Telia og Ekobot teamer opp for et bærekraftig landbruk

Bønder over hele verden står overfor utfordringer ved bruk av ugressmidler i avlingsproduksjonen. Akkurat nå utforsker Telia hvordan 5G-teknologien kan revolusjonere jordbruket.

– Telia er den perfekte samarbeidspartneren fos oss, sier Erik Jonuks, administrerende direktør i Ekobot.

En robot, som er i stand til å ta lukejobben på åkeren, kan være en attraktiv løsning på bøndenes utfordringer.

Ekobots autonome, elektriske robot med samme navn, EKOBOT, kan nemlig identifisere og fjerne ugress ved hjelp av avanserte kamerasensorer og AI-teknologi. Dette betyr at bønder kan automatisere kostbart, manuelt arbeid.

Samtidig vil man kunne redusere avhengigheten av kjemiske ugressmidler, som kan være skadelige for miljøet.

Telia og Ekobot tester jordbruksrobot med 5G

Verdifull innsikt

– Vi jobber på tvers av ulike land og industrier, for å hjelpe kundene våre å ta 5G inn i sine produkter. Det gir både dem og oss verdifull førstehåndserfaring om 5G-teknologi, sier Henning Huuse, business developer for 5G i Telia.

Samarbeidet mellom Telia, Ekobot, forskningsinstituttet og aggrotech-spesialisten RISE, og videospesialisten Axis Communications, utforsker hvordan kommunikasjon mellom robot og mobilnett fungerer. Testpiloten for å koble til, overvåke og fjernstyre roboten gjennom Telias 5G-nettverk, ble kjørt på en gård utenfor byen Västerås i Sverige.

Ekobots mål er å kunne tilby praktiske og bærekraftige løsninger på landbruksspørsmål, samtidig med å redusere arbeidsmengden for grønnsaksbønder.

Disse samarbeidene skaper en unik delingskultur, og gir oss bred innsikt i ulike industrier på tvers av landegrenser.

Henning Huuse, business developer for 5G, Telia

Hvorfor 5G?

– I flere år har vi undersøkt hvordan 5G kan distribueres i en rekke bransjer, fra produksjon til helsevesen. Partnerskapet med Ekobot gir oss verdifull innsikt i den spennende jordbruksverdenen, der teknologi spiller en kritisk rolle for bærekraftig utvikling. Vi tror at kombinasjonen av 5G og automatisering i presisjonsoppdrett har mye potensial, sier Magnus Leonhardt, innovasjonssjef, Telia Sverige.

Bilde av Ekobot robot

Roboten er autonom og sorterer ugress automatisk. Fremtiden ligger i dataene som samles inn av roboten, og som deretter kan behandles og analyseres av bønder. Kraftige sensorer montert på roboten, genererer data som analyseres i skytjenester, og sendes tilbake til roboten, slik at bøndene får tilgang på den. Roboten kan også fjernstyres, hvilket krever datastrøm i sanntid. Det hele krever en kraftig, robust og sikker tilkoblingsløsning. 5G, med sine unike egenskaper, som lav latens og høy båndbredde, dekker disse behovene.

– Telia er en perfekt samarbeidspartner. De leder 5G-utrullingen i Sverige og har kompetanse og teknologi for å koble til, overvåke og fjernstyre roboten via 5G-nettverket under virkelige forhold i oppdrett.

Erik Jonuks, administrerende direktør, Ekobot.

– Med RISEs unike kunnskap innen aggrotech og Axis videoteknologi, kan vi ta viktige skritt fremover for å industrialisere og skalere løsningen, aslutter han.

 

Var denne siden nyttig?