Telefonsvindel – vær obs!

Her forteller vi litt om de vanligste forsøkene, og hvordan du kan unngå å bli lurt.

Telefonsvindel er et tilbakevendende problem, og svindlerne blir stadig mer kreative. Det finnes flere måter svindlerne kan forsøke å lure deg på, og det er lurt å være føre var og ha satt seg inn i hvordan det er lurt å reagere.

Spoofing – falske telefonsamtaler

Falske telefonsamtaler, som svindeltelefonene som utgir seg å være fra Microsoft, kalles for «spoofing». Når en spoofet samtale kommer inn i mobilnettet vårt fra utlandet, noe de som regel gjør, kan ikke vi registrere hvorvidt det er en falsk eller ekte samtale.

Grunnen er at disse falske samtalene starter i utlandet, men endrer mobilnummer underveis ved hjelp av ulike programvarer. Når samtalen til slutt entrer vårt mobilnett, ser telefonnummeret allerede norsk og legitimt ut. Det er derfor vanskelig å forhindre spoofing.

– Det er imidlertid viktig å poengtere at ingen norske mobilnumre kan bli, eller blir, stjålet på denne måten. Det er kun slik at noen andre utgir seg for å være deg. Det koster heller ingenting å besvare slike samtaler.

Du kan si at svindleren drar på seg en kamuflasje eller bytter navn, og numrene de velger å utgi seg for er helt vilkårlige. Noen utenlandske tilbydere tillater slike endringer av mobilnummer, noe som tillater svindlere å velge hvilket nummer de skal utgi seg for å være, sier Kaalen.

Vi anbefaler alle kunder å være varsomme med hva slags sensitiv informasjon de gir fra seg. Profesjonelle selskap spør ikke aktivt etter sensitiv informasjon. Med andre ord er ikke slike samtaler farlige før man begynner å gi fra seg personlig informasjon.

Wangiri

– Mange av våre kunder opplever med jevne mellomrom å bli oppringt av et ukjent utenlandsk nummer der det gjerne legges på etter kun få ring, forteller Pål Rune Kaalen, leder for privatmarkedet i Telia Norge.

Man skal være ekstra forsiktig med å ringe tilbake dersom det er et ukjent nummer med et plusstegn foran, da dette betyr at det er et utenlandsk nummer som har forsøkt å ringe deg.

Pål Rune Kaalen, leder privatmarked, Telia Norge

– Denne formen for svindel kalles wangiri, som betyr «ett ring og kutt» på japansk. Svindlerne oppretter høykostnummerserier i utlandet og tjener gode penger på å bli ringt tilbake. Det er grunnen til at de ofte legger på før anropene rekker å bli besvart. 

Norske kunder blir stadig mer bevisste disse svindelforsøkene, og stadig færre ringer tilbake. Samtidig blir svindlerne mer finurlige i sine svindelforsøk, og det er ikke alltid like enkelt å identifisere at numrene det ringes fra er utenlandske:

– Sist uke ble det ringt inn til norske kunder fra nummer +68814403, og dette kan se ut som en vanlig norsk nummerserie med åtte siffer. Men i dette tilfellet kom anropet fra Tuvalu, som er en øystat i Stillehavet, sier Kaalen.

– Man skal være ekstra forsiktig med å ringe tilbake dersom det er et ukjent nummer med et plusstegn foran, da dette betyr at det er et utenlandsk nummer som har forsøkt å ringe deg.

Overvåker og sperrer


Svindlerne plukker ut norske nummerserier og følger nummerserien fra start til slutt. Eksempelvis starter de på 470 00 001 og fortsetter med 470 00 002, 470 00 003 og så videre. I løpet av svært kort tid har de ringt opp tusenvis av kunder. 

Vi overvåker denne aktiviteten, og begrenser aktivt anrop som avdekkes som wangiri. Numrene blir sperret fra å ringe inn til norske kunder samtidig som Telia sperrer for muligheten til å ringe tilbake fra Norge for å unngå at kunder blir lurt.

– Dessverre vil noen samtaler slippe gjennom i nettverket før vi kan identifisere dette som wangiri-svindel og blokkere nummeret, og vi oppfordrer derfor våre kunder til å være årvåkne og ikke besvare eller ringe tilbake til ukjente utenlandske telefonnumre. Det koster ingenting å besvare dem, men det koster mye å ringe dem tilbake. Vi oppfordrer også kundene til å blokkere slike telefonnumre etter hvert som de kommer, det gjør man enkelt i telefonens innstillinger, sier Kaalen. 

Microsoft-svindel

Et annet vanlig svindelforsøk er de som utgir seg for å ringe fra Microsoft og som gjerne forteller deg at du har virus på datamaskinen din. De etterspør personlig informasjon og ofte kortdetaljer.

Mann i beige skjorte snakker i mobilen og ser oppspilt ut.

– Legg på hvis du blir mistenksom og husk at seriøse aktører aldri ringer deg proaktivt og spør om sensitiv informasjon. Alt i alt råder vi våre kunder til å være årvåkne, sier Kaalen.

Unngå å bli lurt

  • Vær kritisk – legg på hvis du er mistenksom.
  • Forteller den som ringer deg at du har virus på datamaskinen – legg på.
  • Last aldri ned eller installer programvare hvis du blir bedt om det fra ukjente kilder.
  • Aldri gi fra deg sensitiv informasjon.
  • Husk at ingen profesjonelle aktører spør etter personlige opplysninger.
  • Ikke svar hvis du får anrop fra ukjente utenlandske nummer
  • Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg
  • Gjør et nummersøk på Google. Det finnes også flere «telefonterror»-sider på internett med oversikt over useriøse nummer, som for eksempel telefonterror.co.no
  • De fleste smarttelefonene kan sperre anrop fra plagsomme numre. På iPhone klikker du på informasjonstegnet ved siden av telefonnummeret som har ringt deg – helt nederst på skjermen trykker du «Blokker». 

Sist oppdatert: 29. april 2022

Var denne siden nyttig?