Songpark

Christian kombinerte musikk- og IT-ferdigheter: Revolusjonerer lydopplevelser på nett

Med gründerbedriften Songparks løsning kan musikere spille sammen live over internett – selv om de sitter milevis fra hverandre. Telias 5G-nett skal gjøre det enda enklere å skape store musikkopplevelser. 

– Å spille musikk er veldig hyggelig, men det er idet du begynner å spille sammen med noen at magien skjer. Og det må skje i sanntid. Med Songparks løsning er det som å være i samme rom, selv om den du spiller med sitter opptil 2000 kilometer unna, sier grunnlegger Christian Ruud.

Sammen med Jørn Bertelsen har han utviklet en boks som du enkelt kan koble opp med instrumenter, mikrofoner og en nettverkskabel – med en tilhørende app som du styrer boksen med, og som kobler deg til andre musikere.

– Tidligere i uka satt en musiker her på kontoret vårt i Oslo og spilte sammen med en musiker i Hammerfest, med en forsinkelse på under 20 millisekunder.

Jørn Bertelsen entusiastisk, gründer, Songpark

Åpner mange muligheter for musikere

De forteller at de så langt har fått mange begeistrede tilbakemeldinger – blant annet fra musikere som er bosatt i distriktene.

– Det er dyrt og tidkrevende for en som for eksempel bor i Finnmark å møtes for å spille. Songpark åpner mange muligheter: Du kan øve over nettet, eller spille konsert for den saks skyld. Du kan også enkelt komme i kontakt med nye musikere og danne et helt nytt band på nett.

Ruud vet selv hva løsningen deres kan bety for musikere – gründeren har nemlig bakgrunn både som lydprodusent, komponist og musiker. I tillegg har han en lang IT-karriere bak seg, med spesialkompetanse på infrastruktur. Da han i 2018 begynte å lese om hvordan 5G-nettet ville revolusjonere verden, ble samtidig ideen til Songpark født. For tenk om man kunne sitte hvor som helst og spille sammen ved hjelp av mobilnettet?

BRILJANT OPPFINNELSE: Tenk om man kunne sitte hvor som helst i verden og spille sammen ved hjelp av mobilnettet? Christian Ruud (t.v) og Jørn Bertelsen har laget en løsning som gjør at musikere kan spille sammen live over internett.

– Utviklingen og forbedringene av 5G-nettet går veldig raskt. Dagens spesialløsninger er hverdagsløsninger om noen få år.

Christian Ruud, gründer, Songpark.

Telia leder an utrullingen av 5G i Norge. Allerede nå har 9 av 10 nordmenn dekning.

Tester ut morgendagens 5G-løsninger

For å utvikle Songparks løsning for morgendagens 5G-nett, meldte gründerne seg på mentorprogrammet Telia Startup. Gjennom programmet får bedriftene tildelt mentorer med ekspertise på deres felt, og råd og hjelp om alt fra teknologi til forretningsutvikling. Felles for de åtte gründerbedriftene som er med i årets Telia Startup, er at de kan skape mer verdi ved hjelp av Telias infrastruktur og tjenester.

– Det er en veldig spennende og morsom prosess å være en del av. Telia er skikkelig på plussiden, og har masse å komme med, både innen det tekniske og temaer som branding og medietrening. Vi får følelsen av å jobbe i et stort selskap, og det er skikkelig deilig. Som gründerbedrift er vi jo så små i alt vi gjør, sier Ruud.

LAGER MUSIKK OVER 5G-NETTET: Telias 5G-nett skal gjøre det enda enklere å skape store musikkopplevelser.

Hitskrivende musikkmentor

Blant Songparks mentorer er Morten Franck, sourcing manager i Telia. For ham er Songparks løsning etterlengtet. I tillegg til å være ekspert på leverandørkontrakter, er Franck nemlig også låtskriver. På merittlista står blant annet fem bidrag til Melodi Grand Prix – deriblant årets «Ekko inni meg» med artisten Jone, som snart har solgt til platina og er blitt spilt over 10 millioner ganger på Spotify.

– Låtskriving gjøres ofte sammen med andre, og helt siden starten av covid-perioden har det vært mange online-sessions. Å samarbeide i sanntid har jeg imidlertid erfart at ikke er så lett.

Morten Franck, sourcing manager i Telia.

