Slik bidrar 5G til mer bærekraftig løk

Nå må landbruket kutte bruken av plantevernmidler. Med en smart robot fjernes ugresset med presisjon – og avlingen blir både større og bedre.

Dette er saken:

  • Landbruket bruker for mye kjemiske plantevernmidler
  • Plantevernmiddelet er skadelig for biomangfoldet
  • Med 5G og kunstig intelligens kan roboter fjerne ugresset
  • Ekobot reduserer bruken av plantevernmidler med 70 prosent

For å holde skadedyr og ugress unna åkrene, har plantevernmidler lenge vært en stor del av landbruket. Plantevernmidler er ulike typer gift, og giften klarer ikke å skille mellom vekstene som er til skade og de som faktisk er til nytte. Dette gjør at biomangfoldet blir skadelidende, selv om det spiller en viktig rolle i jordas økosystem – og bør bevares.

Derfor stiller EU-lovgivningen nå strenge krav til reduksjon. Innen 2030 skal bruken av plantevernmidler halveres. Bøndene er nødt til å finne nye metoder for et giftfritt landbruk.

Én av løsningene er mekanisk fjerning av ugress ved hjelp av roboter. Slik ble 5G-løken til, en løk som har vokst til ved hjelp av 5G-teknologi – et samarbeid mellom Telia, det svenske landbruksteknologiselskapet Ekobot, forkningsinstituttet RISE og Axis Communications.

ROBOTHJELP: Fjerning av ugress ved hjelp av roboter. Det har bidratt til et spennende samarbeid mellom Telia, her ved Henning Huuse – og det svenske landbruksteknologiselskapet Ekobot, forkningsinstituttet RISE og Axis Communications.

5G-løken er et eksempel på hvordan 5G-teknologi kan bidra til en lønnsom og bærekraftig utvikling av landbruket – og ta vanlige avlinger til et helt nytt nivå når det gjelder smak og kvalitet.

Henning Huuse, forretningsutvikler for 5G i Telia.

En 700 kg tung robot brukes nå på løkgårder, og fjerner ugress med kirurgisk presisjon. Roboten er koblet til 5G fra Telia, og bruker kunstig intelligens og innovativ videoteknologi til å identifisere ugresset.

Innsatsen ga resultater

Løsningen har redusert bruken av plantevernmidler med 70 % – og CO2-utslippene med nesten 20 %, viser tall fra en EU-godkjent studie. Og det er ikke den eneste positive effekten. Det svenske landbruksorganisasjonen Hushållningssällskapet har dokumentert en økning på 6 % i avlingsutbytte. Løken ser også ut til å ha bedre holdbarhet, noe som reduserer svinn.

FREMTIDEN I 5G: Teknologien bak 5G-løken kan også brukes på andre avlinger, som gulrøtter og rødbeter.

– Dette er et resultat av blod, svette og løktårer. Det er kombinasjonen av flere ledende teknologier, som har gjort denne overlegne og mer bærekraftige løken mulig, sier Jonas Eklind, administrerende direktør i Ekobot.

At så mange vil kunne smake og oppleve 5G-løken, er forbløffende.

Jonas Eklind, administrerende direktør i Ekobot.

I fremtiden vil teknologien bak 5G-løken også bli brukt på avlinger som gulrøtter og rødbeter.

God digital infrastruktur er avgjørende for å finne løsninger for mange av vår tids største utfordringer. I Telia jobber vi med innovasjon gjennom partnerskap. Vi slår hodene våre sammen med både startups og etablerte selskaper som ønsker å utforske mulighetene som ligger i teknologien vår; 5G, industriell IoT, mobilitetsdata, smarte bygninger, smarte byer, smart offentlig transport og nettverk.

Ved å samarbeide tett med andre som ønsker å benytte teknologien, skaper vi nye verdier for mennesker, selskaper og samfunnet.

 

Var denne siden nyttig?