Besteforeldre med mobiltelefon

- Vi prater litt om skole, men mest om fotball

I baksetet på familiens bil bytter Bo Christian (11) ut kjedsomhet på lange bilturer med verdifulle videosamtaler med morfar.

Facetime, Skype, WhatsApp, Google Duo, Messenger og Instagram. Mulighetene for å gjennomføre videosamtaler med de du er glad i har aldri vært flere – eller bedre. 

For familien Nagell Prytz på Bekkestua er denne måten å kommunisere på blitt en viktig brikke i hverdagen.

- Foreldrene mine bor i Porsgrunn. Selv om det ikke er så veldig langt unna, er det langt nok til at vi ikke sees så ofte som vi skulle ønske. Da er FaceTime en glimrende erstatning, forteller mamma Karianne.

- Og jeg synes det er kjempefint å kunne se ansiktene til mormor og morfar når jeg snakker med dem, legger sønnen Bo Christian til.

Slår to fluer i én smekk

Lengre bilturer i helger og ferier kan fort bli langtekkelig for en aktiv krabat på 11 år. Ingen Fortnite, ingen fotballtriksing og mye stillesitting. Det er her videosamtalen har blitt en kjærkommen aktivitet - både for å få tiden til å gå, men også for å gi dem man er glad i en oppdatering på en innholdsrik hverdag.

Gutt i baksetet av bil med telefon

De lange bilturene blir kortere når tiden kan fordrives med hyggelige videosamtaler med morfar i Porsgrunn. (Foto: Erik Thallaug)

I den andre enden finner vi ofte morfaren i Grenland. Han er full av begeistring når han beskriver de viktige samtalene han regelmessig har med barnebarnet.

- En videosamtale er så mye mer levende og «ekte» enn en telefonsamtale. Samtidig er den så tilgjengelig at vi på en måte sees ofte, selv om vi bor et stykke unna, forteller Per Christian Nagell Svendsen.

- Sporer fort over på fotball

Som de fleste besteforeldre er han nysgjerrig på hva Bo Christian fyller hverdagene med, hva han gleder seg til og hvordan det ligger an på skolen.

- En videosamtale er så mye mer levende og «ekte» enn en telefonsamtale.

Per Christian Nagell Svendsen

- Jeg får ofte en kjapp oppdatering om skolehverdagen og om hva han ser frem til i dagene som kommer, sier Per Christian.

- Men jeg skal innrømme at det fort sklir over i vår felles lidenskap som er fotball, innrømmer han, med et lurt smil i munnviken.

Full kontroll – også på databruken

Bo Christian har ifølge morfaren full kontroll på det alle meste som skjer på det europeiske overgangsmarkedet. I tillegg kan han navnet på det meste som kan krype og gå av fotballspillere og ikke minst husker han resultater som om kampene skulle vært hans egne.

Likevel presiserer den engasjerte morfaren at han stadig vekk understreker overfor Bo Christian at skolen må komme i første rekke. For selv om den unge Stabæk-spillerens sterke drøm om å en dag spille for A-laget i Eliteserien er vel og bra, skal en god utdannelse danne grunnlaget for voksenlivet.

- Men det er ikke bare enkelt. Du vet, når gutter i den alderen har bestemt seg for noe blir de rimelig oppslukt, sier Per Christian, som selv har spilt på Bodø Glimts A-lag. 

«Alle» vil tilby videosamtaler

Familien Nagell Prytz er ikke alene om fascinasjonen for å kunne se hverandre når man snakker sammen. Det finnes et hav av muligheter for deg som ønsker å gjøre det samme.

Og selv om videosamtaler krever databruk trenger det ikke å bli dyrt å holde kontakt med familie og venner. Med Data Boost kjøper du nemlig fri data i enten én eller i tre timer. Da kan du gjennomføre videosamtaler, streame musikk eller se på favorittfilmen din uten at det koster deg noe mer enn henholdsvis 19 og 39 kroner. Enkelt og oversiktlig.

Besteforeldre har videosamtale med barnebarn

Mormor og morfar i Grenland synes det er stor stas når Bo (11) ringer fra bilen for å snakke litt om skole – men mest om fotball. (Foto: Erik Thallaug)

For mange er FaceTime et åpenbart alternativ. Løsningen finnes på de fleste produktene i Apple sitt sortiment, og er veldig enkelt å ta i bruk. Du finner den du vil snakke med i kontaktlista. I stedet for å trykke på anropsknappen bruker du videosymbolet rett ved siden av. For Android-brukere kan Google tilby sin løsning Duo – en app som byr på stort sett de samme løsningene.

Et annet velkjent alternativ er Skype. Det nå Microsoft-eide selskapet ble etablert tilbake i 2003 og revolusjonerte på mange måter hvordan vi kommuniserte med levende bilder. Programmet - og senere appen - krevde verken tilkoblingsavgift, minuttpris eller noe annen form for abonnement som var vanlig den gangen - kun en enkel brukerkonto. Med Skype kan du dele bilder, videoer og filer inntil 300 MB, og opprette gruppevideosamtaler slik at flere kan være «på linja» samtidig.

Barn Facetimer med besteforeldre

Med Data Boost kan Bo Christian snakke med besteforeldrene under hele bilturen, uten at familien trenger å bekymre seg for datakostnadene. (Foto: Erik Thallaug)

Også Facebook vil være med på videosamtale-moroa - og det på flere plattformer. Messenger, som de fleste kjenner veldig godt, er kanskje mest brukt til meldinger, invitasjoner, linker og bilder/videoer til enkeltpersoner eller grupper. Men den byr også på både taleanrop og videosamtaler. 

Og visste du at Instagram, som vi stort sett bruker til redigering og deling av bilder og filmsnutter, også har videosamtale-funksjon? 

Som om ikke dette var nok kjøpe kjøpte Facebook i 2014 også den sterkt voksende tjenesten WhatsApp. Appen ble utviklet av to tidligere Yahoo-ansatte, som etter å ha fått avslag på jobbsøknader hos nettopp Facebook, ønsket å gi gass på egenhånd. De fleste bruker nok appen til å dele bilder, videoer og meldinger med venner og bekjente - gjerne i grupper – men du kan like gjerne ringe eller videochatte.

God dekning gir glimrende kvalitet

Tiden da videosamtaler var noe som hørte wifi til er definitivt forbi. Nå gjør vi det gjerne mens vi er på farten – nettopp slik som Bo Christian og familien. For at kvaliteten på videosamtalen skal være så god som brukerne fortjener, må en god datadekning være på plass.

Telia gikk seirende ut av Tek sin store test av datadekning i 2017 – Norges største, uavhengige av sitt slag. Det handler om å ha nok basestasjoner og god nok kapasitet på nettet, slik at folk kan gjøre det de ønsker til en hver tid, enten det er streaming av film eller musikk, sosiale medier eller nettopp videosamtaler. Derfor når Telia nå over 98 prosent av den norske befolkningen med 4G.

Var denne siden nyttig?