Fulgte rådene fra barna: – Vi krangler aldri om skjermtid

Skjermtid er en hyppig kilde til konflikt mellom foreldre og barn. Her er løsningene som fungerer.

Mange foreldre forstår kanskje ikke helt hvorfor barna blir så oppslukt av teknologi – mens barna på sin side ikke nødvendigvis forstår foreldrenes behov for å regulere skjermtiden. Da blir veien til konflikt kort – og det kan gjøre vondt verre. Med dialog og forståelse, blir veien til en mer harmonisk hverdag, uten krangel om skjermtid, fort mye kortere!

skjermtid_1.jpg

Foreldrene vi har snakket med, er skjønt enige om én ting: Om man går i dialog med barna, er nysgjerrige og prøver å forstå hvorfor barna er oppslukt av noe, blir det langt enklere å begrense skjermtiden. Dersom barna opplever at de blir hørt og forstått, vil de også ha en langt større forståelse av hvorfor det er behov for regulering.

Foreldrenes forhold til teknologi påvirker

Michael Holt og sønnen Storm på 12 år har funnet løsningen på skjermtid gjennom dialog, og opplever i dag sjelden eller aldri konflikter rundt temaet.

– Det har egentlig gått litt av seg selv. Storm er en aktiv gutt, og han har aldri sittet så lenge foran skjermen at jeg har reagert, sier Michael, som mener hans eget forhold til teknologi har spilt en stor rolle for hvordan han har møtt sønnens skjermbehov.

Det viktigste er å la dem få tid til å avslutte, og gi dem tid til å forberede seg på det.

Ane Marstein Bauer, forelder.

– Jeg tror det er mye enklere når man forstår barnets fascinasjon for det som skjer på skjermen. Derfor er jeg opptatt av å oppleve og forstå hva det handler om. Jeg har selv spilt dataspill, så jeg forstår at det kan fange en, og at du ikke har lyst til å hoppe av når alle vennene dine er pålogget. Dessuten har han blitt ekstremt god i engelsk av dette – og kanskje han selv lager en egen YouTube-kanal en dag? Det er mange YouTubere som tjener voldsomme summer – så jeg mener du skal være en rimelig kjip forelder om du ikke lar barna dine utforske hva det går ut på!

Gi barna tid til å avslutte

Ane Marstein Bauer har døtrene Tuva (13) og Amanda (9). Hun mener det er viktig å la barna få tid til å avslutte det de er i gang med – enten det er spill eller kontakt med andre.

– Vi har hatt mest konflikter knyttet til det å ikke ha telefon på rommet mens de sover, men står man i det, så går det jo over. Vi har ikke faste skjermtider, men tar det mer på feelingen når det blir nok.  Det viktigste er å la dem få tid til å avslutte, og gi dem tid til å forberede seg på det. Det blir dårlig stemning av å bli avbrutt, og det forstår jeg, sier hun.

Marstein Bauer mener det er viktig å prøve å forstå barnas behov for å være koblet på, og å lære litt av hverandre – hele tiden.

skjermtid_2.jpg

Skjerm er ikke skjerm

– Det blir som å snakke om «papirtid» – papir kan være alt fra skolebøker, via skjønnlitteratur til reklame – og slik er det med skjerm også. Skjerm er ikke skjerm. Gjør heller en kartlegging av hva barna liker best – det kan for eksempel ofte være Playstation, sier Einar Skyt Pedersen. Han er atferdsanalytiker, og har sønnen Noah (13). Han mener «skjermtid» bør brukes som et verktøy, for å aktivt fremme atferd man ønsker mer av.

Alfred (12) lager musikk med mobilen hver eneste dag:

Kidsa kan – Alfred (12): – Kult å lage noe selv som høres proft ut!

– Jeg har brukt Playstation på områder vi har jobbet med gjennom hele oppveksten. Da han slet med å legge seg til rett tid, ble vi enige om at sengetid uten å stå opp igjen etter klokken 21, ble belønnet med halvannen time Playstation neste dag. Etter en tid blir det en vane, og barnet har ikke lenger trøbbel med å sove. Da kan du bruke verktøyet til noe annet, sier han.

– I sjetteklasse ble leksene vanskelig, med både krangling og misnøye. Han hadde lekse i fire fag hver dag, så vi ble enige om at gjennomført lekse i hvert fag ble til 20 minutter Playstation. Kranglingen forsvant, og han lærte i stedet for å grine, avslutter Skyt Pedersen.

Er det en generasjonskløft?

Michael Holt mener det handler om skiller mellom generasjoner: – Elvis vrikket med hoftene, og det burde ikke barna se den gangen, fordi det kunne ødelegge dem. Min generasjon kom til å bli voldelige av å spille videospill. Storms generasjon bruker mye tid på YouTube og spill som Fortnite – men det handler fortsatt om det samme, bare annerledes. Det ødelegger dem ikke, mener han.

skjermtid_3.jpg

Holt understreker viktigheten av å balansere med fysisk aktivitet. Storm trener fotball fire ganger i uken – og derfor ser han heller ikke behovet for å regulere skjermtiden ut over det, med ett unntak:

– Da spillet Fortnite kom, la jeg merke til at Storm hadde større problemer med å sove enn før. Etter å ha snakket om det, ble vi enige om å innføre skjermforbud én time før leggetid. Det var mitt forslag – men han var med på ideen, og syntes selv også det var en god løsning. Nå sover han som han pleier, og overholder skjermforbudet på egen hånd – helt uten konflikt og innblanding fra oss.

Det handler om forståelse – og dialog!

Alle foreldrene vi har snakket med, trekker frem de voksnes forståelse for barnas behov som noe av det viktigste. Dersom man er nysgjerrig og interessert, vil man bygge et godt grunnlag for diskusjoner rundt skjermtid – uten at det trenger å bli store konflikter. Selv om man kanskje aldri slipper helt unna de mindre diskusjonene når det er på tide å legge fra seg skjermen for kvelden.

Flere trekker dessuten frem de voksnes forhold til skjermer som en potensiell utfordring. Mange har innført mobilfri sone for hele familien til faste tidspunkter, og lar det regulere seg selv utenfor de faste tidene. Uansett hva dere synes passer best for dere, er det nok viktig å huske på at den gode, gamle «Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør»-strategien fungerer like dårlig i dag som den gjorde for forrige generasjon...

Var denne siden nyttig?