Utsikt over vinterkledd by som speiler seg i fjorden på kvelden.

DETTE ER 5G

Det har vært mye snakk om at 5G vil revolusjonere hverdagen og sentrale funksjoner i samfunnet. Nå skjer det. Utbyggingen av 5G-nettet er allerede i full gang. Innen utgangen av 2023 blir Telia blir først i Norge med et landsdekkende 5G-nett, men i løpet av 2021 vil halvparten av alle nordmenn ha 5G-dekning.

5G tilgjengelig for halve befolkningen i 2021

Telia skal være først i Norge med et landsdekkende 5G-nett i løpet av 2023, og i løpet av 2021 oppnådde vi 5G-dekning for halvparten av befolkningen.

I 2022 fortsetter 5G-utbyggingen i et stort antall nye byer og kommuner i Agder, Innlandet, Møre og Romsdal, Rogaland, Trøndelag, Vestfold og Telemark, Vestland, Viken og Troms og Finnmark.

Båthavn med blikkstille vann og lettskyet vær, bebyggelse langs brygga i bakgrunnen. 5G-illustrasjon oppe i himmelen.

Hva er 5g?

5G står for 5. generasjons mobilnett, og med 5G fra Telia vil du oppleve en helt ny mobilhverdag. Kort fortalt innebærer 5G superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden.

Det gir fantastiske muligheter for alle! Et nasjonalt 5G-nett betyr like muligheter, uavhengig av om vi bor langs kysten, i et lite hus på vidda eller midt i Oslo.

5G kort fortalt

Hva betyr 5g for deg?  

4G-nettet vil være viktig i enda noen år fremover, men allerede nå er det flere ting du bør vite om 5G-teknologien som er på vei. 5G er selve nøkkelen til videre digitalisering og en enklere hverdag.

For oss privat muliggjør det god bruk av alle de innovative og spenndende dingsene våre som bruker mobilnettet. Men du vil også på sikt kunne oppleve å få mer presis helsehjelp raskere, en mer sømløs kollektivreise og at Virtual Reality (VR) kan påvirke måten du shopper på.

På samfunnsnivå vil teknologien gi muligheter til å møte klimaendringene på nye måter, øke matsikkerheten i landet og håndtere eldreomsorg langt mer skreddersydd og intuitivt enn i dag. Årsaken ligger i at 5G-teknologien realiserer det fulle potensialet som ligger i "tingenes internett". Det betyr at enorme mengder enheter kobles til nettet og begynner å snakke sammen.

Vi oppgraderer hele nettet

Samtidig med utrullingen av den nye nasjonale 5G-nettet, investerer vi milliarder av kroner på en fullstendig modernisering av 4G-nettet og bærekraftrig oppgradering av fastnettet vårt, for å gi deg stabilt og raskt bredbånd. 

5G-hastighet – flere forskjeller fra 4G?

Det snakkes mye om farten, men den største forskjellen mellom 4G og 5G er faktisk datamengden som kan håndteres. Dette blir fort abstrakt og vanskelig å forstå, men se det for deg med fysiske varer. Der 4G i dag kan bringe en varebil fra A til B ganske raskt, vil 5G tidoble lasten – og sende den enda kjappere. Vi går fra en moderne og god varebil til et lyntog.

mangefelts motorvei med biler. Flere biler med illustrerte blå sirkler rundt seg.

Lurer du på noe om 5G? Spør Otelia.

Otelia som blunker


Vanlige spørsmål om 5G

For å få tilgang til Telia sitt 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en mobiltelefon som støtter den nye teknologien. Se alle 5G-telefonene her.

Flere av dagens abonnement hos Telia har 5G inkludert, uten ekstra kostnad, med mer kapasitet, høyere hastighet, raskere responstid og høyere nettverkskvalitet. Sjekk ut våre mobilabonnement, trådløst bredbånd og mobilt bredbånd med 5G.

Vi er alltid opptatt av å ha de beste tjenestene og produktene til konkurransedyktige priser, og vil hjelpe deg til å velge rett abonnement for å dekke dine behov. Vi jobber nå med å se på hvordan vi kan ta ut 5G til kundene og vil komme tilbake med mer informasjon så snart dette er klart. 

Det kommer hele tiden innovative, nye og spennende produkter som benytter seg av mobilnettet. Du har sannsynligvis en hel del av dem selv også! Alt fra smartklokker og pulsmålere til droner og sensorer. Dataforbruket vårt eksploderer! Samtidig blir kravene til stabilitet i nettet stadig større.

