Student med bankkort og mobil, på kafe, spare
TENK SMART: Ved å ta gode avgjørelser for abonnement og tjenester, kan du få mer igjen for kronene.

7 smarte sparetips for studenter

Få mer for mindre! Gode råd som får studielånet til å vare litt lenger. 

Ny student og klar for å starte livet på egenhånd! Hybelen skal innredes, pensum skal kjøpes, garderoben skal oppdateres og kanskje er det på tide med en ny PC eller mobiltelefon.

På et begrenset studentbudsjett er det vanskelig å få kronene til å strekke til. Vi har samlet våre beste sparetips, som gir deg kontroll på økonomien og mer verdi for kronene.

1: Lag et budsjett

Det er studiestart og studielånet tikker inn på konto. I et kort øyeblikk er det lett å kjenne på følelsen av å ha litt ekstra å rutte med, men virkeligheten er at kronene skal vare — lenge!

NSO har tatt utgangspunkt i levekårsundersøkelsen fra SSB og referansebudsjettet fra SIFO, og det viser tydelig at lån og stipend ikke er tilstrekkelig for å dekke en gjennomsnittlig levestandard for studenter. Ved endt studieår er differansen nesten 56 000 kroner.

Da er det ikke rart at 7 av 10 studenter jobber ved siden av studiene for å spe på inntektene — og at svært mange får støtte hjemmefra, viser tall fra SSB.

Å bruke litt tid til å sette opp et ordentlig budsjett er en viktig og god øvelse for å få oversikt over dine faste utgifter. Bruk gjerne referansebudsjettet for å se om du over- eller undervurderer forbruket ditt, og sjekk opp mot nettbanken din for å se om det er noen poster der du viker fra normalen.

Mens noen utgifter, som bolig, er vanskelig å gjøre noe med, er det flere variabler du kan påvirke i hverdagen! Du kommer langt med å tenke deg om to ganger, se etter bedre avtaler og være en smart forbruker. Et godt eksempel kan være å handle mat kun én gang i uken.

student-sparetips-budsjett.jpg

BUDSJETT: Å bruke litt tid på å sette opp inntekter og utgifter er en god investering.

2: Spare, spare, spare

Det er et kjedelig råd, men kanskje også det viktigste. Selv på et stramt budsjett er det gunstig å sette av litt penger hver måned på sparekontoen. Uforutsette utgifter vil dukke opp, og med penger på bok trenger det ikke medføre forbrukslån eller en bedende telefon til mor og far.

Kanskje har sykkelen gått i stykker, du blir nødt til å fly hjem på kort varsel eller kjøpe klær til vinteren? De ulike bankene har utviklet egne apper for sparing, der du kan sette opp kreative spareløsninger, visualisere målet og se pengene vokse — til god motivasjon.

Smarte spareapper


  • Dreams: Fungerer uavhengig av hvilken bank du har. Logg inn med BankID og sett i gang! Du kan dele sparemål med andre eller lage et eget drømmemål. Appen har har mange kreative måter du kan sette opp sparingen på.
  • DnB Spare: Er du kunde i DnB kan du få god oversikt over sparingen i denne appen. Lag sparemål og oppdag morsomme måter å spare på. Du får også oversikt over alt fra pensjonssparing til aksjer og fond.
  • Smartspar: Det er lokalbanken Eika som står bak denne appen, men du behøver ikke å være kunde. Appen gjør det enkelt å velge fond og sette opp sparemål, du kan også invitere andre til å bidra.
  • Spiff: Superenkel app for sparing sammen eller alene. Bruk BankID for å overføre fra bankkortet ditt, enten faste trekk eller enkeltoverføringer. Sparepengene dine står på en konto hos BN Bank. 

3: Kjøp en brukt mobiltelefon

På tide å bytte ut telefonen? Mobilen er en uunnværlig dings, og det er lett å argumentere for å bruke penger på den. Den er en del av hverdagen på alle mulige måter. Men prislappen er høy.

En splitter ny toppmodell kan raskt koste mellom 10 og 20 000 kroner. Det svir for et studentbudsjett!

Å velge en tidligere modell heller enn en splitter ny, er et prisgunstig alternativ. Velger du attpåtil en som er brukt, er det gode penger å spare. Å kjøpe brukt er bra både for lommeboka og for miljøet.

