Barn kikker på mobiltelefon mobilabonnement
EGEN MOBIL: Oda (t.h.) fikk mobiltelefon i bursdagsgave på 8-årsdagen og Nora like etter. For Oliver og Liam står mobiltelefon høyt på ønskelisten.

Trygg start: Barnets første mobiltelefon

Skal minsten få sin helt egen mobil? Vi har satt sammen noen tips til hvordan du velger riktig telefon og mobilabonnement til barn.

Den første telefonen! Det er en milepæl for de små. Og det skjer stadig tidligere. Medietilsynets tall viser at snittalderen for å få sin første mobiltelefon ikke så uventet er i full fart på vei nedover.

— Som med all annen teknologi, er det positivt så lenge man bruker den på riktig måte, sa Ellen Cecilie Scheen, kommunikasjonsrådgiver i Telia, da Barnevakten.no spurte om hennes beste tips for barn og mobilbruk.

Hun anmodet foreldre om å se an sin egen situasjon og stole på egne vurderinger. Ingen familier er like — og når og hvordan ditt barn har nytte av egen mobiltelefon vet du selv best.

Jente med mobiltelefon

PRAKTISK: Når Nora er på besøk hos nabojenta, ringer mamma og pappa for å avtale når hun skal komme hjem.

Mange barn får sin første telefon i forbindelse med at de begynner å ferdes mer alene eller starter med selvstendige aktiviteter. Det kan handle om å kunne ringe for å bli hentet eller å kunne si ifra dersom planene endres. På den måten gir mobiltelefonen trygghet for både barn og foreldre.

Barnevakten.no: Gode råd når barna får sin første mobil

Når får barna sin første mobiltelefon?


 • Barn og unge under 16 år var i snitt 8,8 år da de fikk sin første mobiltelefon.
 • De eldste barna i undersøkelsen fikk mobiltelefon langt senere enn de yngste.
 • En stadig økende andel får sin første mobiltelefon når de er 5-6 år gamle.

Kilde: Foreldre og medier-undersøkelsen 2018

Spill og kontakt med venner

Det praktiske er gjerne årsaken til at foreldre ønsker å gi ungene mobiltelefon, men for barna selv handler det gjerne om noe helt annet.

— Jeg bruker mobilen til mamma til Pokemon, slangespillet og Brawlstars, sier Liam (6), som gjerne skulle hatt sin egen telefon å spille på.

Lillebror Oliver (5) er enig — og har allerede hatt mobil på ønskelisten en stund.

gutter barn tar selfie med mobiltelefon

UNDERHOLDNING: For Liam og Oliver er mobiltelefonen mest av alt lek og moro, og de må nok fortsatt vente en stund før de får sine egne telefoner.

For venninnene Oda (8) og Nora (8) er også spillene viktige, men mest av alt representerer mobilen en måte ha kontakt med hverandre på.

— Jeg bruker mobilen mest til Roblox, YouTube og Facetime, forteller Nora. 

Jentene fikk begge sin første mobil før sommerferien og er strålende fornøyd med det.

Velg riktig mobilabonnement til barna

Hvilket abonnement du skal velge til barna avhenger av hvordan de skal bruke telefonen.

— Jeg vil anbefale et BARN-abonnement for de minste, og Telia Mobil-abonnement til de litt større barna, sier Pia Aashammer, Shop Manager i Telia.

Med BARN-abonnement kan du velge mellom 200 MB og 1 GB inkludert data fra kr 99 per måned. Med Telia Mobil-abonnementene kan barna få mer data å rutte med i måneden, og med flere av samme type kan hele familien spare penger. I tillegg er tjenesten Music Freedom inkludert for alle under 29 år.

Abonnementene for de minste har automatisk kostnadskontroll, som gjør at de er sperret for all bruk som går utover det som er inkludert i månedsavgiften. Spesialnummer og innholdstjenester er dermed ikke mulig, med mindre foreldrene fyller på ekstra saldo. Det er mulig å legge på sperrer som begrenser kostnadene også for de større barna, dette kan man gjøre via Min Side.

Pia trekker frem at det er viktig å velge et abonnement som svarer til barnets behov. Skal telefonen brukes til å se filmer, høre på musikk, spill og sosiale medier utenfor hjemmet, er en god datapakke viktig.

Det er enkelt å oppgradere abonnementet etterhvert som barnet blir eldre og bruken utvider seg. For store barn som bruker mye data, er Telia X et godt alternativ. Her får dere ubegrenset bruk av data, og abonnementet blir rimeligere dess flere dere er. Opptil 8 familiemedlemmer kan samles på én faktura til konkurransedyktige priser.

10 råd til foreldre når barna får egen mobiltelefon


Medietilsynet har laget en guide til foreldre med barn som skal bevege seg ut på nett for første gang, med gode råd til hvordan du bør håndtere overgangen – og hva du bør snakke med barna om på forhånd.

