Ved bruk av morgendagens 5G-teknologi ble tidenes raskeste og mest moderne videoproduksjon levert under årets Øyafestival. Telia i samarbeid med startupen Quine.

Først ute med å bruke 5G i videoproduksjon

Ved bruk av morgendagens 5G-teknologi ble tidenes raskeste og mest moderne videoproduksjon levert under årets Øyafestival.

Telia leverte et ultraraskt 5G-nett, og samarbeidet om festivalfilmen med oppstartsselskapet Quine, som utviklet både programvare og utstyr som forenklet arbeidsflyten i videoproduksjonen. Samtidig bidro Trippel-M Levende Bilder med oppsettet av skjermløsninger, kameraproduksjon, interaktive løsninger, innholdsproduksjon og streaming.

5G-nettet fra Telia gjorde det mulig for filmteamet til Trippel-M Levende Bilder å direkteoverføre filer lynraskt inn i redigeringsprogrammet Adobe Premiere. 

Derfra kunne klippere redigere filmen umiddelbart og publisere det på sosiale medier eller nettsider – raskere enn noen gang! 

– Vil endre mediebildet i verden

Ved hjelp av 5G live ble produksjonsløpet redusert med fem timer om dagen per kamera, ifølge Gunleik Groven, operasjonell leder i startupen Quine. Han utdyper:

– Med 5G-modem på kameraene kan film overføres rett fra kamera til klipping og produksjon. Normalt vil det ta fire til fem timer fra du er ferdig med å filme, til klipper sitter med tilsvarende filer, nå kan du redusere denne tiden kraftig.

– Med verdens mest effektive løsning for kollaborativ medieproduksjon utløser vi et potensiale som til nå ikke har vært å spore innen mobilitet, samarbeid og kommunikasjon, sier Groven entusiastisk.

5G Telia startup.jpg

Ole Andreas Løvland i Trippel-M stemmer i: – 5G gir oss banebrytende moderne teknologi som vil endre mediebildet i verden, samtidig som det markerer starten på en helt ny tidsalder i produksjon av levende og direkte TV-bilder til publikum.

Ti ganger raskere enn bredbånd

Et nett basert på 5G-teknologi innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høy hastighet og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet – overalt og hele tiden. 

Med lynrask teknologi øker effektiviseringen betraktelig – og med 5G åpnes det opp for nye mulighetsrom for å skreddersy kommunikasjonsløsninger for spesifikke formål.

5G Telia publikum.jpg

– 5G-nettet som ble benyttet i produksjonen var lynraskt, hadde høy kapasitet og ble ikke påvirket av festivaldeltakernes mobilbruk, ettersom vi tok i bruk egne frekvenser og båndbredder til 5G-signalene, sier Jon Christian Hillestad, direktør for Telia Bedrift.

– Hastighetene som vi og samarbeidspartnerne våre tok i bruk, er over ti ganger raskere enn hastigheten folk flest har gjennom bredbånd i hjemmet sitt. Dette er et godt eksempel på hvordan mobilteknologien legger til rette for en betydelig mer effektiv arbeidsprosess.

Samarbeid er nøkkelen til suksess

Pilotprosjektet viser at mulighetene for effektive og nyskapende digitale løsninger er enorme med 5G-teknologi. Nøkkelen for å få det til er samarbeid – både med etablerte bedrifter og med startups. 

Øyafestivalen fim Telia 5G.jpg

– IoT og 5G representerer områder der vi er helt avhengige av å jobbe med samarbeidspartnere. Vi har teknologien, men det er først i samarbeid med bedrifter at vi virkelig kan løse de konkrete oppgavene, sier Hillestad i Telia. 

Nysgjerrig på hva Telia og din bedrift kan få til? Ta kontakt for en uforpliktende samtale om mulighetsrommet 5G-teknologi åpner opp for. 

Telia forbereder Norge på 5G


  • Det siste året har Telia gjennomført en rekke pilotprosjekter for å vise mulighetene med 5G-teknologi. 
  • I fjor lanserte Telia verdens første 5G-kinovisning på ODEON kino i Oslo. 
  • I sommer ble det vist frem nedlastingshastigheter på over én gigabit per sekund, med den første 5G-telefonen som har vært tatt i bruk i et norsk 5G-nett. 
  • Telia har de siste årene lagt ned enorme ressurser for å forberede nettet for fremtiden.

Var denne siden nyttig?