Surf trygt i ferien – med jobbmobilen

Sommer betyr hjemme-, borte- og hyttekontor, og bruk av mobilen til alt annet enn jobb. Her er tipsene som gjør det trygt og bekymringsfritt.

Enten du tilbringer ferien hjemme, på hytta eller på reise i utlandet, er mobilen med. Den står for underholdningen en regnværsdag, en ekstra jobbøkt for alt du ikke rakk, gir kanskje nett til barnas gaming, og er kartet når du går deg vill på storbytur.

Mobilnettet er kryptert, og dermed et trygt og godt valg når du skal koble deg på i ferien. Kobler du deg til et gratis, åpent WiFi-nett, for eksempel på kafé, er det dessverre enklere for kriminelle å overvåke det du gjør og få tilgang til personinformasjonen din.

FYLL PÅ: Det er gjort med få klikk å fylle på data i Telia-appen. Og dataen blir umiddelbart tilgjengelig.

Å styre unna åpne trådløse nett er bare ett av tipsene, som holder deg trygg i sommer.  Og det er god grunn til å være oppmerksom. ID-tyveri er blant de lovbruddene nordmenn er mest redd for, og over 150 000 nordmenn er rammet bare de siste to årene, viser tall fra NorSIS.

5 grep for bekymringsfri bruk av jobbtelefonen i sommer:

1. Ha nok data

Strømming av film og serier, og drøssevis av korte klipp på sosiale medier, bruker mye mobildata. Planlegger du filmkveld på hytta eller en jobbøkt på toget, kan det være smart å gå for en Data Boost – som gir deg én til tre timer ubegrenset bruk, uten at det går utover datakvoten din. Du kan også kjøpe ekstra datapakker.

Data Boost og ekstra datapakker kan du enkelt kjøpe i Telia-appen. Er det til privat bruk kan du betale direkte med Vipps, uten at det kommer til syne på fakturaen til arbeidsgiveren din. 

KOBLE PÅ: Det er trygt og enkelt å dele nett med barna fra jobbmobilen. 

Roam like home

Visste du at med Telia kan du «Roam like home» innenfor EU og EØS? Det er med andre ord ingen grunn til å koble seg på gratis WiFi i frykt for skyhøye regninger på reise! Skal du lengre på tur, bør du sjekke ukespakker for din destinasjon. Datapakkene kan du kjøpe med Vipps i Telia-appen, og betales av egen lomme – og du kan surfe bekymringsfritt i ferien!

2. Skru av Bluetooth

«Bluesnarfing» er et begrep som brukes når svindlere utnytter bluetooth-teknologien. Det krever at man er i nærheten, og er dermed sjeldent noe å tenke på hjemme hos deg selv. Er du derimot på ferie, på travle flyplasser eller andre folksomme steder, er det grunn til å være på vakt. Vær føre var og skru av Bluetooth når du uansett ikke benytter det.

 

3. Del nett fra telefonen

Enten det er til familiens TV, barnas nettbrett eller din egen pc, er det trygt og enkelt å dele nett fra mobiltelefonen din. Telefonen fungerer som en mobil ruter. Men husk, når flere dingser deler nett, deler de også på hastigheten. Du kan dermed oppleve at det går tregere enn vanlig.

Psst ... Deler du ofte nett kan det være smart å ha et mobilabonnement med høy hastighet. Snakk med arbeidsgiveren din om å bytte til Telia Ubegrenset Max, med hele 1000 Mbps. 

 

4. Vær varsom med lenker

Her hjemme kjenner vi godt til de seriøse aktørene, og det er derfor også lettere å skille ut de som er useriøse. På reise i utlandet er det annerledes. Vær oppmerksom når du skal legge igjen personinformasjon eller betale direkte på nettsiden, som ved booking av attraksjoner, bordreservasjoner og kjøp av billetter til båt- eller bussreiser. Søk gjerne for å se andres erfaringer med tilbyderen, og skriv inn nettadressen selv – heller enn å følge en lenke.

 

5. Senk skuldrene, ikke guarden

Det er godt å slappe av i ferien, og det skal vi jo! Men det gjør oss også lettere å lure. Pass på at du ikke lar alle de trygge digitale vanene ligge igjen på kontoret. Med mobiltelefon og jobb-pc går vi alle rundt med «inngangsporten» til bedriftens systemer. Det gjør oss ekstra utsatt for angrep.

 

 

 

Var denne siden nyttig?