Vil berge liv med unik snøsensor

Han var luta lei av å måke snø. Løsningen han kom opp med bruker Telias IoT-nett for å måle snømassene –­ og kan spare både liv og millioner av kroner ved å varsle snøskred.

Å måke hyttetaket er gjerne høyst nødvendig, og Trond Spande tok frem måken titt og ofte for å være på den sikre siden.

– Jeg lurte på hvor mye snøen på hyttetaket mitt faktisk veier. Så mens resten av familien koste seg med Ludo og rødvin, forsøkte jeg å tenke ut en løsning for å slippe å måke mer snø enn jeg måtte, sier gründeren og ler.

Løsningen Spande og resten av teamet i Zygizo har funnet opp, er en liten sak på knappe to kilo. Sensoren vil måle hvor mye vann som er lagret i snøen. Og den informasjonen er nyttig for så mye mer enn bare snø på hyttetak. Den kan forutsi snøskred. Og også hvor mye vann som vil fylle kraftselskapenes magasiner.

– Om våren leser vi rett som det er om hus som blir tatt av flom i Norge eller Europa. Hvis vi hadde hatt et verktøy som kunne si når og hvor dette vil skje, så kunne vi tatt større grep for å sikre at mennesker og bygninger tas vare på. Og det er dette vi vil lage.

Trond Spande, gründer, Zygizo

Hvert år dør mellom ti og femten personer i Norge etter å ha blitt tatt av snøskred.

– Hvis vi kan spare liv, er det kjærkomment, sier Spande, som påpeker at det er givende å være med å skape utstyret.

Snøskred koster samfunnet millioner av kroner hvert år. I sesongen 2021–2022 ble 95 personer tatt av snøskred, og fem personer døde i snøskredulykker.

Trond Spande, gründer

Kommunikasjonsteknologi på nye måter

Zygizo er en av syv bedrifter som har fått plass i mentorprogrammet Telia Startup. Gjennom programmet får startupene tildelt mentorer, og får råd og hjelp om alt fra bruk av teknologien til forretningsutvikling. Med Zygizos nye verktøy og Telias mobilteknologi vil de kunne innhente samfunnsnyttig informasjon.

– Vi vil hente inn informasjon uten å måtte sende mennesker ut for å hente den. Vi ser for oss å plassere sensorer i grisgrendte strøk som kan måle tilstander der de er plassert. Disse kan med jevne mellomrom sende data til skyen. Hvis målinger går utenfor det som er normalt, kan man bli varslet, forklarer Spande.

Siden utstyret skal plasseres steder uten strøm og infrastruktur, som ved vassdrag eller på fjellet, er det viktig med god rekkevidde på signalene.

BANEBRYTENDE: For å få best kontakt med sensorene, vil Zygizo derfor bruke Telias Narrowband IoT-nettverk (NB-IoT). 

For å få best kontakt med sensorene, vil Zygizo derfor bruke Telias Narrowband IoT-nettverk (NB-IoT). Teknologien er basert på levering av små datapakker til fastsatte tider, som er ideelt med tanke på måling.

NB-IoT tillater et høyt antall enheter koblet opp, med sikkerheten ivaretatt i lisensiert spektrum. Det gir svært god rekkevidde, lavt energiforbruk og lave driftskostnader.

– Vi ser at denne type sensorer med mobilteknologi har et stort potensial til å løse problemer i samfunnet, sier Mads Jendal i Telia Division X.

Mads Jendal i Telia Division X.

Han er hovedmentor for Zygizo og jobber til daglig med IoT-løsninger. LPWA-teknologi som NB-IoT og LTE-M kan brukes på mange måter. Hvordan du best bruker teknologien, avhenger av hvilke krav løsningen stiller til nettverket.

Mange muligheter med IoT

– LPWA-teknologi som NB-IoT og LTE-M er for eksempel blitt brukt for å holde styr på dyr som går på beite uten å være gjerdet inn. Men også til optimalisering av logistikkflyt og sporing av containerlast slik at man kan se i sanntid hvor containerne befinner seg. 

Om det egner seg til din løsning, avhenger av hvor du trenger signaler, mengden data og om sensoren har tilgang på strøm eller går på batteri.  

IoT fra Telia


 

Få kontroll på bedriftens lokasjoner og eiendeler — i sanntid.

 

  • Enkel analyse av data i åpen plattform bygget på Microsoft Azure
  • Sikre smartere ressursbruk, unngå tap og tyveri og forutse vedlikehold
  • Smarte løsninger for transport, bygg og utstyrskontroll

 

Les mer om mulighetene med IoT fra Telia

– Mange kan også være interessert i å måle fukt. For eksempel på jorder, slik at du kan få informasjon om når du helst bør vanne. På den måten kan man automatisere vanning og optimalisere avlingen. LPWAN benyttes også til smartbelysning, slik at gatebelysning skrus av og på basert på om det er aktivitet i området. Løsninger for energibesparende tiltak er spesielt etterspurt i denne tiden med stigende energipriser og økt miljøfokus.

GODT SAMARBEID: – Å få kontakt med Telia og tilgang til kompetanse og ressurser innen kommunikasjonsteknologi har vært svært nyttig for oss. forteller Spande.

I områder med svak dekning, som i en garasje eller kjeller, kan du få signaler og fjernavlese målinger. Perfekt for eksempel for en strøm- eller vannmåler.

Spande er svært fornøyd med å samarbeide med Telia.

– Å få kontakt med Telia og tilgang til kompetanse og ressurser innen kommunikasjonsteknologi har vært svært nyttig for oss. Uten kommunikasjon har ikke sensoren noe verdi. De er svært profesjonelle, og holder fagdager hvor vi har fått et bedre innblikk i både jus, markedsføring og branding, forteller Spande.

Samarbeidet med Telia har gitt oss en tyngde og kunnskap som vi tar med oss videre!

Telia som digitaliseringspartner


Med spisskompetanse på kommunikasjonsteknologi, bidrar Telia i digitaliseringen av mange bedrifter. Sparr med oss om:

4G og 5G, telefoniløsninger, private mobilnettverk, fiber- og fastnett, wifi, IoT og kundedialog.

Gründer? Telia Startup er vårt årlige mentorprogram med opptak for 2023 i løpet av høsten. Søk om en plass, og du kan bli en av neste års bedrifter i Telia Startup.

Var denne siden nyttig?