Telia 5G Lab i messehallen på Lillestrøm
FRITT SPILLEROM: I messehallen på Lillestrøm har vi i Telia laget Nord-Europas største testområde for 5G.

Telia 5G Lab: Lekegrind for innovasjon med mobilnettet

Smarte droner, fjernstyrte gravemaskiner og superraskt 5G-nett fyller messehallen på Lillestrøm, når vi i Telia inviterer til å teste det nye mobilnettet.

— Rett over hodene deres ser dere noe helt nytt i Norge, sier Henning Huuse til de inviterte gjestene og peker på den hvite boksen høyt oppe i taket.

Han er forretningsutvikler for 5G i Telia Next og viser frem Telia 5G Lab på Lillestrøm. En rund skive henger ned fra taket som en litt stor brannvarsler. Publikum vet ikke helt hva de skal mene om den.

— Den boksen der oppe, fortsetter han, er visuelt ikke så spektakulær, men den gjør at Telia har kunnet lage Nord-Europas største testmiljø for 5G, forteller han.

De store hallene til Norges Varemesse, som normalt brukes til messer og konferanser, har i samarbeid med nettverkutvikler Ericsson blitt gjort om til testlab for det nye mobilnettet. Her får kunder og samarbeidspartnere en kikk inn i fremtiden.

Morgendagens 5G-teknologi i praksis

Inne på messeområdet er det god plass til både flygende droner og autonome kjøretøy. Blant annet skaper en liten gravemaskin stor begeistring hos deltakerne.

Med en joystick i hånden kjører Huuse fram gravemaskinen. Med minimal forsinkelse på 5G-nettet kan dette være fremtiden innen bygg og anlegg, forteller han tilhørerne.

— På en byggeplass må man kunne dokumentere, verifisere og kontrollere, men mange steder lar seg ikke dokumentere av mennesker. Med en slik drone har vi om kort tid tilgang til oppdateringer i sanntid fra de vanskelig tilgjengelige stedene, sier han.

Besøket handler om å få en hands on-opplevelse av hva vi har i vente.

Telia 5G Lab-deltaker

Telia-5g-testlab-henning-lyse-01.jpg

FORNØYD: Forretningsutvikler Henning Huuse i Telia er stolt av den nye testlaben.

Etter demonstrasjonen lar ikke spørsmålene vente på seg, ettersom de besøkende denne formiddagen kommer fra nettopp bygg- og anleggsbransjen. De synes det er interessant å få se hvordan 5G-teknologien åpner opp for bruk av autonome kjøretøy.

— Vi har allerede fått en god innføring i 5G-teknologien, men besøket handler om å få en hands on-opplevelse av hva vi har i vente, sier en av de fremmøtte.

Telia-5g-testlab-bygg-anlegg-drone 1.jpg

SPENNENDE MULIGHETER: Droner i luften og langs bakken over 5G-nettet, kan være fremtiden i bygg- og anleggsbransjen.

På testlaben har ingeniører fra Samsung kunnet teste sine 5G-telefoner på det nye Telia 5G-nettet. Og her finnes developer-kits og radiomoduler fra leverandører, slik at interesserte kan få ta en nærmere kikk på elektronikken.

Her kan teknikere lodde kretskort, og utviklere av programvare kan få teste hvor raskt deres løsning fungerer over 5G-nettet. Telia bruker selv laben internt for å teste ulike typer 5G-enheter.

Trygg stresstesting av det nye 5G-nettet

At testlaben er lagt til Norges Varemesse Lillestrøm, er ikke tilfeldig forsikrer Kenny Hognestad i Telia Next. Med 50 arrangementer, 5 000 utstillere og 500 000 publikumere i året, er det godt egnet for å teste det nye 5G-nettet.

