og dugnader.
  • Nabogruppa: Pakker som blir levert før du rekker å komme hjem, unger som er alene i huset og oida, ikke noe mer brød til matpakkene i morgen! En kontaktflate med naboforeldre gjør et enkelt å spørre om små og store tjenester.

Tilbake til hverdagen

Mens foreldrene forteller om logistikk og rutiner, leker barna (pluss Vetles kjæreste og en god kompis) med de syv valpene til familiens lapske vallhund, Vega.

Neste uke hentes alle valpene av sine nye eiere. God timing, kanskje, for hverdagen er i ferd med å skyte fart for alvor. Og da er det mindre tid til valpekos — og tilbake til gode rutiner.

rutiner-hverdag-barnamedhunder.jpg

VALPELYKKE: Barna koser seg med valpene før de skal hentes.

— Jeg har bestemt meg for at jeg skal ta opp igjen tråden til Kolonial.no, at vi bare lager en fast liste med basisvarer som vi bestiller hver uke, sier Tonje.

– Det er minuttene og timene som betyr noe her. Så alt som gjør hverdagen lettere og ikke koster all verden er det veldig lurt å vurdere, sier Pelle.

Var denne siden nyttig?