ForsidenMagasinetKjekt å viteSlik sletter du digitale spor på nettet

Slik sletter du digitale spor på nettet

Digitale spor du etterlater på nettet brukes av andre- og tredjeparter. Her får du tips til å slette dine spor på nettet.

Overalt i Norge har Telia høyhastighets 3G- og 4G-dekning. God dekning betyr at du kan surfe på internett nesten uansett hvor du er. Det gir frihet!

Men det er viktig å vite at hver gang vi surfer på internett legger vi igjen digitale fingeravtrykk. Mange selskaper tjener penger på at tredjeparter kjøper personlig informasjon du har lagt igjen på nettet. Du tenker kanskje at dette må være tyveri av ditt personlige liv, men i mange tilfeller er dette noe du selv har godkjent.

"Jeg godtar vilkårene” – Gjør du det?

Det er ofte vi får beskjed om å godkjenne vilkår for å komme inn på en digital tjeneste eller for å laste ned apper. Vilkårslisten er gjerne lang, så det letteste er bare å godkjenne vilkårene slik at du får raskest mulig tilgang til tjenesten.

Kvinne sitter ved skrivebordet og blar i noen vilkårsdokumenter. Mobilen ligger ved siden av.

Foto: Telia

Disse vilkårene handler gjerne om tillatelse til å bruke informasjon om deg. Visste du for eksempel at du har tillatt Snapchat å eie alt du deler via appen? Etter en oppdatering i 2015 sier Snapchat at de kan bruke nærmest alt du deler til hva de vil.

I mai i år satte Forbrukerrådet fokuset på akkurat dette og leste i den anledning opp app-vilkår minutt for minutt. Forbrukerrådet opplyser om at det for en gjennomsnittlig mobil med de vanligste appene er rundt 250 000 ord med brukervilkår og personvernerklæringer, noe som vil ta til sammen over 24 timer å komme gjennom. 

Det er det ikke mange som setter av tid til. Derfor godtar mange vilkårene uten å vite ordentlig hva de egentlig godtar. På den måten "selger" man personlig informasjon for å få tilgang til den digitale tjenesten.

Google er et eksempel på en tjeneste som har lagret ekstremt mye informasjon om deg. Google vet for eksempel hvor du jobber, når du pleier å dra på jobb, hvilke nettsider du pleier å bruke, hvilke interesser du har, hva du kikker på i nettbutikker, og listen fortsetter.

Reklame, falske profiler og tapt eierskap

Når du har godkjent at informasjonen om deg kan innhentes, kan ofte andre- og tredjeparter bruke denne informasjonen. Mange selskaper er ute etter informasjon om privatpersoner for å kunne tilpasse reklame og annonser som dukker opp på skjermen.

For eksempel kan Snapchat bruke bildene eller videoene dine i reklame, uten at du varsles. Du har kanskje lagt merke til at reklamen som dukker opp på skjermen er fra nettsiden du var inne på?

Uskyldig nok, men du kan føle deg litt forfulgt når annonsene forfølger deg fra nettsted til nettsted. Andre har derimot mer mørke hensikter og vil prøve seg på svindelforsøk. Det er flere eksempler på Facebook-sider eller dating-sider hvor bilder og informasjon som tilhører andre personer er blitt brukt til å forfalske profiler.

Les også: Slik sikrer du bildene dine

Utnyttelse av personlig informasjon kan spesielt være et problem når barn begynner å bruke egne mobile enheter. Barn er ikke like kritiske til hva de begir seg ut på når de laster ned apper eller surfer på nettet.

Dersom du som forelder oppdager at barna har havnet i situasjoner de ikke har kontroll over på nettet er det viktig å ta grep. Man kan minimere risikoen for at informasjonen som ligger der ute blir utnyttet eller misbrukt. Spørsmålet er hvordan.

Blid jente ligger på teppet i stua og ser på mobilen. De voksne sitter i sofaen bak.

Barn er ukritiske når de laster ned apper. Foto: Telia

Sletter digitale spor

Skal du gå gjennom hele din digitale historikk for å begynne å slette spor, har du en tøff oppgave foran deg. Det er vanskelig å ha oversikt over hvilke apper og sider du har godkjent. En uvurderlig tjeneste er i så måte Slettmeg.no. Nettstedet hjelper deg med å slette digitale spor du, eller barna, har etterlatt dere på nettet.

Slettmeg.no guider deg gjennom ulike sletteprosesser som kreves for ulike sider, som for eksempel på Match.com, Facebook, Penest.no eller 180.no. Du kan også få personlig veiledning og kundestøtte, hvis du ønsker det.

Slettmeg.no er en råd- og veiledningstjeneste for de som føler seg krenket på nett. Tjenesten har ikke mandat til å foreta sletting eller kreve at noe skal slettes fra nett, men kan hjelpe til med å komme i kontakt med de som har lagt ut opplysningene, eventuelt tjenesten hvor opplysningene ligger.

Tjenesten gir oversikt over lover og rettigheter, samt informasjon om nyheter og statistikk.

Telia samarbeider med slettmeg.no

Telia er stolt og eksklusiv samarbeidspartner til Slettmeg.no som eies av Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS.

Gjennom samarbeidet med Slettmeg.no ønsker vi å bidra til å gjøre internett tryggere, bedre og sikrere ved å informere og skape bevissthet for å leve et digitalt liv, særlig for barn og unge.

Vi vil derfor bidra til at gratis netthjelpstjenester som blant annet Slettmeg.no styrkes og er lett tilgjengelig for de som trenger hjelp og har opplevd krenkelser eller ønsker å fjerne uønsket informasjon på nett.

Nettstedet er godt tiltak for å redusere risikoen for at du eller barna dine blir utnyttet på internett. Trenger du råd eller hjelp kan du trykke her, så kommer du i kontakt med medarbeidere hos Slettmeg.no og få bistand via e-post, telefon eller chat.

Les hvilke tips Forbrukerrådet kommer med rundt nedlasting og bruk av apper, eller gå inn på Slettmeg.no for å få hjelp til å slette informasjon som det ikke er nødvendig at andre sitter på.

Og mens vi er i gang.. Husk at det også er viktig å slette innhold før du bytter mobil. Uansett om du skal levere den til MobilPant, gi den bort, la barna arve den eller selge den videre er det viktig å tømme innholdet for å unngå at andre får tak i uønsket informasjon.

Les hvordan man sletter alt innhold på mobilen, eller kom innom en av våre butikker for å få veiledning.

Var denne siden nyttig?