Spar penger og miljøet ved å velge en litt brukt mobil

I fjor kjøpte vi nordmenn 1,6 millioner splitter nye mobiltelefoner. Nathalie og Amelia sparte både penger og miljøet ved å kjøpe brukt — og fikk kvalitetsjekkede telefoner med to års garanti.

Årlig kaster vi 26 kg elektronikk per person her til lands. Mye ødelagt eller utdatert elektronikk blir også liggende i skap og skuffer hjemme, mens vi klikker hjem en nyere og bedre modell.  

Spesielt mobiltelefoner har vi en tendens til å skifte hyppig ut. Men visste du at mobilens korte levetid har en høy pris for miljøet. Avfallet blir ikke godt nok resirkulert – og faktisk blir bare noen få av de 30 grunnstoffene i telefonen din gjenvunnet og brukt på nytt.

Brukt mobiltelefon med garanti

Med Like Fin fra Telia kan du kjøpe brukt mobil – like fin, men til en lavere pris. Telefonene er i god stand, og har gjennomgått en grundig kviltetssjekk. Dette for å sjekke at det ikke skjuler seg skumle vannskader, feil eller mangler under skjermen. I tillegg kommer Like Fin-telefonene med 2 års garanti og 5 års reklamasjonsrett. Det synes Nathalie Strøm (15) er helt gull:

– Jeg har kjøpt brukt telefon mange ganger, jeg. Aller mest fordi jeg sparer penger på det, men det er en super bonus at det også bidrar positivt til miljøet, sier hun.

Jente går ute med smarttelefon

DIGGER BRUKT: Nathalie (15) synes det er supert at hun kan kjøpe brukt og rimelig telefon hos Telia.

I tillegg til at du sparer penger, gjør du utvilsomt et godt valg for miljøet ved å kjøpe en Like Fin-mobil. Telefonen kommer i en miljøvennlig eske, strippet for unødvendig emallasje og utstyr.

Det er en super bonus at det også bidrar positivt til miljøet

Nathalie Strøm

– Det gjør ingenting at ikke originalesken følger med. Esken den kommer i er fresh, og så lenge telefonen er i den stand man forventer, har det ingenting å si, sier 15-åringen.

Mamma Linn Anette Strøm er enig med datteren. Hun berømmer ungdommen for å tenke økonomisk og miljøvennlig:

– Det er veldig fint at det ikke er noe press i vennegjengen til Nathalie på at de må ha splitter nye telefoner, eller aller siste skrik. Jeg har inntrykk av at Nathalie og vennene hennes ofte sjekker bruktmarkedet, for eksempel via appen Tise, eller på Finn.no for å se om de kan gjøre gode bruktkjøp.

Jente og mor med brukt smarttelefon

STRÅLENDE FORNØYD: Mamma Linn Anette og datteren Amelia, synes LIKE FIN-telefonen fra Telia er helt super!

Flere fordeler ved å kjøpe brukt mobil

– Jeg gjør det selv, jeg. Jeg er skikkelig klønete, og har hverken råd eller samvittighet til å kjøpe ny telefon hver gang jeg ødelegger en. At Telia kan gi to års garanti, og tilbyr gode forsikringer på Like Fin-telefonene, er betryggende – og en stor bonus, sier tobarnsmoren.

Det er supermange fordeler med Like Fin-konseptet til Telia. Det er midt i blinken for vår familie

Linn Anette Strøm

GENERASJON MOBIL: Søstrene Nathalie (15) og Amelia (11) bruker mobiltelefonene sine masse. 

For familien Strøm, med to døtre på 15 og 11 år, og en selverklært kløne-mamma, er det nemlig godt å vite at det ikke koster flesk hvis en av dem er uheldige og ødelegger telefonen sin:

Telia tilbyr skjermforsikring eller Plussforsikring til Like Fin-mobiler, så du er sikret hvis du skulle være uheldig. Pris på forsikring og egenandelen din vil avhenge av verdien på de ulike mobilene. Siden mobilen du kjøper er brukt, vil både månedspris og egenandel for forsikringen være lavere enn for en helt ny, tilsvarende mobil.

– Det er supermange fordeler med Like Fin-konseptet til Telia. Det er midt i blinken for vår familie – og sikkert for veldig mange andre!

Slik tar du grønne og etiske mobilvalg


  • Gjør det du kan for å beholde telefonen din så lenge som mulig.
  • Reparer telefonen når den går i stykker, istedenfor å kjøpe ny. 
  • Kjøp brukt elektronikk når du må skifte ut noe. 
  • Lever inn brukt elektronikk til gjenvinning, og pant alltid mobilene dine. 

Var denne siden nyttig?