 1. Interesser deg for barnet; snakk sammen og involver deg
 2. Husk at barn bruker digitale medier av samme grunn som voksne: For å søke informasjon, lese nyheter, bli underholdt, leke, slappe av og være i kontakt med venner.
 3. Anerkjenn at digitale og sosiale medier er en viktig del av barns sosiale liv og tilgang til fellesskapet
 4. Vurder om det er lurt med mediefrie soner eller tids- begrensninger på bruk
 5. Vær selv en god rollemodell når det gjelder tidsbruk og det å være nærværende
 6. Lær dine barn gode vaner på nett; som å snakke og oppføre seg pent, ikke dele privat informasjon, si fra til en voksen man stoler på om uønskede hendelser og eventuelt blokkere mennesker som er ubehagelige eller truende
 7. Hjelp barnet med å løse konflikter på nett som ellers
 8. Gjør deg kjent med sosiale medier, spill og andre digitale tjenester som barnet ditt ønsker å bruke
 9. Hjelp barnet med personvern-innstillingene på sosiale medier
 10. Lag regler om kjøp av apper og «in-app-kjøp»

De beste mobiltelefonene for barn

— Når du velger mobil til barn, er det viktig at du har godt med lagringsplass til apper, spill og lignende, råder Pia Aashammer.

Mobiltelefonen fyller seg fort opp med underholdning, og det tar ikke lang tid før barna må lære å rydde på mobiltelefonen sin — på samme måte som de må rydde på rommet.

Det kan være verdt å være oppmerksom på, når du ser på eldre modeller til barna, da de ofte har mindre lagring enn de nyeste variantene. Utover det er Pia veldig positiv å kjøpe eldre modeller til barna, som i sjelden grad vil ha behov for det nyeste nye.

— Det trenger man absolutt ikke, så lenge man velger en telefon som dekker behovet man har, sier hun.

barn-mobiltelefon-jente-tett.jpg

NOK PLASS: Oda har som mange andre barn mobiltelefonen full av gøyale apper og spill. 

Pia forteller at de fleste foreldre som kommer inn i butikken og spør etter barnets første mobil, er mest opptatt av at den ikke skal være for dyr og at den må være enkel i bruk.

En brukt mobil kan være et prisgunstig alternativ. Kjøper du brukt telefon gjennom Telia, er du sikker på at telefonen fungerer som den skal — og får to års garanti.

Pia trekker spesielt frem tre telefoner hun mener er godt egnet for de minste i familien.

iPhone SE:

En rimelig og kraftig iPhone, som ikke blir utdatert med det første.

— Denne modellen er 2. generasjon og er derfor bygget for iOS 13 og det som måtte komme av oppgraderinger fremover. For de som sverger til Apple og IOS er denne telefonen et supert valg!

iPhone SE har den kraftigste chipen og den mest populære størrelsen til en lav pris. Perfekt til den som bruker telefonen til spill, apper og foto. Telefonen er vannbestandig ned til 1 meter i 30 minutter, opplyser Pia.

Samsung A51:

Slitesterk Samsung med god lagringskapasitet og kraftfullt batteri.

— Mobilens for- og bakside er laget av slitesterkt 3D-glass. De myke kantene gjør at den kjennes mindre i hånden. Telefonen har god lagringskapasitet med 128 GB internminne og 4 GB RAM. I tillegg kan du sette inn et eksternt minnekort.

For å kunne låse opp mobilen raskt og enkelt er fingeravtrykkleseren innebygd i skjermen. Galaxy A51 har et kraftfullt batteri på 4000 mAh. Både hurtiglading og strømspareinnstilling gir enda mer batteritid, forteller Pia.

Samsung Xcover PRO:

Robust Samsung med godt kamera for aktive barn.

— Telefonen er slank og lett, men slitesterk og robust. Perfekt for de som ferdes mye ute eller driver med krevende sportsaktiviteter. Med et skikkelig bra kamera og en stor Infinity-O-skjerm er den perfekt å ha med seg overalt. Til tross for en slank og lett design har Galaxy XCover Pro et kraftfullt indre med god prosessor- og batterikapasitet.

Mobilen er sertifisert i henhold til US Military Standard MIL-STD 810G og tåler dermed vær og vind. IP68-klassifiseringbetyr at den tåler å ligge 30 minutter på 1,5 meter dypt vann, sier Pia.

Husk god beskyttelse

Knuste skjermer og ødelagte telefoner er surt for både barna selv og foreldrene som må ta regningen. For aktive barn er det lurt med solide deksler med en god beskyttelseskant rundt selve skjermen. En ekstra plate foran skjermen vil gi ekstra god beskyttelse.

Psst ... Bestiller du deksler og annet tilbehør fra nettbutikken får du gratis frakt.

Slik stiller du inn foreldrekontroll


Å kunne stille inn Foreldrekontroll er avgjørende. På den måten kan du legge restriksjoner for hva slags innhold og hvilke apper barnet kan bruke, og ikke minst ha kontroll på hvor mye tid de bruker foran skjermen.

iPhone:

 1. Gå inn på innstillinger
 2. Velg Skjermtid
 3. Angi kode for å endre skjermtidsinnstillinger
 4. Gjør begrensninger for innhold og personvern

Detaljerte guider for foreldrekontroll på iPhone

Android:

 1. Installer appen Google Family Link
 2. Knytt din konto til barnets konto
 3. Gjør begrensninger for apper, skjermtid og mer.
 4. Følg med på barnets bruk i appen.

Google Family Link for foreldre

Samsung Barnemodus:

 1. Aktiviser appen KidsMode eller Barnemodus
 2. Angi en kode, som må benyttes for å gå ut av Barnemodus
 3. Velg hvilke apper som skal kunne brukes og hvilke kontakter barnet kan ringe.

Morsomme spill og smarte begrensninger i Samsung Barnemodus

 

Var denne siden nyttig?