Franck reiser jevnlig på låtskrivercamper ulike steder i Europa, og arrangerer også sin egen MGP-låtskrivercamp.

– Her blir man satt sammen i grupper og knytter kontakter. Drømmen er at det skal kunne fungere å ha onlinesessions i sanntid med disse i etterkant, noe som vil kunne være mulig med Songparks løsning, sier musiker-mentoren, og fortsetter:

– En typisk situasjon for meg er at tre personer sitter ulike steder – for eksempel en produsent, en sanger og en låtskriver. Alle disse kan ha behov for å synge eller demonstrere en idé for de andre. Kanskje skal produsenten spille et lydspor som en annen skal synge på. Da kan det ikke være forsinkelser i lyden.

Vil bli størst innen musikksamarbeid på nett

Framover skal Songpark og Telia gjøre flere tester og optimaliseringer sammen.

– Det kan både forbedre Songparks produkter og Telias egne tjenester. Mange i Telia synes dette er veldig interessant, også fordi det kan gi oss muligheter på andre områder, sier Franck.

INTERNASJONALT POTENSIAL: Morten Franck i Telia har stor tro på musikkbedriften Songpark.

– Om de i tillegg finner det riktige prispunktet for musikermiljøet, treffer med markedsføringsplanen og har litt flaks, tror og håper jeg de lykkes.

Songpark selv legger ikke skjul på at de sikter skyhøyt:

– Målet vårt er å bli verdens største og mest foretrukne tilbyder av musikksamarbeid på nett, og vi gir oss ikke før vi har nådd det målet. Så langt ser det ut som det er mulig: Oss bekjent er det ingen som jobber med en tilsvarende løsning.

Christian Ruud, gründer, Songpark.

For selv om flere oppstartsselskaper de siste årene har ønsket å løse samme utfordring, forteller gründeren at disse kun har brukt software.

– Da er du avhengig av å ha en rask maskin, og du må ha kunnskap om nettverk og lyd. Selv da blir det litt som en hjemmelaget bil – du får det aldri raskt nok.

Jakter investor med hjerte i musikken

Songparks boks er en såkalt FPGA (Field Programmable Gate Array) – en type hardware som er unik i den forstand at den kan programmeres og reprogrammeres med software.

PROTOTYPEN VAR KLAR I FEBRUAR: Nå samler oppstartsselskapet inn tilbakemeldinger fra bransjen, før de skal hente kapital til å starte masseproduksjon – og deretter selge produktet fra egen web-butikk.

– Det gjør at løsningen vår er den raskeste du kan få. Samtidig er det noe alle kan bruke – det er bare plug and play. Og fordi det tar lang tid å utvikle en FPGA til en presenterbar boks med en tilhørende app, vil det ta lang tid for eventuelle konkurrenter å komme etter, påpeker Ruud.

Det var derfor en stor milepæl da Songparks prototype sto klar i februar. Nå samler oppstartsselskapet inn tilbakemeldinger fra bransjen, før de skal hente kapital til å starte masseproduksjon – og deretter selge produktet fra egen webbutikk.

– Vi ser etter en investor med hjerte i musikken. En som tenker langsiktig, og som ser fordelen ved å selge produktet billig nok, slik at så mange som mulig kan skaffe seg det. For Songpark er et verktøy som vil gjøre livet så mye lettere for musikere, konstaterer Ruud, og legger til:

– Og når man gir flinke folk et nytt verktøy, er det utrolig hva de kan skape. Vi er veldig spente på hva som vil skje videre.

Dette er Telia Startup


• Et mentorprogram for nye selskaper i vekst, som vil skalere sin forretning på kommunikasjonsteknologi.
• Hver startup får sin egen mentorgruppe, som sikrer tett dialog og kompetanseutveksling med Telias fageksperter innen infrastruktur, tilkobling og teknologi.
• Deltakerne får kostnadsfri tilgang til en rekke av Telias produkter og tjenester.
• Som en del av programmet gjennomføres Venture 360. En strukturert og grundig gjennomgang utført av investoreksperter, for å identifisere styrker, svakheter og vekstmuligheter.
• Bedriftene får i tillegg rådgivning fra programmets partnere; Startup Norway, Advokat Thommessen, kommunikasjonsbyrået TRY og Mars Brand Strategy.
• Startupene må selv søke om plass i programmet, som strekker seg over syv måneder.

Var denne siden nyttig?