Infinity symbol

VR-briller: Ekte kunstig virkelighet

Virtual Reality er på manges tunger om dagen. Teknologien spås en lovende fremtid og snart vil fremtidens VR-briller være tilgjengelig for deg og meg. Vi tar deg igjennom den virtuelle virkeligheten.

Virtual Reality, VR, er kunstig virkelighet. Med VR-briller forandres tid og sted på et blunk og det er maskinvare og programvare som gir følelsen av at du er i et ekte miljø. Mest kjent er VR-briller, slik som Facebook-eide Oculus Rift. I fremtiden vil nok flere tek-produsenter lage slike produkter.

VR-briller. Foto: Oculus.

Foto: Oculus.

Gammelt begrep i en ny optimalisert verden

Virtuell virkelighet er ingen nyhet, men tidligere er VR-produkter blitt kritisert for å ikke gi komplett virkelighetsfølelse fordi teknologien ikke er optimalisert. Teknologien forbedres hele tiden, og i fremtiden skal VR-briller gi en fullstendig virkelighetsopplevelse. Vi forventer at VR-teknologien tar av allerede i 2016, og mobilen kommer til å spille en viktig rolle. De aller fleste VR-brillene er nemlig laget for mobilen. Enda en fantastisk ting vi kan bruke mobilen til.

Google Cardboard.

Foto: Google Cardboard.

Satsning i fremtiden

VR-briller åpner for unike opplevelser. Tidligere i år kom nyheten om at Samsung åpner et eget VR-produksjonsstudio i New York. Dette tyder på en optimistisk tro på fremtidens VR-potensiale.

Bruksområdet er i dag i størst grad tilpasset spill-sjangeren. Fremover vil vi se mer til VR både i TV- og filmverdenen, og i sosiale medier med 360 graders video. VR-briller gir en unik mulighet til å gi forbrukeren en helt annen nærhet til innhold. VR-ekspertene Claude Zellweger fra HTC, Dr. Richard Marks fra Sony og Paul Raphaël fra Felix og Paul Studios ser muligheter for teknologien også innen blant annet utdanning og eiendomsbransjen. Mange innovative selskaper vil nok klare å definere nyttig bruk av VR-teknologi til sin bransje.

Med VR-briller kan du oppleve politiske demonstrasjoner uten å være der. Foto: Skjermdump VRSE, Millions March NYC 12.13.14.

Med VR-briller kan du oppleve politiske demonstrasjoner uten å være der. Foto: Skjermdump VRSE, Millions March NYC 12.13.14.

VR-briller du kan forvente å se i butikkhyllene

Skal vi tro tek-ekspertene vil VR-briller endelig være tilgjengelig for mannen i gata i løpet av året, og ikke bare gamerne. Det tar nok noen år og flere tydelig definerte bruksområder til før alle ser nytten, og slike briller blir allemannseie.

Foto: Prisguide.no

Foto: Prisguide.no.

Samsung Gear VR

Denne VR-brillen hylles av flere tek-eksperter som mener at du med denne får mest for pengene. Modellen er utviklet i samarbeid med Oculus, og du kan bla deg gjennom flere apper, alt fra spill til video. I denne brillen bruker du mobil eller nettbrett, Samsung vel og merke, som hardware. Du kan få kjøpt Samsung Gear VR i Samsung-butikker eller andre elektronikk-varehus for ca. 1500,-.

VR-briller fra Samsung. Foto: Samsung.

Foto: Samsung.

Google Cardboard

Dette er VR-brillens quick fix. Når du mottar Google Cardboard i posten er brillen i utallige papp-biter. Et lite puslespill senere har du bygget din egen VR-brille. Hardwaren i brillen er mobilen som plasseres inni. Du blir med i en virtuell virkelighet med en app på mobilen. Den mest kjente er VRSE. På coolstuff.no får du papp-settet for 149,-.

Foto: Google Cardboard.

Foto: Google Cardboard.

Oculus Rift

Oculus var det første store VR-merket, og har laget flere versjoner av VR-briller. Ikke alle har vært optimale, men nå kommer en oppgradert versjon. Du kan forvente at denne blir tilgjengelig i løpet av de nærmeste månedene. Oculus Rift er for PC-bruk. Pris er ukjent.

VR-briller med utstyr. Foto: Oculus.

Foto: Oculus.

Sony Playstation VR

Playstation slenger seg også på VR-trenden og tilbyr spillentusiastene en unik spilloppevelse. Med disse brillene kan gamerne spille spill hvor man virkelig får følelsen av at man er en del av spillet. Det antas at denne kommer første kvartal 2016. Pris er ukjent.

Sony Playstation VR-brille.

Foto: Sony Playstation.