En revolusjon innen søk og redning

Kvinne (25) savnet etter skitur i fjellet. Mann (62) meldt savnet etter skogtur i mørket. Når slike meldinger tikker inn settes et stort apparat i sving. Også i Telia.

– Når Hovedredningssentralen får inn melding om at for eksempel en skiløper er savnet i fjellet gjør de en vurdering om det er fare for liv og helse, og i forlengelsen av det om det kan foretas en sporing av savnedes mobiltelefon. Vi plikter å hjelpe med absolutt alt vi kan. Det eneste som gjelder er å hjelpe den personen som er i nød, sier Terje Lilleåsen, Senior Manager ved Service Operations Center i Telia.

– I slike situasjoner bistår vi med sporing av telefonen til personen som er savnet.

VIKTIG ARBEID: Senior Manager ved Service Operations Center i Telia, Terje Lilleåsen, kan fortelle at Telia gjør alt i sin makt for å bistå når personer blir meldt savnet.

Telia har etablert en egen døgnbemannet redningsvaktgruppe som er på vakt 365 dager i året. I snitt er de med på å redde ett liv hver eneste dag.

Litt mer enn to tastetrykk

I dette viktige arbeidet er Telia den eneste operatøren i Norden som aktivt benytter såkalt triangulering. Dette gjøres ved at Telia henter ut referansepunkt fra tre forskjellige basestasjoner og regner ut antatt posisjon til den savnede med hjelp av gode støtteverktøy.

– Mange har sikkert sett på CSI eller andre serier hvor triangulering gjøres ved hjelp av to tastetrykk. I virkeligheten er det ikke så enkelt og man må ha god teknisk forståelse, gode støtteverktøy og et solid mobilnett for å få frem en triangulering.

Terje Lilleåsen, Senior Manager ved Service Operations Center i Telia.

Nøyaktighet er alfa omega

De siste årene har Telia jobbet hardt for å forbedre nøyaktigheten når de sporer en telefon. Nøyaktighet er alfa omega når klokka tikker i savnetsaker. Det kan rett og slett være forskjellen på liv og død.

Fra 2020 da Telia startet med triangulering klarte man å redusere søkeområdet fra mange kvadratkilometer helt ned til 100x100 meter. Det er en aldri så liten revolusjon innen søk og redning. Og det hadde ikke vært mulgi uten Telia 5G.

– Vi har rett og slett blitt veldig gode på å søke opp folk veldig nær der de faktisk er. I all beskjedenhet kan vi faktisk si at vi er best i Norge, sier Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia.

Kjapp respons, solid kompetanse og gode støtteverktøy er stikkordene som gjør Telia best i klassen. Dette sikrer at Telias kunder er tryggere enn andre hvis uhellet er ute.

Flyvende basestasjon

Siden slutten av 2019 har Telia også jobbet tett med redningshelikopteret med det som kalles flyvende basestasjon. Dette blir brukt i søk i fjellområder, på vidda, i skogområder – eller andre steder hvor det er vanskelig å komme til med letemannskap.

– Vi markerer på kart hvor telefonen befinner seg. Deretter flyr helikopteret ut til dette området. Når helikopteret kommer i nærheten av den savnedes telefon så hekter telefonen seg på denne basestasjonen og redningshelikopteret kan lese av posisjonen ned til 25-40 meter radius.

Terje Lilleåsen, Telia.

På denne måten kan leteaksjoner som tradisjonelt hadde tatt mange timer avsluttes i løpet av kort tid.

Ikke konkurrenter, men kollegaer

Lilleåsen er stolt over den viktige posisjonen Telia har tatt innen redningsarbeid. Både hjemme i Norge og ute i Norden er Telia i særklasse.

Investering i gode verktøy og riktig organisering trekkes fram som årsaker til at Telia har tatt sjumilssteg i dette arbeidet. På teknologisiden trekker Svendsen fram følgende:

– Vi har noen av de beste teknologene i Norge. Når man samler de rundt et bord så skjer det magi.

Samtidig er både Lilleåsen og Svendsen tydelig på at når det kommer til søk og redning er ikke andre telefonoperatører konkurrenter. De er kollegaer.

SPORING KAN BETY FORSKJELLEN PÅ LIV OG DØD: Leder for infrastruktur i Telia, Georg Svendsen, er svært fornøyd med posisjonen Telia har tatt innen redningsarbeid.

– Vi snakker mye med andre telefonoperatører, og har en felles forståelse av hvor viktig dette arbeidet er. Vi ser blant annet at andre operatører kjøper inn samme verktøy som oss, slik at de etter hvert skal komme på samme nivå.

– Dette er svært positivt. Når det handler om å redde liv legges all konkurranse til side, sier Lilleåsen.

Teknologi på bakken

Utover høyteknologien Telia bidrar med i savnetsaker, er det viktig med digitale løsninger og et sterkt og godt nett for letemannskapene på bakken. Norsk Folkehjelp benytter Telias nett for mer effektive leteaksjoner, når de rykker ut til cirka 400 søk- og redningsoppdrag årlig.

REDDER LIV: Norsk Folkehjelp gjør en kjempeviktig jobb når alarmen går i savnet-saker. Foto: Ida Krogsæther, Norsk Folkehjelp.

– Teknologi bidrar til å redde liv. Vi er i avhengig av nett for å kunne se hvor mannskapene befinner seg i et søkeoppdrag. Det gjør at ledelsen enkelt kan sende bistand til de som har gjort et funn, og planlegge både eksisterende og nye oppdrag til søkelaget som er uke.

Jonas Vikran Hagen. seksjonsleder i Norsk Folkehjelp.

– Den ene er at ledelsen hele tiden ser hvor alle mannskaper befinner seg. Det gjør at det er enkelt å sende de som er nærmest til et funn for å gi bistand, og sikkerheten til mannskapene blir bedre. Den andre fordelen er at ledelsen hele tiden ser hvor mye av oppdraget som er gjennomført, som gir mulighet til å planlegge nye oppdrag til søkelaget ute. Sporing kan også si noe om hvor detaljert søket er gjennomført.

TELIA FORENKLER SAVNETSØK:– Presis lokasjon er viktig for å få ressurser til rett sted så raskt som mulig, sier seksjonsleder i Norsk Folkehjelp Jonas Vikran Hagen. Foto: Norsk Folkehjelp

Hagen er tydelig på at teknologi bidrar til å redde liv.

– Tidligere måtte våre mannskaper bruke mye tid på transport mellom søkeområdet og kontrollpost. Nå får mannskapene oppdragene direkte tilsendt på nettbrett og trenger ikke bruk av pasientens tid for å få oppdrag.

– Sporing av mannskapene effektiviserer også tidsbruken ved et funn, ved at man ser posisjonen til de som melder om funn. Det gjør det mer effektivt å sende mer hjelp og utstyr til rett sted, sier Hagen i Norsk Folkehjelp.

Var denne siden nyttig?