Med IoT i takrenna spares tid og penger

Tette takrenner kan føre til kostbare vannskader. Men å sjekke dem ofte nok kan være dyrt for byggherrene, det også! Stian og Thomas’ løsning er enkel og genial; å installere smarte kameraer på taket. 

– Jeg var overrasket over at det ikke fantes fra før! sier Stian Bråss.

Det var i prat med naboen og vennen, Thomas Tjelland, han oppdaget behovet. Thomas jobbet med eiendomsdrift, og fortalte om ekstremt hektiske dager på grunn av kraftig regnvær, tette takrenner og overvann.

– Alle kundene ringte jo samme dag med de samme problemene.

STORE KUNDER: Stian Bråss, gründer og CEO i Zensy. I dag har de kunder som Thon Eiendom, Statens Vegvesen og Rælingen kommune.

Hvis du ikke har rengjort takrenna, risikerer du at vannet renner ned langs bygningen og skader den. Forsikringen dekker normalt ikke dette, fordi du som bygningseier forplikter deg til å ha kontroll på det. Men det måtte da finnes et produkt som gjør at man ikke må kontrollere takrenner manuelt? Stian googler, men finner ingenting.

Thomas begynte å snakke med meg om takrenner, og problemene som oppsto ved at «alle» ringte og hadde full krise samtidig. Han stilte spørsmålet «Det må vel være mulig å kunne finne en løsning som gjør at vi kan få tatt unna jobbene før det blir tette takrenner og problemer over alt?»

Stian Bråss, gründer og CEO, Zensy

Det var starten på selskapet Zensy, som har utviklet et smart kamera som overvåker takrenner og takflater, ved hjelp av mobilnettet.

TRYGT OG SMART: Hvis du ikke har rengjort takrenna, risikerer du at vannet renner ned langs bygningen og skader den. Her ses en takrenne med Zensys overvåkningskamera.

I dag har de kunder som Thon Eiendom, Statens Vegvesen og Rælingen kommune, og er valgt ut blant årets kandidater i Telia Startup – et mentorprogram for oppstartstbedrifter som kan skalere med kommunikasjonsteknologi.

Samarbeider om IoT-løsning

Gjennom programmet får bedriftene tildelt mentorer med ekspertise på deres felt, og får råd og hjelp om alt fra teknologi til forretningsutvikling. Felles for de åtte gründerbedriftene som er med i årets Telia Startup, er at de kan skape mer verdi ved hjelp av Telias infrastruktur og tjenester.

Zensy er et spennende selskap fordi deres tjeneste tar i bruk moderne teknologi for å gi innsikt i tilstanden på tak og takrenner. Dette har tidligere vært både kostbart og tidkrevende å sjekke.

Frode Hegglund, IoT, Telia

IoT, eller Internet of things, kobler nettopp gjenstander til nettet – ved hjelp av kamera, mikrofoner, sensorer eller andre målere. For Zensys løsning handler dette om å sende bilder fra kameraene inn i Telias IoT-plattform. Her kan byggeierne få enda bedre oversikt av byggets tilstand – samlet på et sted. Og viktigst av alt mulighet til å agere tidlig og gjøre preventivt vedlikehold før en potensiell skade oppstår.

– Vannlekkasjer fra tak eller takrenner er jo noe de fleste vil unngå. Men det er ikke alltid så lett å komme til for å sjekke at alt er som det skal være på taket, sier Bråss.

En spennende reise

I fire år har han jobbet 14 timers arbeidsdager for å lage et produkt han mente manglet på markedet. Smartkameraet Zensy Vision bruker nå avansert AI-teknologi til å analysere data.

Med 3D-printer på kontoret, produserer han kameraene selv.

Kameraet er et smartkamera med innebygd modem og sim-kort, som bruker Telia sitt mobilnett. Det tar bilder en gang om dagen, som det sender tilbake til server, hvor bilder og værdata blir inspisert.

Stian Bråss, gründer og CEO, Zensy.
SPENNENDE OG EFFEKTIVT: Zensys business idé kan spare bygningseiere for penger og tidkrevende arbeid. Det synes Frode Hegglund i Telia er genialt.

Hegglund mener Zensy er et godt eksempel på hvordan IoT kan erstatte tidkrevende rutineoppdrag.

– Vi i Telia synes det er spennende å være med på reisen hvor man benytter ny teknologi for å effektivisere driften av bygg. Zensy har utviklet en løsning på et problem som kan gi kunden store besparelser på vedlikehold, sier Hegglund.

Samarbeidet har allerede vært lærerikt for begge parter. For Bråss har det vært viktig å få en partner i ryggen:
– Det er veldig kult å få lov til å samarbeide med Telia! Det å få tilgang til Telias teknologi, produkter og løsninger er interessant og inspirerende. Og det betyr enormt mye at de tror på oss.

 

 

 

Dette er Telia Startup


  • Et mentorprogram for nye selskaper i vekst, som vil skalere sin forretning på kommunikasjonsteknologi.
    • Hver startup får sin egen mentorgruppe, som sikrer tett dialog og kompetanseutveksling med Telias fageksperter innen infrastruktur, tilkobling og teknologi.
    • Deltakerne får kostnadsfri tilgang til en rekke av Telias produkter og tjenester.
    • Som en del av programmet gjennomføres Venture 360. En strukturert og grundig gjennomgang utført av investoreksperter, for å identifisere styrker, svakheter og vekstmuligheter.
    • Bedriftene får i tillegg rådgivning fra programmets partnere; Startup Norway, Advokat Thommessen, kommunikasjonsbyrået TRY og Mars Brand Strategy.
    • Startupene må selv søke om plass i programmet, som strekker seg over syv måneder.

Var denne siden nyttig?