Kjøper du mobiltelefon fra Telia, brukt eller ny, får du dessuten rentefri delbetaling. Ingen skjulte ekstrakostnader i liten skrift.

Visste du at ... Om mobiletelefonene hadde blitt brukt bare ett år til — ville det redusert CO2-utslippet tilsvarende det én million fossilbiler slipper ut i året. (European Environmental Bureau, 2019)

4: Del på strømmetjenester

Hjemme hos mamma og pappa var det «gratis» tv-kanaler, Netflix, Spotify, HBO, Storytel, internett og mobilabonnement. På hybelen er mange av godene forsvunnet som dugg for solen. Kanskje er det abonnement på din favoritt-strømmetjeneste som er det som bør stå på ønskelisten til neste bursdag.

Bor du i kollektiv, kan dere dele på abonnementene. Mange av tjenestene tillater flere enheter og har løsninger for familier — som også kan fungere for en vennegjeng. Det er ikke nødvendig at alle har alt.

Sjekk også om det finnes gode rabattordninger for studenter. På Spotify får du for eksempel halv pris.

studenter-sparetips-påkafe

SAMMEN OM DET: Kanskje er det ikke nødvendig at alle betaler for alt? Å dele tjenester med medstudenter kan være besparende. 

Psst ... Rigg opp til filmvisning med prosjektor mot stueveggen eller med et hav av puter for tv-en, heller enn å dra på kino. Penger spart, både for billetter, brus, popcorn og kinogodt! Koseligere er det også.

5: Velg riktig mobilabonnement

Forutsetningen for å få godt utbytte av underholdningstjenestene er raskt internett. På hybelen er du kanskje sikret med internett inkludert i husleien, men hva når du skal høre en lydbok på bussen? Strømme en serie i parken? Eller studere på kafé?

Er du heldig og har foreldre som sponser abonnementet, er Telia X en perfekt løsning for storfamilien! Her får dere ubegrenset bruk av data. Og jo flere dere er på samme regning, dess mer sparer dere.

Er dere en vennegjeng i kollektivet kan dere spare noen hundrelapper hver måned ved å slå dere sammen. Forutsatt at dere stoler på hverandre og kan samle utgiftene på én regning. Og med ubegrenset data, kan dere til og med kanskje klare dere uten internett hjemme i kollektivet?

6: Spis til en god pris

Spaghetti med ketchup er klassisk studentmat, men det går an å fylle kjøleskapet uten å tømme kontoen. Finn frem prisjegeren i deg — og benytt deg av tilbud og rabatter!

Gode hjelpemidler er apper som Mattilbud, som samler tilbud fra alle de ulike matvarekjedene på ett sted. 4 pizzaer for 100 kroner her og grillet kylling til 29 kroner der.

student-sparetips- mat på kjøkkenet

SHOP AROUND: Bruk apper og følge med på tilbud, så blir det fullt mulig å fylle kjøleskapet for en billig penge.

En annen nyttig app er Too Good to Go, der du bidrar til å kaste mindre mat — samtidig som du kan ha en skikkelig restefest! Her kan du hente mat som er på vei til å gå ut på dato fra butikkene, bakevarer fra bakeriene før stengetid — ja, det er til og med restauranter som er med!

7: Tren gratis digitalt

Én ting vi lærte i koronakarantene er at det går fint å trene utenfor treningssenteret! Få en fast gruppe du kan jogge sammen med, ta i bruk naturen og området rundt dere. Trening er sosialt når vi gjør det sammen — og en ypperlig måte å bli bedre kjent med nye medstudenter. Og ikke minst blir du bedre kjent i området, dersom du er ny i byen.

En treningsmatte er en god investering for hjemmetrening. Søk opp treningsvideoer på YouTube eller last ned en av de populære treningsappene. Noen av dem koster penger, mens andre har mange gode økter liggende gratis. Sjekk for eksempel ut de raske og gode øktene i appen 7 minute workout og kopier de effektive øktene til Funkygine på YouTube.

student-sparetips-trening.jpg

HJEMMETRENING: Aldri før har det vært enklere å trene hjemmefra, du finner utallige treningsvideoer og instruksjoner på nett.

Tips! Studenttorget har samlet over 2000 studentrabatter.
Få full oversikt over gode tilbud og spar penger!

Var denne siden nyttig?