3 unge på båttur i solnedgang med redningsvester og mobil
IDYLL: Livet på sjøen er magisk — og hører sommeren med! Men ta sikkerheten på alvor og ha respekt for vær og vind.

I sommer skal ekstra mange ut i båt — husk redningsvest og mobilen

Båtsalget har eksplodert og sjelden har det vært flere erfarne og ferske båtførere langs kysten. Det gjør gode hjelpemidler på sjøen viktigere enn noen gang.

— Det blir kajakkpadlere, daycruisere og vannscootere i skjønn forening, sier Lars Mosby Enger, medievakt i Redningsselskapet om båtsommeren 2020.

FINN Båt melder om at de aldri har hatt flere besøkende. Tallene fra mai i fjor viser en vekst i bruktbåtsalget på svimlende 60 %. Det betyr rekordmange båter på sjøen, og ikke minst flere ferske båtførere.

Tenk sikkerhet på sjøen

Redningsselskapet kan melde om unormalt høy pågang så langt i sommer. Og Mosby Enger forteller at de har hatt en kraftig økning i oppdrag sammenlignet med fjoråret.

— Det er mange gjengangere, der motorstopp, grunnstøtinger og tau i propellen er det vi hjelper absolutt flest med, sier han.

båtliv-sommer-mobil-pakksekken.jpg

PAKK SMART: Skal du båttur bør du huske mer enn bikini og noe kaldt å drikke! Redningsvest er selvsagt, en fullt ladet telefon er essensielt og riktige klær tilpasset værmeldingen.

Mobiltelefonen er viktig til sjøs

Salget av redningsvester har heldigvis også økt kraftig, parallelt med oppgangen i båtsalget. Riktig redningsvest er det aller viktigste tiltaket for god sikkerhet i båt, og sportskjeder og båtutstyrsbutikker forteller om rekordsalg av redningsvester, melder NTB.

Mobiltelefonen i seg selv er et viktig verktøy for trygghet til sjøs, som gir deg muligheten til å tilkalle hjelp og fortelle hvor du er — om noe skulle skje.

Sørg for å ha godt oppladet batteri, og beskytt den med et tett mobildeksel, som holder både sand og vann ute.

Smart teknologi gir økt trygghet

Sommerferien er godt i gang med et yrende båtliv! Og enten du er fersk båtfører eller erfaren, vil smarte løsninger via mobiltelefonen din kunne gjøre båtsommeren både tryggere, enklere og morsommere.

båt-sommer-mobil-seilbåt.jpg

NÅR UHELLET ER UTE: Redningsselskapet er naturligvis riktig å kontakte om det skjer noe, men med hjelp av appen Seaber kan du også få hjelp fra andre båter i nærområdet.

Mobilteknologien bidrar til stadig nye hjelpemidler, som bidrar til økt sikkerhet ombord. Vi i Telia samarbeider med en rekke spennende startups, som tar i bruk både sensor- og IOT-teknologi. Den norske startup-bedriften Seaber er et godt eksempel.

– Vi har selv vært mye på sjøen og opplevd at det kan være vanskelig å få tak i hjelp fra andre båter ved behov. Dette har vi tatt på alvor og utviklet Seaber app. Den er svært enkel å ta i bruk, og dette er et innovativt bidrag til å gjøre fritidsbåtlivet enklere, tryggere og morsommere, sier daglig leder i Seaber, Trond Erik Bognø.

Vis hensyn og hold reglene

Redningsselskapets generelle tips er å sørge for å ha fokus når vi er på sjøen, bli kjent med egen båt, holde deg edru når du er underveis og lære deg sjøveisreglene, for i sommer er vi enda flere som deler sjøen.

– Nå er det ekstra viktig at vi alle løfter blikket og hjelper hverandre. Vi tror alle kan ha det hyggelig på sjøen om vi alle sammen er enige om å vise hensyn til andre og tar det rolig, oppfordrer Enger.

Følger alle disse reglene er vi et steg nærmere trygg ferdsel på sjøen.

Er du fersk i gamet er det viktig å tenke på at båten bare må brukes under egnede forhold. Blir været plutselig dårligere, er det viktig at du heller ikke venter for lenge før du setter kursen hjemover. Det er ingen skam å snu, heller ikke på vannet. Husk også å be om hjelp om du er usikker.

Var denne siden nyttig?