— Vi åpnet testlaben 12. mai, samtidig som vi åpnet det kommersielle 5G-nettet på Lillestrøm. Her kan vi kjøre stresstester, for å se hvordan nettet oppfører seg med tung last og med et stort antall enheter i nettet, forklarer han.

telia-5g-lab-kenny.jpg

ENGASJERT: Kenny Hognestad ser stor verdi i å kunne teste det nye nettet i testlaben.

En spennende og fremoverlent partner

Andreas Ljones er Direktør for nye konsepter og eksterne events på Norges Varemesse. Han synes samarbeidet med Telia er spennende.

— Telia er veldig fremoverlente og vil veldig mye. Med Telia på laget kan også vi presentere det nyeste innen teknologi for våre kunder, sier han.

Med flere titalls tusen publikummere på samme sted til samme tid, sikrer 5G-teknologien at vi nå har internett til alle.

Andreas Ljones

Ljones forklarer at varemessen har et økt behov for å kunne streame live.

— Med flere titalls tusen publikummere på samme sted til samme tid, sikrer 5G-teknologien at vi nå har internett til alle. Men vi ser også helt nye muligheter. Med 5G fra Telia lager vi en sømløs messeopplevelse man kan ta del i fra hvor som helst i verden, forteller han.

Telia-5g-testlab-Andreas Jones.jpg

MODERNE MESSEHALL: Med 5G fra Telia kan Andreas Ljones tilby utstillere og publikum gode teknologiske løsninger på Norges Varemesse.

Et bredt spekter av testpiloter

Henning Huuse jobber til daglig med ny teknologi, nye forretningsmodeller og partnerskap for Telia og har allerede god kjennskap til 5G-teknologien og hvilke aktører som har tatt den i bruk.

— I 5G-laben presenterer vi flere spennende bruksområder for teknologien. Vi har blant annet Qvisten animasjon, som viser fjernproduksjon av animasjonsfilm, hvor animatørene sitter ett sted og resten av produksjonsteamet et annet sted. I testlaben gjør de et et proof of concept, for å finne ut om denne teknologien kan brukes på deres neste storfilm Kardemomme-by, sier han.

Huuse er stolt av den nye testlaben. Dette er både konkret jobbing og inspirasjon. Her kan kunder og partnere også se det siste innen velferdsteknologi og droneteknologi.

Telia-5g-testlab-elektronikk.jpg

TETT PÅ: På testlaben kan de besøkende få tatt en kikk inni 5G-antennene.

Testlaben er åpen for alle

Med superraskt nett, god dekning og minimale forsinkelser vil bygg- og anleggsbransjen se store forbedringer de kommende årene, innenfor områder som digitalisering og HMS. Men også andre kundegrupper er velkomne til testlaben, understreker Huuse.

— Vi er nysgjerrige på alle storbrukere av data. Vi samarbeider blant annet med Forsvaret, men laben er åpen for alle, sier han.

Kollega Kenny Hognestad understreker også at laben skal være et levende sted, hvor alle som har en god idé kan komme på besøk.

— Vi er spesielt interessert i startups og profesjonelle aktører, som har spennende utfordringer de har lyst til å løse med 5G, sier han.

Bli med å teste 5G

Tilbakemeldingene fra kundene på varemessen denne formiddagen er utelukkende positive. Endelig har de fått se, og ikke minst prøve neste generasjons mobilnett. Og de har stiftet bekjentskap til Telias samarbeidspartnere.

Partnerne viser bredden i hva 5G kan benyttes til. Celerway leverer utstyr til videoproduksjon og internett ombord på ferger og skip via 5G-nettet. Trippel-M som overfører video uten forsinkelser, for alt fra bedrifter til arrangementer. No Isolation bruker 5G i skjermer og roboter for å knytte mennesker sammen. Og Droneverkstedet jobber med fjerninspeksjon av byggeplasser.

— Vi i Telia skal legge alt til rette for at du får være med å bidra på det nye nasjonale 5G-nettet med dine løsninger, avslutter Hognestad.

Var denne siden nyttig?