4G-nettet vil ikke kunne håndtere behovet vårt på sikt, og derfor er vi helt avhengig av det nye nettet for at vi skal kunne fortsette digitaliseringen — og kunne ta i bruk ny og banebrytende teknologi.

Vi skal være først i Norge med et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023. Flere byer har allerede 5G og ambisjonen er at opptil halve befolkningen skal ha 5G-dekning i løpet av 2021. Følg 5G-utbyggingen her.

Sammenlignet med 4G innebærer 5G mer hastighet og kapasitet for kundene. Men det er ikke alt. 5G har også minimal forsinkelse og klarer dessuten å håndtere flere oppkoblede enheter samtidig. Det åpner opp for helt nye bruksområder for bedrifter, industrier, viktige samfunnsfunksjoner og i våre privatliv.

Vi snakker om alt fra fjernstyrte og selvkjørende kjøretøy, til avanserte funksjoner og tjenester innenfor industri og helse til helt nye spillopplevelser på mobile enheter. Samtidig er det viktig å understreke at 4G kommer til å sameksistere med 5G i lang tid fremover, og at 4G-teknologien fortsatt gir mange muligheter som vil øke kundeopplevelsen de neste årene.

Utviklingen innen forskning, industri og næringsliv skjer lynraskt. Kravene til datakapasitet, fart og stabilitet blir dermed stadig større. Derfor trenger vi 5G. Samtidig er det viktig å understreke at 4G kommer til å sameksistere med 5G i lang tid fremover, og at 4G-teknologien fortsatt gir mange muligheter som vil øke kundeopplevelsen de neste årene.

Parallelt med 5G-utbyggingen vil Telia modernisere hele mobilnettet i Norge, noe som betyr at 4G-nettet og dekningen vil bli enda bedre. Telia jobber også kontinuerlig med å forbedre nettet og bygge nye basestasjoner der det er behov for det.

Ja, de aller fleste mobiltelefonene vil fungere som før. Vi vil imidlertid samtidig som vi skrur på 5G i et område skru av 3G. Utfasingen av 3G-nettet har allerede begynt. Målet er å gi kundene våre en bedre opplevelse på 4G-nettet og gjøre oss klar for fremtidens 5G-nett. Kundene må derfor ha en telefon som støtter 4G frekvenser for å bruke mobildata. Vi vi komme tilbake med mer informasjon om dette når det blir aktuelt.

Dersom du er tilkoblet et fiber- eller hybridfibernett er du godt rustet når det kommer til hastighet og stabilitet, og 5G vil ikke erstatte denne teknologien/dette fastnettet. Derimot vil både 4G og 5G erstatte kobberbredbåndslinjer (ADSL) gjennom Trådløst bredbånd og mobilt bredbånd. Les mer om Trådløst bredbånd og mobilt bredbånd.

Ved siden av superrask internettforbindelse vil 5G-tilgang i hjemmet gjøre det mulig å for eksempel spille spill med flere spillere, helt uten forsinkelse. Alle som er aktive innen E-sport vet hvor viktig det er å vite nøyaktig hvor en motspiller befinner seg til enhver tid.
 
Les mer: Hele familien på nett — med 5 og trådløst bredbånd

Ja, 4G-routere støtter ikke 5G, så for å dra full nytte av den nye teknologien må du kjøpe en 5G-router. Nå kan du får både trådløst bredbånd og mobilt bredbånd med 5G-utstyr.

Du trenger ikke å bytte simkort. For å få tilgang til Telias 5G-nett trenger du et mobilabonnement fra Telia og en mobiltelefon som støtter den nye teknologien. 

All radioteknologi, som 4G og 5G, innebærer stråling. Men ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet er ikke strålingen helsefarlig så lenge nivåene er under de anbefalte grenseverdiene.

I Telia ligger vi alltid under de grenseverdiene som myndighetene har fastsatt. Vi er svært opptatt av å levere teknologi og tjenester som ikke skader menneskers helse eller ytre miljø. Når det kommer til 5G og stråling følger vi hele tiden retningslinjer, råd og referanseverdier fra myndighetene som evaluerer relevant forskning, utfører målinger og risikovurderinger. Les mer om 5G og stråling her. 

 

 

Var denne siden nyttig?