Revolusjonerer amerikanske sportssendinger med unik norsk teknologi

Da oppstartsbedriften Muybridge lanserte, var det under en av verdens største livesendte tennisturneringer.

– Vi har jobbet under radaren i fem år, det tar tid å utvikle helt ny teknologi, og det har vært bra å beskytte oss selv i denne perioden. Vi har ingen direkte konkurrenter. Det finnes ingenting som ligner, forteller co-gründer Anders Tomren om Muybridge sin nyskapende kamerateknologi.

Under Miami Open i mars kunne tv-bildene følge tett på ballen, fra Casper Ruuds racket, gjennom luften og over nettet – som om kameraet fysisk fløy etter ballen. Ingen droner. Ingen AI involvert. Hvordan var det mulig?

Løsningen var levert av norske Muybridge. Forenklet forklart har de flyttet kompleksiteten som skjer i et tradisjonelt kamera, inn i software. Hundrevis av bildesensorer sender data til programvaren, som generer et stort lerret av scenen du er i – og gjør det mulig å flytte seg, stoppe opp, og bevege seg rundt i lerretet i sanntid.

I Miami hadde Muybrigde rullet ut strips med bildesensorer for hver tredje centimeter rundt deler av tennisbanen. I fremtiden vil sensorer kunne dekke spillet fra alle vinkler. Såpass mange at programvaren rent matematisk, vil kunne generere helt nye vinkler – og gi et fullstendig bilde av spillet fra hvor som helst.

AMBISIØS: Anders Tomren og Muybridge har ingen direkte konkurrenter, og er spente på hvor langt løsningen kan nå.

– Det beste kameraet i verden, er det kamera som er der når noe skjer. Og i sport er hvert eneste øyeblikk og historie viktig, sier Tomren.

Med Muybridge sin løsning er det ingen fare for at noe går kameramannen hus forbi. Hver minste del at banen er dekket, hver eneste lille bevegelse blir fanget opp, fra alle vinkler, hele tiden.

Krever enorm hastighet og kapasitet i nettet

Løsningen til Muybridge setter nettet på prøve. Krystallklare bilder fra et stort antall kamerasensorer skal sendes i sanntid. Det er enorme mengder data som skal overføres.

– Innen nærmeste år vil behovet for å flytte bildeinformasjon trådløst bli viktigere og viktigere, mener Tomren.
SIKTER MOT DET AMERIKANSKE MARKEDET: Med et stort nok marked, og med god betalingsvilje for ny teknologi, sikter Muybridge mot amerikansk idrett.

Det var det som gjorde at Muybridge søkte om en plass i mentorprogrammet Telia Startup.

– Telia leverer mer og mer fart. For oss var dette en sjanse til å treffe en aktør som kunne hjelpe oss å se inn i glasskulen, og fortelle oss hva som vil bli mulig og når.

Henning Huuse er forretningsutvikler for 5G i Telia – og likte utfordringen!

– Selskaper som Muybridge setter teknologien vår på prøve, og er med på å drive oss fremover, forteller han.

Gjennom programmet har Muybridge hatt tre ulike mentorer i Telia; Glenn André Handegård fra salg, forretningsutvikler Hemdan Bezabih og Bent Budde som jobber med infrastruktur.

– Muybridge imponerer med banebrytende teknologi og ambisiøse visjoner. De er en av selskapene som stiller høyest krav til mobilnettet – og gir oss et innblikk i hva fremtidens tjenester vil forutsette, sier Hemdan Bezabih, forretningsutvikler i Telia.

TESTER MULIGHETENE: Gründer Anders Tomren, i dress, med mentorene Glenn André Handegård (f.v), Hemdan Bezabih og Bent Budde.

– I Telia ser vi stor verdi i å jobbe tett med startups. Samarbeidet gjennom mentorprogrammet Telia Startup gir oss muligheten til å fremme innovasjon og kontinuerlig læring, sier Handegård.

– Startups bringer med seg nye perspektiver, banebrytende ideer og en fleksibel tilnærming som utfordrer det etablerte og inspirerer oss til å tenke nytt.

Gjennom samarbeid håper Telia å dra nytte av startupenes smidighet og kreativitet, samtidig som erfaring og kompetanse deles.

– Dette gjensidige læringsforholdet bidrar til å akselerere utviklingen av nye produkter og tjenester, og viser vår ambisjon om å være drivkraften bak morgendagens løsninger, forteller han.

Dette har til de grader vært sant med Muybridge, som har en tjeneste som tester grensene for hva som i det hele tatt er mulig.

Muybridge er langt, langt fremme på teknologi, også når det kommer til hva de krever av nettet. Det har gjort det til et veldig spennende prosjekt for oss i Telia å se nærmere på. Potensialet i løsningen deres vil bare vokse i takt med utviklingen av nettet.

Bent Budde, Senior System Engineer

– Vi må være på plass når det skjer, når teknologien er klar, poengterer Tomren.

Fra Mølleparken til Miami

Kamerateknologien til Muybridge har mange bruksområder. Selv om de nå går inn i direktesendt sport, mener Tomren den største inntjeningen sannsynligvis vil komme fra en helt annen næring.

– Vi tror tjenesten vår vil være veldig verdifull for sikkerhet og overvåkning, men det er nok i industrien Muybridge har de største ambisjonene, sier Tomren.

– Det er det absolutt største markedet med mange muligheter.

Likevel ble det altså en anerkjent amerikansk tennisturnering som skulle bli startpunktet.

Vi har hatt mange møter med internasjonale TV- og strømmetjenester, og det går nesten rundt for dem når de begriper alle mulighetene dette åpner for. Et direktesendt idrettsarrangement er en fantastisk showcase for å vise frem hva teknologien vår kan levere.

Anders Tomren, co-gründer, Muybridge

Tomren forklarer at løsningen fortsatt er ny, og kostnadene i et pre-industrialisert-stadium enda er relativt høyt.

– Det er derfor vi valgte amerikansk idrett. Der er det stort nok marked, med god betalingsvilje for ny teknologi.

Responsen har vært god – både fra markedet og publikum:

«Greatest camera angle in tennis!»

«PLEASE do more of this»

«Hope to see more matches from this viewpoint!»

I disse dager signeres avtaler med partnere, og fra å være en startup i Mølleparken i Oslo, går Muybridge når over i en helt ny fase.

– Vi ser jo helt klart rekkevidden og potensialet, men tenker lite på hvor stort dette kan bli! sier Tomren.

– Nå tar vi et steg av gangen.

 

Var denne siden nyttig?