Barn snakker med bestefar på video-chat på iphone.
Holder kontakten: Mille og Victor er glad i å snakke med besteforeldrene på video-chat.

Hold kontakten med barnebarna gjennom video-chat

Helt siden de var bittesmå har Mille (5) og Victor (3) snakket med besteforeldrene på video-chat. Det gjør det lettere å holde kontakten nå som de ikke får sett hverandre.

– Se her, sier Mille stolt.

– Dette er en tegning jeg lagde i barnehagen før den ble stengt.

Det er full fart hjemme i stua i Askim når farmor Jane Short Aurlien og “ellefar” Håkon Aurlien fra Moss har slått på tråden for en liten videosamtale med de to barnebarna. Mille løper rundt og Victor viser grimaser. Helst vil de vise besteforeldrene alt på en gang.

Og det kan de også. Når de ringer på FaceTime blir det plutselig mye enklere å snakke sammen. Ja, nesten som på ordentlig. For i andre enden er besteforeldrene og hunden Theo. Det er nesten som å være på besøk, bortsett fra at de er i hvert sitt hus i hver sin by.

Jente snakker med bestefar på video-chat
Bli med! Mille har tatt med seg besteforeldrene inn på rommet.

— Vi savner Mille og Victor veldig i disse korona-tider. Vi pleier å ha mye omgang med dem, men nå stopper det seg selv. Derfor er det fint å ringe på FaceTime sånn at vi får sett hverandre likevel, sier farmor Jane Short Aurlien (59). 

Enkelt å snakke sammen

Nye teknologiske tjenester kan virke vanskelig, men er ofte enklere å lære seg enn man tror. I dag finnes det mange måter å ringe med video på, enten det er fra datamaskin, mobil eller nettbrett. Apper som Skype, WhatsApp og Facebooks Messenger er alle enkle å bruke og uten kostnader. Det aller viktigste er riktignok at man har en enhet å ringe fra, og at man har koblet til enheten med mobildata eller trådløst internett.

— Vi har vært vant til dette siden de var bittesmå. De ringer oss for å fortelle om små gleder fra hverdagslivet sitt. Det gjør at det ikke føles som om det er så lenge siden sist når vi ser hverandre neste gang, sier Jane.

Barn viser frem tegning på video-chat
Se farmor! Victor viser stolt frem tegningen sin.

Jorda rundt med video-chat

På Skatval i Nord-Trøndelag sitter Anna Dybwad Alstad (27) i FaceTime-samtale med mormoren Aase Margareth Dybwad (75). Det siste året har de blitt vant til å snakke sammen på denne måten, ettersom Anna har bodd i både Kenya og Sør-Afrika. Aase Margareth har også en datter i USA, og har derfor blitt en flittig bruker av videosamtaler.

Aase Margareth tror mange eldre kvier seg for å ta i bruk videosamtaler, helt uten grunn.

Bestemor på Facetime
Aase Margareth tror mange eldre kvier seg for å ta i bruk videosamtaler, helt uten grunn.

Fra kjøkkenet i Stjørdal har hun sett store deler av Annas reise på det afrikanske kontinentet. De har skravlet om løst og fast og tatt del i hverandres hverdag. 

— Det er ikke vanskelig. Jeg tar opp telefonen akkurat som jeg skulle ringt på vanlig måte. Vi trykker på video, og så er vi i gang, sier Aase Margareth, som synes det har vært stor stas å følge barnebarnet gjennom på tur til Pretoria, Nairobi og Oslo.

Oppfordrer besteforeldre til å prøve

Det at FaceTime er såpass enkelt å bruke er noe hun er opptatt av å formidle til andre besteforeldre. Hun tror mange eldre kvier seg for å benytte seg av teknologiske tjenester fordi det virker fremmed og avansert. Men en videosamtale krever ikke teknologiske forkunnskaper, forsikrer 75-åringen oss om. Det handler mest om å tørre å prøve.

— Jeg tror dette med teknologi sitter mye i hodet. Mange er nok bekymret for å ikke få det til. Jeg vil råde barnebarn til å vise sine besteforeldre hvordan man ringer med video. Da blir de nok overrasket over hvor fort det går å lære seg, sier hun. 

