Slik letes savnede opp med 5G

Gjennom mobilsignaler reddes flere hundre mennesker hvert eneste år. Som første operatør i Norden tok Telia i bruk triangulering for søk og redning.

Dette er saken:

  • Hvert år gjennomføres et hundretalls søk- og redningsaksjoner
  • Om liv står på spill er tiden dyrebar
  • Triangulering lokaliserer savnede gjennom mobilsignaler
  • 5G fra Telia har gjort Norsk Folkehjelps søk mer effektive

Idet beskjeden kommer inn til Hovedredningssentralen, må det gjøres en rask vurdering av situasjonen. Hvis det er fare for liv eller helse, er det redningstjenestens oppgave å yte umiddelbar hjelp med de verktøyene de har. Blant de viktigste av dem er sporing av den savnedes mobiltelefon. I tilfeller hvor det er aktuelt, tar sentralen kontakt med Telia.

– Vi plikter å hjelpe med absolutt alt vi kan. Det eneste som gjelder er å hjelpe den personen som er i nød, sier Terje Lilleåsen. Han er Senior Manager ved Service Operations Center i Telia.

VIKTIG ARBEID: Senior Manager ved Service Operations Center i Telia, Terje Lilleåsen, kan fortelle at Telia gjør alt i sin makt for å bistå når personer blir meldt savnet.

En døgnbemannet redningsvaktgruppe i Telia er på vakt 365 dager i året, for å kunne bidra med å hjelpe redningstjenesten. I snitt redder de flere liv hver dag.

I disse kritiske situasjonene var Telia den første operatøren i Norden som begynte med triangulering – å trekke ut et referansepunkt fra tre forskjellige basestasjoner og bruke det til å beregne den antatte posisjonen til den savnede personen.

Med triangulering har søkeområdene snevret seg inn fra mange kvadratkilometer og helt ned til 25 kvadratmeter – nærmest en revolusjon innen søk og redning. Ved bruk av en portabel basestasjon festet til helikopter eller drone, kan lokasjonen nesten bli eksakt.

Når helikopteret kommer i nærheten av den savnedes telefon, hekter telefonen seg på denne basestasjonen og redningshelikopteret kan lese av posisjonen ned til 25-40 meters radius.

Terje Lilleåsen, Senior Manager ved Service Operations Center i Telia.

Kjapp respons, solid kompetanse og gode støtteverktøy er stikkordene som gjør Telia best i klassen. De siste årene har Telia jobbet hardt for å forbedre nøyaktigheten når de sporer en telefon. Nøyaktighet kan utgjøre forskjellen på liv eller død når klokken tikker i savnetsaker. Det sikrer at Telias kunder er tryggere enn andre hvis uhellet er ute.

På denne måten kan leteaksjoner som tradisjonelt hadde tatt mange timer avsluttes i løpet av kort tid.

– Vi har rett og slett blitt veldig gode på å søke opp folk veldig nær der de faktisk er. I all beskjedenhet kan vi faktisk si at vi er best i Norge, sier Georg Svendsen, som er leder for infrastruktur i Telia.

Digitalisert søk og redning

I tillegg til triangulering gir Telia søketeamene digitale løsninger og en sterk nettverksforbindelse. Den uavhengige organisasjonen Norsk Folkehjelp bruker Telias nettverk til mer effektive søkeoperasjoner i ca. 400 søke- og redningsoppdrag årlig.

TELIA FORENKLER SAVNETSØK:– Presis lokasjon er viktig for å få ressurser til rett sted så raskt som mulig, sier seksjonsleder i Norsk Folkehjelp Jonas Vikran Hagen. Foto: Norsk Folkehjelp

Med Telias 5G-nett kan ledelsen på bakken hos Norsk Folkehjelp se hvor mannskapet befinner seg til enhver tid. Det gjør at det er enkelt å sende de som er nærmest til et funn for å gi bistand. På den måten blir også sikkerheten til mannskapene blir bedre.

Et annet viktig element er at en hele tiden ser hvor mye av oppdraget som er gjennomført, noe som gir mulighet til å planlegge nye oppdrag til søkelaget ute.

– Sporing kan også si noe om hvor detaljert søket er gjennomført, sier Jonas Wikram Hagen. Han er seksjonsleder i Norsk Folkehjelp og er tydelig på at teknologien bidrar til å redde liv.

Teknologi bidrar til å redde liv.

Jonas Vikran Hagen, leder for Norsk Folkehjelp

God digital infrastruktur er avgjørende for å finne løsninger for samfunnet utfordringer. I Telia jobber vi med innovasjon gjennom partnerskap. Vi slår hodene sammen med både startups og etablerte selskaper, som ønsker å utforske mulighetene som ligger i vår teknologi; 5G, industriell IoT, mobilitetsdata, smarte bygninger, smarte byer, smart offentlig transport og nettverk.

Svaret på mange av vår tids største utfordringer ligger i digitalisering. Ved å samarbeide tett med andre som ønsker å benytte vår teknologi, skaper vi nye verdier for mennesker, selskaper og samfunnet.

Var denne siden nyttig?