Bakgrunnsmedium i banneren for Alt om roaming

Alt om roaming

Skal du på ferie til utlandet? Les om hvordan du kan bruke mobilen smartere når du er på reise, og få kontroll på mobilkostnadene.

Hva er egentlig roaming?

Når du reiser utenlands er du ikke lenger koblet til Telia sitt mobilnett. Vi har avtaler med lokale mobiloperatører, som lar deg koble til deres mobilnett. Det er dette som kalles roaming. Når du bruker mobildata kalles det dataroaming. Du og mobilen din er "gjest" i mobilnettet til en operatør i et annet land. Vilkårene for mobilbruk i er ikke like overalt; så her er det viktig å passe på roamingkostnadene. 

Roaming – av eller på? 

Tidligere var det vanlig å slå av roaming-knappen på mobilen når man var i utlandet, nettopp for å ha kontroll over utgiftene. Dette er ikke lenger nødvendig å gjøre overalt – ikke er det alltid den sikreste løsningen heller.

Hold roamingen i sjakk med Kostnadskontroll

Hos Telia får du kostnadskontroll inkludert. Dette gjelder utenlandssurfing utenfor EU/EØS, og er en tjeneste som aktiveres automatisk når du begynner å bruke datatrafikk i utlandet. Kostnadskontroll sperrer databruken når du passerer en bestemt grense. Grensen avhenger av abonnement ditt, og hvor i verden du reiser.

To former for kostnadskontroll:

Daglig kostnadskontroll: Starter når du begynner å bruke data i det nye landet og er begrenset til 99 kroner per dag. Når du nærmer deg grensen for bruk, mottar du en melding og et tilbud om å kjøpe mer data. (Gjelder blant annet i Tyrkia, USA, Thailand, Brasil.)

Månedlig kostnadskontroll: Beløpet er begrenset til ca. 500 kroner per fakturaperiode (per måned). Dette gir deg en viss mengde data tilgjenglig, avhengig av prisene i landet du befinner deg. (Gjelder for eksempel i Vietnam, Egypt, Chile.)

Vær obs på skip, ferger og fly  

Når du reiser med skip, ferge eller fly er vil du ofte være utenfor de vanlige mobiloperatørenes rekkevidde. Da får du dekning via satellitt. Det gjør det dessverre ganske dyrt å bruke mobilen, og roamingkostnadene kan fly i taket – både når det gjelder samtaler, meldinger og data. (OBS! Dette gjelder også danskebåten). Vi anbefaler derfor at du forsøker å begrense mobilbruken når du er ombord.

Tips!

Last ned favorittmusikken eller -serien din før du reiser, så har du underholdning på reisen du kan nyte offline, uten å være avhengig av nett. 

Roam med mobildata - det tryggeste valget

Selv om det kan være fristende å spare penger ved å slå av roaming og koble deg på lokale WiFi-nettverk, anbefaler vi ikke dette. Kobler du deg på et åpent trådløst nettverk på en kafè eller hotell kan uvedkommede få tilgang til din personlige informasjon. Det kan koste deg dyrt. Da er det langt sikrere å være tilkoblet mobilnettet.

Til utlandet i sommer?

Vi anbefaler at du tar en ekstra titt på mobilbruk i utlandet generelt og priser som gjelder spesielt. Så slipper du ubehagelige overraskelser.