Slik bruker du mobilen i utlandet

Mange av oss er klare for ferie og har planlagt aktiviteter for hele reisen. Men før du sier bon voyage bør mobilen også forberedes.

Mobil i utlandet - Familie pakker det siste inn i bilen en fin sommerdag.

Foto: Telia

Det er mange av oss som er flinke til å gjøre forberedelser før vi drar på ferie. Vi sørger for at naboen kan vanne blomstene, søsken kan passe bikkja og at farlige kontaktpunkter er koblet fra før vi låser døren etter oss.

Når vi først er fremme er kroppen smurt inn med sterk solfaktor, yndlingsboken er pakket med i strandbagen og valuta er tatt ut fra minibanken. Vi er altså godt rustet for feriedagene. Tror vi.

Men mange glemmer å ta hensyn til mobilen. Det er faktisk en del forberedelser man bør gjøre på mobilen også før man reiser og ting man bør tenke på underveis. Dette er mobilvettreglene du bør kunne på ferie:

Gjør mobilen ferieklar

Sørg for å være koblet til skytjeneste

Det kan være stressende å lure på om bildet du tok faktisk lagret seg på mobilen, eller om dokumentasjonen du trenger for reisen ligger i mailboksen eller ikke. For å slippe å lure på dette bør du sørge for å være koblet opp til en skytjeneste.

De fleste mobiloperatører tilbyr en skytjeneste til mobilen. For eksempel iCloud for iPhone og Google Drive for Android. Da kan bilder og annen dokumentasjon og informasjon lagres direkte i skyen og du vil ha tilgang til innholdet uansett hvilken enhet du bruker. Ved å ha på sikkerhetskopiering sørger du for å få back up av data som kontoer, dokumenter og innstillinger.

Ha dokumentasjon digitalt

Ta bilde av all viktig dokumentasjon du har i papirformat. Passet ditt er for eksempel veldig lurt å ta bilde av, i tilfelle du skulle være uheldig og miste det.

Ved å ta bilde av dokumentasjonen vil du med sikkerhet alltid ha back up av viktig data. Særlig hvis du er tilkoblet en skytjeneste. Husk at du ikke deler bildene med andre da, selv om det er populært å dele bilder på Instagram!

Last ned apper på forhånd

Det finnes mange apper som er uvurderlige på ferie. Ofte trenger vi kartfunksjoner for å finne frem, vi har kanskje lagret all reisedokumentasjon i en app og vi ønsker å sjekke restaurantanmeldelser. Nedlastning og bruk av apper kan koste ekstra i utlandet. Derfor er det beste tipset å laste ned appene på forhånd. Mange apper er også slik at de fungerer offline.

Ikoner for Dropbox, Google Drive og iCloud.

Skylagringstjenestene Dropbox, Google Drive og iCloud. Foto: Telia

WiFi er ikke alltid det beste

Som regel er WiFi, som gir ubegrenset tilgang på internett, en lettvint løsning i utlandet. Det ikke mange vet er at du kan utsette mobilen for sikkerhetsrisiko ved å bruke WiFi. Det er nemlig ganske enkelt for hackere å hacke seg inn på mobilen din dersom du benytter et åpent og gratis WiFi-nettverk.

Dette er typiske nettverksløsninger som finnes på kafeer og hotellbarer. Derfor bør du holde deg unna WiFi-nettverk som ikke er passordbeskyttet. Da anbefales det å heller bruke 4G. Nå kan du likevel bruke mobildata i de aller fleste feriedestinasjoner i Europa som i Norge. Så hva er da vitsen med å utsette seg for hacking?

Les også: 7 tips for å sikre mobilen mot virus

Unngå sensitivt innhold på avveie

Det bor vel en surrekopp i de fleste av oss, og vi kan være uheldige og miste mobilen. Dessverre er det også flere som opplever å få frastjålet verdisaker på ferie. Dersom du skulle være så uheldig at mobilen din blir borte eller frastjålet, bør du så fort som mulig sørge for at ditt private innhold ikke kommer på avveie. Med både iPhone og Android er det mulig å fjernslette innhold.

Slik fjernsletter du innhold på iPhone:

 1. Dersom du bruker iCloud og Finn iPhone på enheten, logger du på icloud.com/find. Med Finn iPhone kan du låse enheten som er borte og sende en melding med et kontaktnummer. De som finner den, kan da ringe deg fra låst skjerm uten å få tilgang til resten av informasjonen på enheten.
 2. Velg enheten din
 3. Klikk på Slett.
 4. Når enheten er slettet, klikker du på Fjern fra konto.

Slik fjernsletter du innhold på Android:

 1. Logg på Google-kontoen din på android.com/devicemanager
 2. Hvis du har mer enn én enhet, bruker du pilen med enhetsnavnet for å velge enheten du har mistet.
 3. Velg Lås.
 4. I "Telefonnummer(valgfritt)"-feltet skriver du inn et telefonnummer du kan kontaktes på.
 5. Velg Lås. En knapp for å ringe nummeret du skrev inn, vises på enhetens låseskjerm. Alle som finner telefonen din, kan ringe nummeret fra enheten.

 Mann i t-skjorte sjekker mobilen

Foto: Telia

Roam Like Home - dataroaming i utlandet

Hvert år har det dukket opp artikler som handler om kostbar mobilbruk i utlandet. Nå som vi har innført Roam Like Home er ikke dette like stort problem lenger. Nettopp fordi du kan surfe i EU/EØS og Sveits som hjemme. Derfor synes vi det er viktigere i år å fokusere på at du får den avkoblingen du hadde tenkt at ferien skulle gi.

Les også: 6 ting du bør vite om roaming

Mobilen kan være et fantastisk og nyttig verktøy på tur. Likevel er det ikke nødvendigvis behov for at du skal være pålogget til enhver tid. Koble deg av og nyt late feriedager.

Da kan vi si bon voyage!

Husk dette på pakkelisten:


 • Powerbank

 • Gode hodetelefoner

 • Mobillader

 • Batteridrevet høyttaler

Var denne siden nyttig?