Slik trygges eldre med ny teknologi

Med stadig flere eldre, blir behovet for eldreomsorg større. Gjennom digitale verktøy blir det enklere å hjelpe.

Dette er saken

  • Befolkningen i Norge blir eldre og eldre
  • Ressursene i eldreomsorgen er allerede presset
  • Mobilnettet til Telia muliggjør digitale hjelpemidler
  • Sensorem tar i bruk smart teknologi i sine sikkerhetsalarmer

Vi har aldri levd så lenge som nå, i 2040 anslår Statistisk sentralbyrå at gjennomsnittlig levealder vil ha økt til 88 år for kvinner og drøye 85 år for menn. Og samtidig som vi bli flere eldre, blir vi færre yngre. Andelen av befolkningen over 80 år antas nærmest å dobles fra 2020 til 2040.

Eldreomsorgen er allerede presset mange steder. Hvordan skal vi ta vare på eldste i samfunnet?

Digitaliseringen åpner for nye muligheter, og med konnektivitet fra Telia kan innovative ideer se dagens lys. Gjennom smarte digitale verktøy kan eldreomsorgen effektiviseres, ved å monitorere helsesituasjonen og gjøre det enklere å bo hjemme lenger.

SIKKERHET FØRST: Med en sikkerhetsalarm på håndleddet, skal den svenskproduserte Sensorem bidra til å gjøre hverdagen tryggere for eldre.

Hjelp er ett klikk unna

Et eksempel på digitale tiltak for eldre, er den svenskproduserte sikkerhetsalarmen Sensorem.

Ny teknologi og moderne tilkoblingsmuligheter har potensial til å revolusjonere tradisjonell eldreomsorg.

Bobo Delemark, administrerende direktør i Sensorom.

Sikkerhetsalarmen bæres som en klokke, og når brukeren trykker på knappen ringes automatisk nærmeste pårørende og GPS-lokasjonen deles. Skulle ikke de valgte pårørende være tilgjengelig, overføres samtalen til en døgnbemannet sikkerhetssentral. 

Livsviktig dekning

Siden alarmen er koblet opp til Telias mobilnett, fungerer den uansett om brukeren er hjemme, på farten eller på reise i utlandet.

– Vi har kunder som bor på landet eller i avsidesliggende områder. Om enhetene deres forblir tilkoblet eller ikke, kan til syvende og sist utgjøre forskjellen mellom liv og død, sier Delemark.

Sensorem viser hvor viktig et landsdekkende og robust mobilnett er.

Telia har de siste årene bygget ut det nasjonale 5G-nettet. 5G er lynraskt, men den største forbedringen ligger i kapasiteten. Med flere og flere dingser som kobler seg til, som for eksempel sikkerhetsalarmer, ville 4G rett og slett ikke strukket til.

Henning Huuse er forretningsutvikler for 5G i Telia, og er stolt over å ha et nett som er stabilt og pålitelig nok for tjenester som Sensorem.


BETYDNINGSFULLT: Henning Huuse i Telia, er stolt over at Telia blir valgt som samarbeidspartner i utviklingen av Sensorem.

– Stadig flere smarte enheter, laget for å monitorere og ivareta helse og trygghet, kobles på Telia-nettet. Med 5G har vi et nett kan håndtere behovet i dag – og i fremtiden.

God digital infrastruktur er avgjørende for å finne løsninger for mange av vår tids største utfordringer. I Telia jobber vi med innovasjon gjennom partnerskap. Vi slår hodene sammen med både startups og etablerte selskaper, som ønsker å utforske mulighetene som ligger i vår teknologi; 5G, industriell IoT, mobilitetsdata, smarte bygninger, smarte byer, smart offentlig transport og nettverk.

Svaret på mange av vår tids største utfordringer ligger i digitalisering. Ved å samarbeide tett med andre som ønsker å benytte vår teknologi, skaper vi nye verdier for mennesker, selskaper og samfunnet. 

Var denne siden nyttig?