Speedtest: Sjekk hastigheten på nettverket ditt

Med vår hastighetstest sjekker du enkelt hvor raskt internett du har. Her er alt du trenger å vite om testen, og hvordan du tolker resultatene.

Slik fungerer speedtesten

Med vår hastighetstest kan du raskt og enkelt sjekke internettforbindelsen din. Speedtesten måler hvor raskt data kan lastes opp og ned fra internett.

Koble PC-en direkte til ruteren med en nettverkskabel for best resultat. Vær oppmerksom på at andre aktiviteter på nettet, som strømming eller gaming, kan påvirke resultatet.

Slik får du best mulig resultat på speedtest

For å få det mest mulig nøyaktige resultatet fra speedtesten, følg disse tipsene:

  • Koble direkte til ruteren: Bruk en nettverkskabel for å koble PC-en direkte til ruteren.
  • Lukk andre programmer: Sørg for at ingen andre programmer bruker internett samtidig som du kjører testen.
  • Bruk oppdatert utstyr: Sørg for at ruteren og andre nettverksenheter er oppdatert med siste programvare.

Slik tolker du testresultatene

Speedtesten gir deg flere viktige målinger som hjelper deg å forstå kvaliteten på din internettforbindelse:

Ping

Ping måler hvor raskt data reiser fra enheten din til en server og tilbake igjen. Dette måles i millisekunder (ms). Lav ping er bra, og under 30 ms er ideelt for en rask og responsiv forbindelse.

Jitter

Jitter måler variasjonen i ping-tidene over en periode. En lav jitter-verdi betyr jevnere forbindelser, noe som er viktig for streaming og videosamtaler. Ideelt sett bør jitter være under 30 ms.

Nedlasting / Download

Nedlastingshastigheten viser hvor raskt du kan hente data fra internett. Dette er viktig for strømming av video, nedlasting av filer og generell surfing. Hastigheten måles i megabit per sekund (Mbps).

Opplasting / Upload

Opplastingshastigheten viser hvor raskt du kan sende data til internett. Dette er viktig for aktiviteter som opplasting av bilder og videoer, og bruk av skylagringstjenester. Hastigheten måles også her i megabit per sekund (Mbps).

Husk: Hva slags abonnement du har, påvirker hastigheten du kan oppnå. 

Speedtest og personvern

Vår hastighetstest leveres av Ookla. Vi sender ingen personopplysninger til Ookla ved bruk av hastighetstesten. Når du tester bredbåndshastigheten din, blir IP-adressen og informasjon om utstyret ditt sendt til Ookla. Telia har tilgang til å hente ut data om måleresultatene fra Ookla, men disse dataene kan ikke knyttes til enkeltpersoner som har gjennomført hastighetstesten.

Hva er bra internetthastighet?

Hva som regnes som god internetthastighet avhenger av bruksmønsteret ditt. For de fleste husholdninger vil en nedlastingshastighet på 25-50 Mbps være tilstrekkelig for vanlig bruk som surfing, sosiale medier og strømming av musikk og video.

Sjekk hastigheten på abonnementet ditt

Hvis du betaler for 100 Mbps nedlasting og 20 Mbps opplasting, bør speedtesten vise resultater i dette området. Lavere hastigheter kan skyldes nettverksforstyrrelser eller behov for oppdatering av ruteren.

Hva er bra nedlastingshastighet?

For strømming av HD-video trenger du minst 5 Mbps per enhet. For 4K-video bør du ha minst 25 Mbps. Flere enheter som bruker internett samtidig kan kreve hastigheter på 100 Mbps eller mer.

Hva er bra opplastingshastighet?

For opplasting av videoer eller sikkerhetskopiering til skyen anbefales minst 10 Mbps. For videokonferanser som Zoom eller Teams, er 3-5 Mbps vanligvis nok for klare og stabile samtaler.

Opplever du lavere hastigheter enn forventet? Prøv vårt feilsøk eller kontakt kundeservice.