Aase Margareth sier det gir en mestringsfølelse å forstå hvordan man behersker de digitale plattformene som ungdommen bruker. Dessuten er hun tilhenger av videosamtaler fremfor å ringe på fasttelefon fordi hun får sett ansiktsuttrykkene til dem hun snakker med.

 – Det blir liksom mye mer ektefølt da. Vi kan se hverandres spøker og flire i vei.

Familiegruppe på Facebook

Videosamtalene har gjort Aase Margareth mer positiv til å prøve ut andre digitale kommunikasjonsmåter. I dag er hun både på WhatsApp og i familiens Facebook-gruppe, der hun følger med på stort og smått av hva familien foretar seg.

– Man kommer veldig nær selv om man er veldig fjern, sier 75-åringen.

Nå som det er korona-krise og strenge regler for samvær, snakker hun med Anna på FaceTime selv om de bare bor en femten minutters kjøretur fra hverandre.

– Det er artig at det går an dette her. Det er virkelig uvirkelig, men helt fantastisk og noe jeg absolutt vil anbefale til dem som vil holde kontakten med familien på andre måter enn å bare ringe, sier Aase Margareth.

– Dette er så enkelt at selv bestemor får det til, sier Anna.

Bamse og jente snakker med besteforeldre på iPad.
Bamse er med! Gjennom video-chats kommer besteforeldrene tett på.

Tegninger og troll

Tilbake i Askim er Mille (5) i full gang med å vise besteforeldrene hvor fint rommet hennes har blitt etter at hun ryddet det.  De følger med fra skjermen og roser i vei.

– Så flink du er, sier Jane. Gjennom iPaden får hun med seg det meste.

I løpet av samtalen kommer det også fram både en nylaget tegning og trolldeig Mille har laget i barnehagen. Victor viser stolt frem sin samling av dinosaurer og tuller med en trollfigur.

– Ble dere skremt nå eller, spøker han, mens han brøler mot besteforeldrene.

Holder kontakten hjemmefra

–  Barna har lurt på hvorfor de ikke har fått sett besteforeldrene like mye som før. Derfor er det fint at vi kan sees på video, sier pappa Simen Short.

Mamma Victoria Henriette Short er enig. Hun sier videosamtalene også hjelper barna å forstå at det ikke bare er de som må holde seg inne om dagen.  

– Det er ikke så lett å forstå at man plutselig ikke kan se vennene sine og familien sin lenger, og at barnehagen er stengt. Men når vi ringer til besteforeldrene deres og venner fra barnehagen, skjønner de at alle rundt omkring oss også er inne i husene sine nå, det er ikke bare dem. Da blir det litt enklere å tolerere at vi må holde oss hjemme en stund til, samtidig som de får bevart kontakten med dem de er glad i, sier Victoria Henriette Short.

Fem enkle tips for å komme i gang


  1. Dette handler om å være åpen til ny teknologi og se hva den kan gjøre for deg. Vis at du tør å prøve! 
  2. Har du et familiemedlem du savner, som du gjerne skulle snakket med? Dette er en gyllen mulighet til å se hverandre selv om dere ikke kan møtes. Ringer dere på video, slipper du også å gå ut av huset og kan sette deg godt til rette hjemme. 
  3. Har du en mobil, et nettbrett eller en datamaskin? Fint, da kan vi allerede gå videre til neste steg. 
  4. Er du tilkoblet internett? Hjemme i huset ditt trenger du et trådløst nettverk som du kan koble til mobilen, datamaskinen eller nettbrettet. Om du ikke har det, går det an å bruke mobildata.  
  5. Video. Nå som du har en enhet å ringe fra som er koblet til internett, bestemmer du deg for hvilken app du vil ringe gjennom. Sett deg ned sammen med en i familien som kan vise deg hvordan det fungerer, og finn ut hva som passer best for dere. Første gang kan dere kanskje øve sammen. Husk på at dette egentlig bare er som å ringe fra mobilen, bare at denne samtalen har video i tillegg. Får man det ikke til første gang, kan man prøve igjen. Men egentlig er det bare å trykke på video-knappen og så ser man den man skal snakke med. Lykke til!

Var denne siden nyttig?