Slik skal biene reddes med IoT

Vi er i ferd med å utrydde flere biearter, og det kan få store konsekvenser for vår matproduksjon. Nå kobles bikubene på nett for å sikre bienes fremtid.

Dette er saken

  • Flere biearter er utrydningstruet
  • Bienes velferd er avgjørende for maten vi spiser
  • Ved å koble bikubene på nett monitoreres bienes levekår
  • Beelab analyserer data om biene

Biene er i fare, og vårt moderne levesett har skylden. Her i Norge er en tredjedel av biene utrydningstruet, viser tall fra WHO. 12 av dem antas å være utdødd allerede, da de ikke er blitt sett på over 50 år. Store avstander mellom blomsterenger, sprøytemidler og monokulturer i landbruket er hovedgrunnen.

Biene er blant de viktigste levende skapningene på planeten, fordi de fleste av verdens avlinger og blomstrende planter er avhengige av dem for pollinering. Nesten 30 % av maten vi spiser kommer fra planter som er pollinert av bier.

MÅ LÆRE MER: Skal vi redde biene må vi forstå dem. Det krever forskning og data.

Smarte bikuber 

– Birøkt har tradisjoner tusenvis av år tilbake, forteller Mikael Ekström, administrerende direktør i BeeLab, et selskap som bruker teknologi for å gjøre livet enklere for birøktere og biavlere.

– Tingenes internett skaper nye muligheter for birøktere og har evnen til å endre måten de jobber på, akkurat som IoT har formet andre konvensjonelle bedrifter, sier han.

BeeLab-sensorer plassert i bikuber gjør det mulig å samle inn og analysere data, som vekt, temperatur og fuktighet. Det gir bedre forståelse av hvordan biene har det. De smarte bikubene er koblet opp til Telias mobilnett. Slik sikres datafangsten uansett om bikuben befinner seg i byen eller på landsbygda.

Vi trengte den beste tilkoblingen, så for oss var Telia det opplagte valget.

Mikael Ekström, administrerende direktør i BeeLab

De minste byggverkene Telia har jobbet med

Frode Hegglund er leder for IoT i Telia Norge, og synes BeeLabs prosjekt er spennende.

– Vi er vant til å sette opp smart teknologi i store boligblokker og kontorer. Bikubene er nok de minste byggverkene vi jobber med, smiler han.

– Det er spennende å se potensialet i IoT-teknologien. Det skaper uante muligheter, og dette er et godt eksempel.

EN ANNEN SKALA: Frode Hegglund er leder for IoT i Telia Norge. Han forteller at Telia er vant til å sette opp smart teknologi i store boligblokker og kontorer. – Bikuber er nytt for oss, smiler han.

God digital infrastruktur er avgjørende for å finne løsninger for mange av vår tids største utfordringer. I Telia jobber vi med innovasjon gjennom partnerskap. Vi slår hodene sammen med både startups og etablerte selskaper, som ønsker å utforske mulighetene som ligger i vår teknologi; 5G, industriell IoT, mobilitetsdata, smarte bygninger, smarte byer, smart offentlig transport og nettverk.

Svaret på mange av vår tids største utfordringer ligger i digitalisering. Ved å samarbeide tett med andre som ønsker å benytte vår teknologi, skaper vi nye verdier for mennesker, selskaper og samfunnet. 

Var denne siden nyttig?